на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Марко Сімкін - керівник департаменту культури, міжнаціональних відносин та релігій
ГО "Центр сприяння і розвитку програм та проектів ЮНЕСКО у Львівській області",
кореспондент "Forum International Press Tv" в Україні

Юрій Котермак – геніальний син України-Русі!

(до 565 роковин від часу народження)

Події 2013-2015 років, без сумніву, будуть вписані у новітню історію України, як час величезних змін у свідомості наших громадян, формування громадянського суспільства, української політичної нації ,  величезної надії  народу на відновлення Соборності всіх Українських Земель та встановлення  Миру. На вівтар Незалежності України  наші  патріоти поклали, найдорожче, що в них було власне Життя .До незабутніх героїв Небесної Сотні без сумніву додадуться Світлі імена Воїнів, загиблих в обороні Країни від рук російських окупантів.

Вважаю, що заради України варто не тільки гинути в борні за її Незалежність, заради України варто Жити! Так варто жити, в кохані створювати нові родини та народжувати дітей, справними руками творити матеріальні цінності та блага, дивувати Україну і Світ своїми здобутками в царині культури та мистецтва, на основі вічних духовних цінностей людства, робити відкриття в науці та техніці. Я переконаний, що в найближчий час згуртований Український Народ зупинить російську агресію та перейде до мирного та успішного розвитку своєї Держави. Під час мирної розбудови наша молодь, для натхнення в творенні свого Майбутнього і розуміння того, що для досягнення Великої Мети не існує ніяких перешкод, може брати приклад із тих, Володарів Думок, Творців Духовних та Наукових цінностей у Минулих Часах, хто здолавши всі перешкоди, з гідністю пройшов шлях крізь Терни до Зірок. Багато з них, хто народився та зростав на Українській Землі, були віднесені за межі своєї Батьківщини, одні віхолою буремних історичних подій,  інші в пошуках нових знань, але і в далеких краях вони із гордістю повторювали, до свого останнього подиху свого життя: Я родом з України!

До таких видатних особистостей минулого, які в Україні та інших країнах Європи створювали свої видатні наукові відкриття, прокладаючи ними мости порозуміння між різними народами, заради перемоги вічних цінностей людства: Миру, Добра та Любові заради кращого Майбутнього народів – необхідно віднести геніального сина України-Русі – Юрія Михайловича Котермака(1450 Дрогобич-1494 Краків) роки життя,відомого в науковому світі Європи  під іменами:Georgius Drogobicz de Russia(Юрій Дрогобич з Русі) та Georgio di Leopoli( Юрій зі Львова)

Юрій Михайлович Котермак – один із творців Європейського Відродження -видатний філософ, перший європейський науковець, що походив із слов’янських народів і який став автором першої в Європі наукової друкованої книги (на латині), перший в історії України-Русі доктор медичних наук, видатний астроном, ректор прославленого Болонського університету в Італії, професор Ягеллонського університету в Кракові.

Юрій Котермак народився в 1450 році у давньоруському місті Дрогобич (в той час Дрогобич перебував у складі Польського королівства), яке розташоване у мальовничий долині Карпатського передгір’я в родині солевара. На юнака прагнучого знань, звернув увагу священик церкви святого Юрія Евтімія, саме від нього Юрко отримав перші знання з математики та основні знання з латині, на який в той велось навчання у всіх університетах Європи. В пошуках нових знань і заробітків, він пішки доходить до Львова (Lepolis), де влаштовується помічником аптекаря, а вже через два роки, в 1468 році він направляється до Кракова, де стає студентом Ягеллонського університету. Напівголодний та погано одягнутий юнак неймовірно прагнув знань, тому через два роки йому, одному із найкращих студентів, достроково в 1470 році було присвоєне наукове звання - бакалавра, а ще три роки (1473) він здобув звання магістра. Заради поглиблення своїх знань із філософії та медицини Юрій Котермак поступає на навчання до найстаршого університету в Європі – Болонського, де пов’язує своє навчання із одночасним викладанням астрономії для студентів у 1478-1482 роках. Серед його учнів був, в майбутньому уславлений астроном,  Микола Коперник, який використавши наукові відкриття свого вчителя,  створив на їх основі свій трактат: Про обертання небесних сфер. В 1478 році Gergio di Lepoli (Юрій зі Львова) здобуває звання доктора філософії, а в 1482 році стає доктором медицини. В 1482 році він був обраний ректором Болонського університету. та провів під час свого керівництва тим уславленим університетом ряд важливих реформ і упорядкував професорсько-викладацьку діяльність.

7 лютого 1483 року він видав у Римі свій знаменитий трактат “Прогностична оцінка поточного року 1483 року” (Judicium pronosition Anni MCCCCLXXIII), у який він крім астрологічних прогнозів помістив відомості з географії, астрономії, метеорології та філософії. В цьому трактаті він, першим серед визначних діячів епохи Відродження, висловив впевненість у здатності Людського Розуму пізнати закономірності Світу. Повернувшись у 1483 році до Ягеллонського університету професором, він викладав медицину та отримав високе звання Особистого Королівського лікаря польського короля Казимира IV. Вся його викладацька діяльність була спрямована на поширення гуманістичних ідей епохи Відродження на його улюбленій Батьківщині. Україні-Русі.

 

Він вважав, що ідеалом доброчинності є – Бог, до якого людина може наблизитися завдяки самовдосконаленню. В наші дні, коли народ України, розриває багатолітні кремлівські обійми, нарешті, відкривається реальна можливість для нашого Народу повернутися на європейський шлях розвитку, який століття тому проклали творці перших Держав на Українській Землі великий князь Ярослав Мудрий та король Данило.

Саме тому важливо повернути,  в народну пам’ять із темряви століть, імена Великих Українців, яки першими внесли свій величезний внесок у розвиток Європейської цивілізації.. Світлий образ Юрія Котермака повертається до наших сучасників, що би ще раз нагадати: Не здоланих вершин не існує та Перемога буде нагородою для тих, хто вперто іде до втілення своєї Мрії!   

 

 

 Більше дізнатися про діяльність ГО "Центр- ЮНЕСКО" Ви зможете дізнатися відвідавши сайт: http://centrunescolviv.org.ua/





 

Яндекс.Метрика