на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Петро Жук, Роман Соломонюк, Назар Мазур
Лабораторія суспільно-політичного аналізу
Центру з інформаційних проблем територій

Що означає перемога Трампа у світовому контексті?

Вибори у США завершилися перемогою екстравагантного Дональда Трампа. З цим президентом ера глобалізму у світі завершується. Починається ера націоналізму.

Перемога Трампа — це перемога американського націоналізму, коли американське суспільство зробило вибір на користь того, хто буде більше займатися внутрішніми проблемами, дбати у першу чергу про інтереси американської нації, а вже у другу — про інтереси міжнародних наднаціональних структур, транснаціонального бізнесу. Економічні і політичні інтереси окремих груп більше не будуть стояти вище за інтереси нації.

Очевидно, що з приходом цього політика буде завершуватися ера глобалізму. Натомість приходить ера локалізації та націоналізму. Незважаючи на скандальні заяви, вже самими своїми кроками Трамп руйнує систему глобальних міжнародних організацій та глобального бізнесу. Він більше увагу звертатиме на розвиток США всередині.

Якщо проводити паралелі з порівняно недавньою історією, роль Трампа у розвалі глобальної системи буде подібною на роль Бориса Єльцина у розвалі СРСР. Сьогодні мало пам’ятають той факт, що саме Єльцин оголосив про суверенітет РФ, що означало її фактичний вихід з СРСР. Наступним кроком став розвал радянської імперії. Так само зараз Трамп цілком може піти на зменшення ролі США у міжнародній політиці, особливо у глобальних організаціях, що спровокує розвал усієї глобальної міжнародної системи.

На місце організацій, що покликані захищати у першу чергу інтереси глобального бізнесу прийдуть двосторонні стосунки держав та природні економічні, політичні, воєнні союзи такі, які сьогодні перебувають у стадії ідей. До таких союзів може належати, наприклад, ідея створення Балто-Чорноморської співдружності, Нордичного оборонного союзу на півночі Європи.

Для України такі зміни швидше позитивні, ніж негативні. Власне війна зайшла так далеко в Україні в тому числі і через те, що адміністрація Обами не виконала свого обов’язку гаранта безпеки України згідно Будапештського меморандуму. Війна в Україні мала служити тим же глобальним інтересам корпорацій. Сприяти збільшенню економічних витрат на оборону без прямої великої конфронтації. За цим сценарієм розвивалася війна у Грузії 2008 року, коли грузинському президенту його західні союзники також рекомендували не застосовувати силу. Приблизно так само українцям рекомендували не застосовувати силу у Криму. В результаті, у нас забрали Крим і ми отримали війну на Сході, якої могло б і не бути у разі активнішого захисту української території на початку війни.

Сьогодні ж, коли США більше концентруватимуться на своїй внутрішній політиці, Україна може бути активнішою у питаннях повернення своїх територій. Крім того, у світовій політиці на перше місце можуть вийти стабільніші союзники України такі, як Велика Британія. Ця країна потребує активної зовнішньої політики після Brexit в тому числі і для утвердження правильності своєї позиції щодо виходу з ЄС.

Таким чином, вибори у США, швидше за все підуть на користь Україні і світу загалом.

9 11 2016

http://cipt.org.ua/publikatsii/item/29-shcho-oznachaie-peremoha-trampa-u-svitovomu-konteksti

 





 

Яндекс.Метрика