на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Віталій Портников

Останній рік путінської Росії

Міністр фінансів Росії Антон Сілуанов наголосив під час виступу на парламентських слуханнях у Раді Федерації, що з 2017 року покривати дефіцит бюджету з Резервного фонду більше не вийде

"2016 - це той рік, коли ми зможемо востаннє так витрачати наші запаси, наші резерви. А далі у нас таких ресурсів не буде, тому питання про консолідацію бюджету стоїть на порядку денному як завдання номер один "- зазначив глава російського фінансового відомства.

Якщо перекласти слова Силуанова з мови бюджету, можна зробити простий висновок. 2016 рік - це останній рік існування сучасної Росії. Останній рік, коли Путін ще може сплачувати своїм підданим гроші, яких вони не заробили. Бо як виглядає ситуація сьогодні? У російському бюджеті, незважаючи на всі скорочення, ще залишаються значні соціальні виплати, гроші на зарплати бюджетникам, у тому числі і силовикам - цій нахабній опричнині оскаженілого режиму, величезні витрати на армію і спецслужби. Але що відбувається, якщо знижується ціна на нафту або з бюджету вилучаються гроші на путінські авантюри - такі, як війни в Україні чи Сирії? А нічого особливого - дефіцит покривається коштами з резервного фонду.

Так от у 2017 році таких можливостей вже не буде. А, може бути, навіть і раніше. Враховуючи те, що Росією правлять клептомани, слова Сілуанова можуть стати для них справжнісіньким спусковим гачком. Підтвердженням того, що "матінку-Расєюшку" потрібно якнайшвидше дограбувати, поки вона не випустила дух під чекістським чоботом. І дограбують, будьте спокійні! Я в них вірю!

Вже до кінця 2016 року почнуться затримки з виплатами зарплат і пенсій. Звичайно, першими будуть лікарі і вчителі, але до поліцейських і чекістів теж справа дійде. Згортатимуться всі соціальні програми, закриватимуться підприємства, звільнятимуться працівники. "Просяде" сфера послуг, бо зменшиться купівельна спроможність населення. Це стане останнім цвяхом у могилу російського дрібного і середнього бізнесу і викине на вулиці нові мільйони безробітних. Влада намагатиметься утримати ситуацію насамперед у Москві - бо якщо вся країна їсть траву, а Москва - ікру, так це і є російська стабільність. Але до кінця 2017 року  не буде вистачати грошей і на столицю. І взагалі ні на що, навіть на армію. Солдати будуть жебракувати на вулицях. Поліцейські - вимагати хабарі і грабувати, найматися охоронцями до бандитів. Чекісти почнуть старанніше обслуговувати нову мафію. Олігархи втечуть з країни. Почнуться соціальні заворушення, зросте рівень злочинності. Росія зануриться в справжнісінький початок 90-х - з мітингами, страйками, бандитизмом і безвихіддю - але з куди більш жорстоким режимом, ніж влада Горбачова.

Про політичні авантюри Путіна до цього часу вже почнуть забувати. Територіальна цілісність українського материка буде відновлена. Збіднілий Крим все ще буде контролюватися росіянами, але переговори про його повернення Україні - так, щоб Путін не втратив обличчя - вже будуть йти повним ходом. Будуть згортатися і інші геополітичні проекти останнього імператора російських шовіністів.

І все це буде тільки початком кінця.

 

http://espreso.tv/article/2015/10/27/ostanniy_rik_putinskoyi_rosiyi



 


Яндекс.Метрика