на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Євген Платон, бізнесмен, яхтсмен

Чому розпаду РФ не минути і коли він почнеться

У грудні 1991 року ми почули фразу: «СССР припинив своє існування». Скоро ми почуємо схожу фразу щодо РФ.

«Зупинитися можна при підйомі, але не при падінні», – Наполеон

«Якщо кінь здох – злазь з нього», –  індіанське прислів’я

Важливо пам’ятати: крах СССР почався не в 80-х, коли впали світові ціни на нафту, а в 60-х, коли відкинули косигінські реформи і проклали курс на брежнєвський «розвинений соціалізм».

З РФ аналогічна історія: крах Росії почався не минулого року з анексії Криму, а в нульових, коли відкинули й згорнули гайдарівські реформи і заклали новий курс на економіку фашистського типу – путінізм.

Це починають усвідомлювати і «великі московські економісти», які констатують: зараз настає клінічна смерть російської економіки. Про це говорить доктор економічних наук, декан економічного факультету МДУ Олександр Аузан.

«Росія 50 років, з 1965 року, з відкриття Самотлора – найбільшого в РФ нафтового родовища – боролася з бажанням вийти на пенсію. Родовище відкрили в той момент, коли намагалися проводити косигінські економічні реформи. І влада вирішила: бог з ними, з реформами, коли є нафта. З того часу це рішення неодноразово відтворювали різні влади країни. Сім-вісім років тому економісти, які працювали над стратегією 2020, дружно сказали: «Сировинна модель відходить, внутрішній попит недостатній, тому потрібно міняти модель, инакше станеться незворотне». Це незворотне і стається», упевнений економіст.

На думку Аузана, є два способи оживити російську економіку.

Перший – провести структурні реформи, створити привабливий інвестиційний клімат, і тоді почне працювати магніт, що притягує приватні інвестиції – вітчизняні і зарубіжні.

«Це курс, на якому наполягають уряд і Центральний банк Росії. Я вважаю, що робити це потрібно, але ефекту не буде: для того, щоб прийшли інвестиції, недостатньо поліпшити інвестиційний клімат. Тому що йде війна – холодна, економічна, яка періодично спалахує і гаряча аж ніяк не в рамках громадянської війни в Україні, – все набагато ширше і серйозніше. Цей факт різко суперечить ліберальному економічному курсу уряду. Якщо діє режим санкцій, які можуть бути іноземні інвестиції? Плюс війна – це завжди ризики для вітчизняних інвестицій: не зрозуміло, чого чекати і що буде», – вважає московський економіст.

Другий спосіб лікування економіки – уприскування державних інвестицій.

«На жаль, їх набагато менше, ніж здається багатьом, тому що ми не повинні розглядати резерви Національного банку як джерело таких інвестицій: вони потрібні тільки для підтримки макроекономічної стабільності. Сьогодні держінвестіції можуть скласти за різними розрахунками від семи до дев’яти трильйонів рублів, і це зовсім не багато. До кризи річні інвестиції в Росії становили 15 трильйонів, так що нинішніх коштів не вистачить і на рік. Крім того, державні інвестиції – це щось на зразок електрошоку, стимуляції серця. Воно почне битися, але потім знову може зупинитись».

Загалом, панове, пацієнт швидше мертвий, ніж живий. І цього разу, на відміну від 90-х років після розпаду СССР, його ніхто не буде реанімувати. Помер, то помер. Амінь.

Чому розпаду Російської Федерації не минути?

Постараємося довести цю нехитру теорему, ґрунтуючись на теорії систем. З цієї теорії добре відомо, що гомеостазис відкритих систем забезпечують потоки речовини, енергії, інформації – це зовнішні потоки з властивими для цих систем негативними зворотними зв’язками, які є суто внутрішніми характеристиками таких систем і забезпечують їх динамічну стійкість.

Якщо відбувається різка зміна зовнішніх потоків та / або руйнується якийсь негативний зворотній зв’язок, відкрита система переходить в якісно инший стан: або руйнується і гине, або розділяється на декілька підсистем, які, в свою чергу, здатні в нових умовах підтримати свій гомеостазис.

Розглянемо з цього погляду сучасну Росію. Починаючи з 1985 року, будучи ще в складі СССР, економіка РФ ставала все більш відкритою системою, забезпечуючи свій гомеостазис за рахунок все більшої інтеграції з Заходом. До 2014 року ступінь інтеграції досяг близько 2 трлн. дол.

Це дворічний обсяг ВВП РФ, який на 2/3 забезпечує експорт енергоносіїв. Зауважимо, що це дуже важлива характеристика системи, оскільки її гомеостазис критично залежить від цін і експортованих обсягів.

Що сталося в 2014 році? Керівництво РФ вчинило низку кричущих злочинних порушень міжнародного права: анексія Криму, відкрита агресія проти України на Донбасі, брязкання зброєю і погрози нанесення ядерних ударів по европейських містах.

Стійкість розвитку західної цивілізації, як відкритої системи, забезпечують три основні негативні зворотні зв’язки:

1. Верховенство права;

2. Демократія;

3. Ринкова економіка.

Цілком очевидно, що політичне керівництво західних країн не може дозволити РФ зруйнувати один з цих зв’язків, а саме – верховенство міжнародного права, і, тим самим, поставити під загрозу гомеостазис власної системи. Тому ЕС і США прийняли цілком прогнозоване рішення про обмеження потоків, які можуть змінити гомеостазис самої РФ, а саме:

1. Зниження цін на нафту, яке колись і призвело СССР до розпаду на 15 підсистем;

2. Обмеження доступу до західного кредитування.

Різка зміна зовнішніх потоків і відсутність в самій РФ негативних зворотних зв’язків аналогічних тим, які забезпечують гомеостаз західних країн, робить неминучим або руйнування РФ і перехід в стан повного хаосу, або поділ на кілька підсистем, які, в свою чергу, здатні в нових умовах підтримати свій гомеостазис.

Що й потрібно було довести.

Ліричні відступи на теми «хто в цьому винен і що робити», залишаю для задоволення самих читачів.

Один з парадоксів свідомості сучасної пост-совкової людини полягає в тому, що якщо хтось намагається їй щось довести науковими методами зі застосуванням категорій і понять, наприклад, теорії систем, – то дуже малоймовірно, що вам повірять. А якщо ви себе оголосите «ясновидцем», то будуть вірити навіть відвертій маячні. Такі часи і такі люди.

Зараз головне питання для російських регіональних еліт – які регіони зможуть швидко підпорядкувати собі місцеві силові структури, щоб самоорганізуватися і стати здатними давати відсіч бандам, які неминуче матеріалізуються і почнуть тероризувати і грабувати місцеве населення. Прикладом для них можуть стати дії та досвід команди Коломойського на Дніпропетровщині, якщо росіянам вистачить розуму ним скористатися.

Ті з регіонів, керівництво яких виявиться здатним на таку самоорганізацію, виживуть. В инших буде хаос і криваве місиво. Як було і досі є на окупованих територіях Донбасу. Подивіться на ДНР-ЛНР зараз і майбутнє регіонів РФ.

У грудні 1991 року ми почули фразу: «СССР припинив своє існування». Нічого, пережили якось.

Скоро ми почуємо схожу фразу: «Російська Федерація припинила своє існування». У мене немає жодних сумнівів, що і це ми переживемо.





 

Яндекс.Метрика