на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Кямран Агаєв

Чи захлинеться «Північний потік-2»?

Міжнародна організація «Енергетичне Товариство» (Energy Community), що розташована у Відні, передала Еврокомісії скаргу державної компанії «Нафтогаз України», що стосується російського газопроводу «Північний потік-2».

Скаргу подали згідно зі статтею 90 Договору про створення «Енергетичного Товариства» (ЕТ), повідомив секретаріат цієї організації. Україна, разом з Молдовою, є учасником (contracting party) Договору ЕТ, діяльність якого спрямована на розширення внутрішнього енергетичного ринку ЕТ за допомогою країн південно-східної Европи.

У заяві Товариства йдеться про те, що скарга стосується очевидного порушення правових норм «Енергетичного Товариства», зокрема Акту 2008/01/MC-EnC, який передбачає розгляд Еврокомісією спірних питань та фактів порушень законодавства окремими членами ЕТ.

Проект «Північний потік-2» передбачає будівництво третьої і четвертої гілок балтійської магістралі з доведенням сумарною потужністю близько 110 млрд куб. м в рік. Газ «Північного потоку-2» має йти в австрійський Баумгартен. Запуск «Північного потоку-2» є частиною проекту «Газпрому» на шляху до відмови від українського транзиту.

У червні минулого року «Газпром», E.On, Shell і OMV підписали меморандум про наміри, що передбачають спільне будівництво двох витків газопроводу «Північний потік-2» сумарною потужністю 55 млрд куб. м газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до узбережжя Німеччини.

Варто нагадати, що 18 грудня минулого року голова Европейської ради Дональд Туск під час прес-конференції в рамках Саміту ЕС заявив, що «Північний потік-2» матиме негативний вплив на транзит газу через Україну. Тоді ж Туск зазначив, що цей проект не відповідає нормам і правилам ЕС про диверсифікацію поставок енергоресурсів в Европу.

Тим часом, канцлер Німеччини Ангела Меркель підтримала проект газопроводу «Північний потік-2». «Я хочу пояснити, як і всі инші, що це комерційний проект, в ньому беруть участь приватні інвестори», – сказала Меркель на полях Саміту за результатами обговорень «Північного потоку-2» з лідерами инших 27 країн ЕС. Також повідомлялося, що Федеральне антимонопольне відомство Німеччини (Bundeskartellamt) схвалило створення СП «Північний потік-2», що дало підставу деяким европейським лідерам назвати цей проект російсько-німецьким.

Київ чекає нелегка боротьба проти нового антиукраїнського проекту Путіна, за яким стоїть його людина в Европі – Шредер, а також низка лобістів, яких фінансує Кремль. Незважаючи на те, що Туск задав певний тон при оцінці «Північного потоку-2», думки стосовно нього, судячи з европейських ЗМІ, сильно розходяться. З лідерів країн-членів ЕС лише прем’єри Італії та Словаччини висловили відверто негативну реакцію. Зокрема, Словаччина назвала «Північний потік-2» загрозою для енергетичної безпеки Европи. А президент Республіки Польща Анджей Дуда прямо заявив, що цей проект є чітко політичним і втручається в енергетичну безпеку европейських країн.

Тим не менш, незважаючи на розбіжність европейських думок, керівництво України виходить з того, що суперництво з путінською Росією переходить в жорстку фазу, починаючи з 1 січня 2016 року, і сподівається, що його скарга буде сприяти формуванню солідарної позиції Брюсселя щодо протидії економічному удушенню України, на що розраховують кремлівські «стратеги», педалюючи «Північний потік-2».

Про це раніше, на початку грудня минулого року, говорив прем’єр України А. Яценюк, який зазначав, що будівництво газопроводу «Північний потік-2» суперечить інтересам Евросоюзу і його мають зупинити. «Ми звертаємося до наших европейських партнерів, щоб проект «Північний потік-2» пройшов найжорсткішу інспекцію. І ми вважаємо, що цей проект потрібно заблокувати, оскільки він не відповідає інтересам ні ЕС, ні інтересам України», – цитувала його Лента.ру. На думку Яценюка, трубопровід залишає Україну, Польщу і Словаччину «без мільярдів доларів доходів», а також робить Европу залежною від «Газпрому».

Скарга «Нафтогазу» включає два види претензій: щодо потенційного недотримання проектом нормативної бази Енергетичного Товариства, а також щодо його несумісності з ключовими нормами функціонування газового ринку Товариства, враховуючи суттєві загрози конкуренції, які він викликає», – повідомляють в компанії.

«Нафтогаз» стверджує, що в нинішньому вигляді проект «Північний потік-2» не сприятиме конкуренції, погіршить безпеку постачань і буде шкідливим для ефективного функціонування газового ринку Енергетичного Товариства. «Метою проекту  «Північний потік-2» є знищення можливості швидкого створення ліквідного і взаємопов’язаного газового ринку в Енергетичному Товаристві і об’єднання газових ринків Центральної, Східної та Південної Европи з ринком Енергетичного Товариства», – заявляють у «Нафтогазі».

Важко судити про ефективність української скарги, незважаючи на наведені в ній аргументи. Навіть з урахуванням загального настрою ЕС на зменшення залежності від російського газу і прийняття ним нової енергетичної стратегії, у Брюсселі не надто квапляться «ховати» новий путінський проект. І це продемонстрував останній грудневий Саміт, на який розраховували противники «Північного потоку-2», проте там звучали лише заяви і не прийняли конкретного рішення.

Швидше за все, і це треба враховувати в Києві, Брюссель буде тягнути час і довго «обговорювати» правові та технічні особливості цього проекту, поки не проясняться реальні можливості инших перспективних напрацювань з постачання природного газу в Европу з джерел за межами Росії. Поки що в ході реалізації знаходиться тільки один проект будівництва газопроводу TANAP з прокачування газу на південь Европи з Азербайджану через Грузію і Туреччину. Він повинен вступити в експлуатацію в 2018 році і його потужність може бути збільшена за рахунок приєднання до нього туркменського газу.

Проти «Північного потоку-2» може зіграти отримання Европою поставок газу з ізраїльських родовищ Східного Середземномор’я транзитом через Туреччину. Можливість такого маршруту зараз активно обговорюють в міжнародних енергетичних колах. Але це буде багато в чому залежати від нормалізації турецько-ізраїльських відносин, яке намітилося останнім часом. Цьому сприяє взаємний інтерес Тель-Авіва і Анкари щодо якнайшвидшого налагодження енергетичного співробітництва, насамперед у газовій сфері.

Певну надію українцям у їх боротьбі проти ненависного «Північного потоку-2», як не парадоксально, дає союзник Путіна ісламський Іран. Тегеран розглядає можливість стати активним учасником европейського газового ринку через будівництво газопроводу, схожого на той, який Росія використовує для постачань газу в Европу. Про це напередодні заявив директор департаменту міжнародних відносин National Iranian Gas Company (NIGC) Азізолла Рамазанов, передає іранське інформагентство ІРНА.

Представник NIGC констатував, що Іран володіє найбільшими у світі запасами природного газу, але його частка на світовому ринку невелика. «Ми повинні збільшити нашу частку через використання сучасних технологій. Хоча у Ірану є резерви газу у розмірі 34 трлн. кубометрів, виробничі можливості обмежені 200 млрд кубометрів на рік»,  – заявив Рамазанов.

Тому, поки що час, на жаль, працює не на користь України. Цілком очевидно, що саме на це й розраховують у Кремлі, вважаючи, що перш ніж приймати остаточне рішення стосовно «Північного потоку-2», Брюссель повинен бути впевнений у гарантованості поставок газу з неросійських джерел. Не викликає сумнів той факт, що Путін буде робити все, щоб цих джерел було якомога менше.

Поки чиновники в Брюсселі продовжують зважувати всі «за і проти» стосовно очевидного російсько-німецького проекту «Північний потік-2», війна нервів між Москвою і Києвом буде тривати.

 

http://www.kasparov.ru/material.php?id=5692C751B514D&section_id=444F8A447242B

 

 


Яндекс.Метрика