на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Павєл Фєльгенгауер – російський військовий оглядач і аналітик

Росія почала готуватися до великої війни

На днях РФ почала розгортати сили і проводити військові навчання на Чорному і Каспійському морях. Бої поблизу сирійського міста Алеппо серйозно загострилися, внаслідок чого мирні переговори стосовно сирійського конфлікту, які тільки стартували в Женеві, припинили. Війська Башара Асада за підтримки ВПС РФ продовжили успішний наступ в напрямку кордону з Туреччиною.

Про взяття Алеппо урядовими силами мови поки не йде. Щоб взяти місто, його потрібно зрівняти з землею. Там існує ймовірність облоги, яка триватиме кілька місяців, а то й років, що перетворить Алеппо на місцевий «Сталінград». У місті кілька сотень тисяч жителів і багато повстанських сил. Останні просто так звідти не підуть: вони оточені в усіх напрямках. Якщо вони вийдуть на відкриту місцевість, то їх просто знищать. Теоретично, ймовірність того, що повстанці самі втечуть з Алеппо, звичайно, залишається, однак невелика. Вони вже заявили, що не збираються залишати місто.

Оскільки хорошої піхоти у проасадівських сил дуже мало, то це буде тривала і кривава облога: новий Грозний, а то й набагато гірше. Щоб не допустити тотальної гуманітарної катастрофи, туди втручатимуться зовнішні сили. Існує ймовірність того, що західні сили або турки захочуть деблокувати обложених повстанців або прорубати туди гуманітарний коридор. Це, звичайно, загрожуватиме розв’язанням ще серйознішого конфлікту, в тому числі, загальноевропейської війни.

До цього вже готуються. Нещодавно Росія почала розгортати сили і засоби для великої війни з Туреччиною. Проходять військові навчання на Чорному і Каспійському морях, війська Південного військового округу РФ в рамках раптової перевірки, за рішенням Владіміра Путіна, введені в повну бойову готовність. Український Генштаб запевнили, що ця активність російських військових націлена не проти України. Каспійська флотилія не має до України прямого відношення, і стріляти крилатими ракетами з акваторію Каспійського моря в Україну безглуздо. Тим більше, що в Україні зараз розгортається урядова криза, тому в Москві, напевно, вирішили почекати: раптом вона сама розвалиться.

Російські військові прагнуть перемоги на півночі, а потім, може, і на півдні Сирії, чим забезпечать вихід проасадівських сил на кордон з Туреччиною. Як на це відреагує сама Туреччина, ніхто не знає. Виходячи з цього, РФ розгортає сили на випадок зіткнення з турками безпосередньо в великомасштабному збройному конфлікті.

Внутрішні мирні переговори в Сирії поки не мають сенсу. Спочатку потрібно провести переговори між Заходом і Москвою, а, можливо, і Анкарою. Потрібен тиск, треба шукати мирний вихід з ситуації, щоб уникнути великої війни. Не можна просто сидіти і чекати, дивлячись на муки осадженого Алеппо. В результаті, це приведе до зіткнення, причому дуже поганого – загроза ескалації величезна.

На яких умовах Росія готова піти на мирне врегулювання конфлікту, стане зрозуміло тільки в ході переговорів. Можна згадати кризу 1973 року на Близькому Сході, коли Росія і США активізували свої сили в регіоні (ситуація дуже схожа на нинішню) і лише потім почалися переговори. Але для того, щоб домовлятися, потрібно вирішити, де хто знаходиться.

 

https://inforesist.org/rossiya-nachala-gotovitsya-k-bolshoy-voyne/#solidopinion

 





 

Яндекс.Метрика