на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Богдан Яременко

13 главных проблем Украины

Какие ключевые вопросы стоят на повестке дня украинского общества

Прийшла ідея визначити кільканадцять найгостріших і найдискутованіших суспільних проблем. Переконаний, що доведеться не один раз пошкодувати про цю свою відвертість, але без дискусії на найважливіші суспільні теми нам все одно не обійтись. Тому ось моя позиція:

1. Вступ в ЄС та Угода про асоціацію

Вступ України до ЄС і євроінтеграція, з одного боку, є цивілізаційним вибором України, а з іншого - засобами, а не ціллю. На сьогодні євроінтеграція у вигляді виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС є транспарентним дієвим механізмом економічного та суспільного реформування. Між тим, зазначена Угода не дає відповідей на найгостріші питання – яку економічну та суспільну модель будує Україна, як в рамках створення обраної моделі економічного розвитку, а також в рамках процесу виконання Угоди про асоціацію досягнути росту економіки, підвищення ефективності, збільшення робочих місць тощо. Процес євроінтеграції має бути підпорядкований саме цим цілям.

Разом з тим, альтернативи зближенню з ЄС Україна не має.

2. Вступ в НАТО

На сьогодні і в зримій перспективі актуальним залишається питання розвитку та поглиблення співробітництва України з НАТО. Пріоритетами мають бути не лише військова реформа, але і реформа ВПК, запровадження технологічних та інших стандартів НАТО в українській продукції ВПК, спільне виробництво бойових систем та видів озброєння. Розвиток співробітництва з НАТО повинен також передбачати реформу системи юстиції, сектору безпеки та політичні реформи. Разом з тим, порушення питання про членство в НАТО не повинно бути предметом публічних політичних спекуляцій та завищених сподівань. Всьому свій час. Час для членства України в НАТО ще не прийшов. Маємо зосередитися на практичній взаємодії та співробітництві, залишаючи перспективу відкритою.

3. Економічна співпраця з Росією

Торгівля та інвестиційне співробітництво з Росією неможливі без політичної складової та висунення Росією передумов чи використання сприятливої кон’юнктури в своїх корисливих політичних цілях. Відтак на період інституційної слабкості нашої держави чим менше економічної співпраці з Росією, тим краще для України.

4. Повернення Донбасу і Криму в Україну

Тимчасово окуповані території будуть повернені до складу України. Але для цього мають бути досягнуті передумовивідповідний рівень політичного, економічного, фінансового, безпекового та військового розвитку. На сьогодні ці території необхідно визнати тимчасово окупованими, припинити з ними будь-які взаємини (за винятком адресної підтримки і комунікації з лояльними Україні громадянами), зосередитися на проблемах розвитку України.

5. Які мови мають бути державними

Українська. В законодавстві України мають бути передбачені можливості застосування мовного законодавства та норм ЄС, а також особливі можливості для використання російської мови та мов корінних народів. Особливі статуси різних мов не можуть створювати перешкод для формування єдності українського суспільства та культурно-історичної та інформаційної ідентичності українського народу.

6. Ставлення до ОУН-УПА

Проблема вирішена нещодавно прийнятими законами України. В суспільстві має заохочуватися та популяризуватися толерантний підхід до історії, історичних розбіжностей, ветеранів воєн та визвольних змагань (за винятком військових злочинців). Толерантність до розбіжностей не може бути перешкодою для формування єдиного культурно-інформаційного контексту в Україні.

7. Зменшення податків для бізнесу

Може бути одним з елементів економічної стратегії, що повинна також включати дерегуляцію, зменшення частки та ролі держави в економіці.

8. Введення страхової медицини

Не є першочерговим завданням. Може бути реалізовано в рамках певної моделі соціально-економічного розвитку України з врахуванням збереження у найближчій перспективі значної різниці у рівні заможності і доходів різних груп населення.

9. Підвищення пенсійного віку

Не є панацеєю. Може бути здійснене в рамках реалізації певної соціально-економічної моделі розвитку суспільства.

10. Підвищення комунальних тарифів для населення

Тарифи (за винятком адресної допомоги найбіднішим верствам) повинні визначатися кон’юнктурою ринку і не повинні бути механізмом політики.

11. Приватизація державних підприємств

Бажана і доцільна. З врахуванням потреб сектору оборони та безпеки.

12. Підтримка геїв та одностатевих шлюбів

Необхідно дотримуватися принципу – менше держави. Держави не має бути в спальнях громадян. Громадяни мають бути рівні в правах незалежно від сексуальної орієнтації. Урівняння в правах з громадянами інших законних сексуальних вподобаньце єдина форма державної підтримки, якої потребують геї.

13. Підтримка абортів

Громадяни мають право вирішувати власну долю і планувати сім’ю. Разом з тим, держава має проводити активну компанію роз’яснення шкоди абортів.

 

http://m.nv.ua/opinion/Yaremenko/13-glavnyh-problem-ukrainy-49872.html

 





 

Яндекс.Метрика