на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Володимир Стус - консультант по стратегії, аналітик

П’ять рівнів конфлікту між Туреччиною і Росією

Факт знищення російського фронтового бомбардувальника турецьким винищувачем можна розглядати на п’яти галузевих рівнях:

1. Військовий рівень є єдиним, на якому ця подія не є символом. На військовому рівні Туреччина дала зрозуміти Росії, що не допустить російських бомбардувань пілотованою авіацією прикордонних сирійських територій. А без цього їх неможливо буде зачистити від загонів антиассадівської опозиції. Як я і припускав раніше, гібридна війна є не просто російською тактикою, а новим типом сучасної війни. Адже, по суті, Туреччина повторила тактику російських військ у районах КПП на україно-російському кордоні, коли українська армія вийшла його блокувати від проросійських терористів біля Ізваріно. Повторила з тим же результатом – немає сумнівів, що російській авіації заборонили літати в межах враження турецькими ракетами класу повітря-повітря малої дальності. Але, схоже, це тільки початок. Я давно прогнозував, що Росія набагато вразливіша в гібридній війні, ніж Україна. А подальше нарощення російської військової присутності в Сирії багаторазово підвищує рівень цієї вразливості російських військ. У військовому сенсі Росія щільно і надовго загрузне в Сирії. Небезпека отримати другий Афганістан для РФ набагато вища за ризик масштабної військової конфронтації з країнами НАТО.

2. На тактичному рівні істерично-мобілізаційна політика є ефективною не тільки в Росії, але і в инших країнах, зокрема, в Туреччині. Ця політика вигідна Ердогану, як і Путіну, для вирішення своїх внутрішньополітичних завдань. Але її невикористані поки резерви у Туреччини та инших країн антиросійської коаліції набагато вищі, ніж у Росії.

3. На стратегічному рівні домовитися РФ з Туреччиною не вдасться. Протиріччя між цими країнами є об’єктивними і мають стійку тенденцію до загострення. По суті, цю частину підсилюють суперечності між Росією і Великим Півднем.

 

Описание: Бангладеш и Россия

 

Образно і спрощено ці протиріччя бачимо на картинці. Тому надалі можна прогнозувати як розширення складу країн антиросійської коаліції, так і посилення статусу у ній країн Півдня і Сходу.

4. На PR рівні навіть найбільш ватному росіянину очевидна нова поразка Росії. Країна НАТО збиває бойовий російський літак, без будь-якої адекватної реакції РФ. Логіка розвитку подій давно показувала неминучість разових військових зіткнень сил РФ і країн НАТО. І було б набагато гірше, якби російський військовий літак «випадково заблукав» над країнами Балтії і його там збили. Тому в PR-плані Европі пощастило найбільше.

5. На економічному рівні, очевидно, що відповідні контрсанкції, які поступово просуваються по периметру російських кордонів, більше впливають на зниження рівня життя самих росіян, ніж на країни антиросійської коаліції. Зрозуміло, що ні Турецького потоку, ні другої гілки Північного потоку не буде. Підтверджую свій старий прогноз, що РФ позбавлять права на проведення чемпіонату світу з футболу. Також найближчим часом слід очікувати збільшення тиску на Білорусь, Казахстан і Азербайджан.

Найбільш фундаментально значущі події відбуваються на тих рівнях, які зазвичай взагалі не розглядають ЗМІ, хоча вони і лежать на поверхні. Судіть самі. Збитий російський бомбардувальник Су-24 прийняли на озброєння в 1975 році. Збив його, F-16, який прийняли на озброєння в 1979 році. Вертоліт Мі-8, який брав участь в операції порятунку членів екіпажу, відповідно в 1965 році. Протитанковий ракетний комплекс, за допомогою якого загін сирійської опозиції знищив російський Мі-8 прийняли на озброєння в 1971 році. Тобто сторони конфлікту воюють на технологіях 1960-х років, хай і модернізованих. З одного боку, це ще раз підтверджує мій старий прогноз про те, що основною причиною глобальної світової Смути, в яку поступово занурюється світ, є уповільнення темпів науково-технологічного та культурного розвитку. З иншого боку, це показує, що всі надії на складну, високотехнологічну зброю в сучасній війні нового, гібридного типу є ілюзорними.

 

http://hvylya.net/analytics/geopolitics/pyat-urovney-konflikta-mezhdu-turtsiey-i-rossiey.html

 





 

Яндекс.Метрика