на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Алєксандр Ситін:
Вето на трибунал добиває Ялтинсько-Потсдамську систему,
перетворює РФ на міжнародного ізгоя
і провокує зміну статуту ООН

Московський політичний експерт, доктор історичних наук Алєксандр Ситін так оцінює довгострокові наслідки для Росії від вето, накладеного російською делегацією на резолюцію Радбезу ООН по малайзійському «Боїнгу», про що він пише на своїй сторінці у Фейсбуці:

Вето по трибуналу про «Боїнгу» не просто поставило РФ в список міжнародних ізгоїв. Здається, що воно взагалі знаменує найглибшу кризу системи міжнародної безпеки і оформлює остаточну зміну всієї системи міжнародних відносин, що встановилися після Другої світової війни: Ялтинсько-Потсдамської-Гельсінкська система вмерла остаточно.

Навіть не за фактом змін меж – крах СССР і зміни політичної карти Европи – міжнародно-правова система і система безпеки абияк пережили. А от зараз руйнуються саме їхні легітимні основи.

Цивілізована міжнародна спільнота стоїть перед необхідністю виробити нову систему і нові критерії безпеки – або без Росії, або проти Росії – у кожному разі, в її нинішньому вигляді.

Мені здається важливою ще одна річ: спроби обмежити сферу конфлікту навколо ДНР / ЛНР суто локальними рамками можуть бути успішними в короткостроковій тактичній перспективі, особливо якщо Рада прийме зміни до Конституції.

Але вето Чуркіна переводить взаємовідносини між РФ і всім цивілізованим світом в глобальну площину.

Та системна криза міжнародних відносин і систем безпеки, яку ми зараз спостерігаємо, неминуче поставить світ перед необхідністю вирішувати питання в глобальному ключі – проти Росії або без неї.

На словах постійно апелюючи до міжнародного права і законності, виступаючи проти «подвійних стандартів», Росія фактично сама поставила себе поза системою міжнародно-правових відносин, заявивши, що міжнародні судові інстанції неправомочні розглядати питання про її вину. Це абсолютно в одній площині з заявою про те, що міжнародні правові норми дотримуються на території РФ лише так, як це вважають прийнятним російські законодавці.

Думається, що тепер Москва сама позбавила усі свої кроки правової легітимності. Відчуваючи себе панівним станом, живучи поза правовим полем всередині країни, кремлівська «еліта» намагається нав’язати своє рудиментарно-феодальне правове мислення всій світовій спільноті. Залишається тільки спостерігати за тим, як спільнота на це відреагує. Але те, що статут ООН доведеться коригувати дуже скоро, майже очевидно.





 

Яндекс.Метрика