на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Серґєй Бєлановский, соціолог (Росія)

Консенсус про «нового Піночета»?

Тривога «бути»: від ручного управління до ручної контрреволюції? Версія майбутнього без правил

 

Створення в Російській федерації Національної гвардії на чолі з генералом армії говорить про серйозність створюваної структури і, відповідно, про серйозність намірів при необхідності її застосувати. Це означає що:

а) влада боїться народних виступів, і

б) готова діяти гранично жорстко, як китайці на площі Тяньаньмень.

Допускаю, що спочатку будуть задіяні нелетальні засоби ураження з подальшими арештами. Але при розростанні заворушень буде пущено в хід і летальну зброю. Я не кажу, що так буде, я говорю, що влада, схоже, вважає цей сценарій реальною загрозою і серйозно до неї готується. Багато експертів говорять, що російський народ не обере цю тактику, а буде пристосовуватися і знижувати до мінімуму свої потреби (сценарій деградації). Я не беруся судити, яка точка зору правильна. Думаю, що ніхто не може це прогнозувати достовірно.

Соціологічні та психологічні дослідження, мабуть, можуть сформувати гіпотези про більшу або меншу ймовірність того чи іншого прогнозу, визначити найбільш небезпечні точки (сегменти), але математично точного прогнозу вони дати не зможуть.

В кінці 80-х років, ще при Горбачові, існувало досить численне співтовариство ліберальних економістів, які виступали за радикальні ринкові реформи. Можливо, це були сотні людей. З них згодом було рекрутовано уряд Гайдара. Недоліком цієї спільноти було те, що вони абсолютно не знали навколишнього світу і того, якою є ринкова економіка в реальності. Все базувалося на літературі, в основному зарубіжній, але перекладеній на російську мову, і на власних ідеях. Однак перевагою того часу було прагнення до серйозних наукових обговорень, які постійно відбувалися.

Саме тоді була висунута ідея, що ринкові реформи можуть викликати масове народне невдоволення і навіть повстання, тому для проведення реформ потрібен «російський Піночет», який, якщо знадобиться, застосує силу і інтернує занадто активних незадоволених (за прикладом польського генерала Ярузельського). Ця ідея обговорювалася часто і відкрито. Більш того, близько 20 російських ліберальних економістів на два тижні літали в Чилі для вивчення досвіду уряду Ауґусто Піночета.

У 1991 році ситуація різко змінилася. Багато ліберальних економістів пішли в уряд і їм стало не до наукових дискусій. Деякі випали з обойми і відійшли від справ, сіли на мінімум споживання через різке падіння доходів. Але і вони вважали, що подібна ситуація є тимчасовою - і ринкова економіка скоро запрацює. У 1996-1997 роках, аж до кризи 1998 року, здавалося, що це дійсно так.

Після кризи, коли економіка піднялася на зростаючих цінах на нафту, розмови про ринкові реформи, як не дивно, майже припинилися. Я не беру до уваги спеціалізовані організації на кшталт тодішнього ЦСР (Центр стратегических разработок – ред.), але неформальне середовище, що обговорювало ринкові реформи, різко зменшилося. Значну його частину склали прихильники анархо-капіталізму Ротбарда, свою негативну думку про який я вже висловлював раніше (про Ротбарда, але, наприклад, не про Хайєка, який був набагато масштабнішим мислителем, але якого на цей час практично перестали читати).

Зараз, після багатьох років байдикування і виникнення безглуздих ідей на кшталт «газової зброї», якою хотіли «поставити на коліна» Європу, країна опинилася в ситуації, що чимось нагадує кінець 80-х і початок 90-х років. Мабуть, влада прогнозує важку і затяжну економічну кризу. Може бути, що цей прогноз і не збудеться, але влада до нього готується.

Знову ожили старі дискусії, але вже не в неформальному середовищі, яке перестало існувати, а в уряді і в близьких до уряду структурах. Хоча прямо про це не говорять, але думаю, що знову згадали Піночета. Обумовлюю, цитуючи сам себе: справа не в задачах, які вирішував Піночет, а в готовності влади без розмов застосувати силу при найменших спробах вираження громадського невдоволення. Причому застосувати по максимуму, щоб виключити будь-які ексцеси (принаймні на це розраховують).

З цієї точки зору, Кривава неділя, Новочеркаськ і події на площі Тяньаньмень - явища одного порядку. Ця сила може навіть бути не застосована, але вона повинна бути відчутною і про неї повинен знати кожен. І рано чи пізно знайдеться привід її застосувати. Піночет не вирішував завдання - їх вирішували його радники і міністри. Піночет застосовував силу, що забезпечує вирішення цих завдань - в цьому і була його функція. Питання до моїх опонентів: ви впевнені, що у нас така сила не знадобиться? Влада, схоже, не дуже в цьому впевнена ...

Я вже багато разів писав про існування двох ідеологічно протилежних ідейних течій у владі: антиінфляціоністської та інфляціоністської. Думаю, що обидві течії згодні в одному. На їхню думку, в будь-якому випадку країну чекає важка і затяжна економічна криза, а повноцінний вихід з нього обидві сторони планують років через 10-12. У розмови про скорочення цього терміну тими чи іншими заходами я не вірю (швидше вже допускаю, що це може статися спонтанно з якихось несподіваних причин). Якщо обидві сторони прогнозують важку і затяжну економічну кризу, вони повинні - це моє суто логічне міркування - спиратися на потужну диктаторську владу і силу (тобто повинні схвалювати створення Національної гвардії).

Висуваю гіпотезу, що щодо цього питання вже є неафішований консенсус. Обидві течії наполягають на тому, що в разі реалізації пропонованих ними заходів через якийсь час російська економіка оживе. Ось тільки необхідно пройти цей важкий період без «майданів» і революції. Що ж, для цього є досить багато часу - вісім років правління Путіна, що залишилися.

Отже, у свідомості найбільш чесних і в той же час ідеалістично настроєних прихильників як тих, так і інших реформ народилася схема: вісім років жорстокої диктатури, а потім вільні вибори (можливо, через якийсь перехідний період) - і, зрозуміло, загальне щастя! У цьому вони бачать свою наукову і патріотичну місію.

Моя особиста позиція, яку я неодноразово висловлював, така: інфляціоністський сценарій безперспективний і вкрай небезпечний. У хитромудрі методи стерилізації інфляції я не вірю. Це те саме що пробувати обдурити закони природи ... Але я вірю в те, що існують потужні лобістські угруповання, які бажають вкрасти емісійні кошти.

Якщо антиінфляціоністи не збираються переконувати людей у ​​своїй правоті - це означає, що вільно або мимоволі вони роблять ставку на силу або на Путіна, що по суті одне і те ж. Може, хтось хоче примірити на себе лаври Піночета? А чи впевнені вони, що справа не дійде до «Кривавої неділі»? Китайський народ, наскільки я можу судити, вибачив владі події на площі Тяньаньмень. А російський народ через роки не пробачив своїй владі «Кривавої неділі». Громадська думка настільки деморалізувала війська Петербурзького гарнізону, що прямим результатом того стала Лютнева революція: офіцери відмовлялися давати команду на застосування зброї проти збудженого народного натовпу.

Нині країна перебуває в дуже складному становищі. Настрої народу - все більш ліві і продовжують лівіти. Совєтський союз або згадується із все зростаючою ностальгією, або - перш за все, у молоді - перетворюється на міф. Якщо потурати таким настроям (а влада, як це не дивно, їм потурає), то в кінці кінців ми прийдемо до ситуації, що склалася у Венесуелі.

Що тут є предметом особливої ​​уваги? Програма відновлення СРСР початку 80-х років нереалістична. Але чи досяжним є вирішення завдань, передбачуваних ліберальною програмою? Важко сказати, оскільки неясно, чи ще залишилася щілина між Сциллою і Харибдою ... Відсидітися за спиною Путіна навряд чи комусь вдасться. Боюся, що все скінчиться перемогою парадигми Ґлазьєва і фактично державним переворотом (можливо, під тиском обставин сам Путін його і очолить). Не дай бог, якщо в тому чи іншому варіанті (інфляційному або неінфляційному) грохне «Кривава неділя». Народ цього не пробачить. Новочеркаськ свого часу вдалося замовчати, але зараз не вийде. Така моя думка.

Цікаво, як оцінюють можливість такого сценарію прихильники обох таборів? Природно, є думка, що ніякого «Кривавої неділі» не буде, а буде тиха деградація російського населення. Ну, так, за відомим прислів'ям, хрін від редьки не солодший.

Завершую тезою з якої розпочав. Я впевнений, що у владі і близьких до уряду середовищах існують дві протилежні точки зору: антиінфляціоністська і інфляціоністська. Але припускаю, обидві вони єдині в тому, що на період важкої кризи країні буде потрібен російський Піночет, ім'я якого - Путін. Може статися, що, так би мовити, крива вивезе, Національна гвардія не знадобиться, і залишиться у резерві. Ці люди - не фашисти. Вони щиро зрадіють, якщо так станеться. Але припускаю, що, незалежно від прозорості або закритості тих чи інших структур, прихильники обох точок зору в цілому згодні, що створення «резерву дії» необхідне.

Вважаю, що прихильники обох напрямків не враховують ряд факторів, які , зрештою, важко врахувати. Російський хаос, багато в чому продукується «ручним управлінням», а з ним і потенційне «безумство влади», за версією Барбари Такман. Ось, наприклад, здається, ми вже не ладнаємо з Казахстаном. І потенційно там можуть відкритися варіанти розвитку подій на кшталт донбаських. Але що буде потім? Про це навіть думати не хочеться.

25 05 2016

http://gefter.ru/archive/author/belanovsky

 





 

Яндекс.Метрика