на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Удо Голлуб (Udo Gollub)

Про майбутні технології

У 1998 році в фірмі Kodak було 170,000 співробітників і фірма продавала 85% всієї фотопаперу в світі. Протягом всього декількох років, їх бізнес-модель зникла, і вони збанкрутували. Що трапилося з концерном Kodak відбудеться в багатьох галузях промисловості в найближчі 10 роківоднак більшість людей не бачить такого повороту подій.

Чи думали ви в 1998 році, що через 3 роки ви не захочете друкувати фотографії на папері? Цифрові камери були винайдені в 1975 році. Перші з них мали роздільну здатність тільки в 10 000 пікселів, але слідували закону Мура.

(Закон Мура - спостереження, зроблене в 1965 році Гордоном Муром, одним із засновників корпорації Intel, що кількість транзисторів на квадратний дюйм в інтегральних схемах збільшується дворазово щороку, починаючи з винаходу інтегральних схем. Мур передбачив, що ця тенденція збережеться і в найближчому майбутньому ).

Осмислення експоненційних технологій потребувало деякого часу, перш ніж вони отримали повне визнання всього за коротких кілька років. Така тенденція буде розвиватися у найрізноманітніших областях, таких як, наприклад, штучний інтелект, охорона здоров'я, електро- і самокеровані автомобілі, освіта, тривимірне друкування, сільське господарство і робочі місця.

 

Отож, ласкаво просимо в 4-ю промислову революцію. Ласкаво просимо в Експоненціальне Століття.

 

Програмне забезпечення комп'ютерів (софтвер) докорінно змінить традиційні галузі промисловості в найближчі 5-10 років.

Наприклад, фірма Uber є всього лиш програмним засобом, фірма не володіє автомобілями, але вона тепер найбільша таксі-компанія в світі. Фірма AirBnB стала по суті найбільшою готелем світу, хоча фірма і не володіє конкретними приміщеннями.

«Розуміння» світу комп'ютерами ростатиме за експоненціальним законом. Комп'ютер вже виграв гру Го у кращого гравця світу, на 10 років реніше, ніж припускали. (Гра Го набагато складніше ніж шахи.) У США, молодим правознавцям стало дуже важко знайти роботу. Ви можете отримати юридичну консультацію в багатьох областях з IBM Watson протягом декількох секунд, причому з 90% точністю в порівнянні з 70% точністю яку гарантує людина юрист. Так що, якщо ви зараз вивчаєте право, негайно відмовтеся від цього. В недалекому майбутньому знадобиться на 90% менше юристів, залишаться тільки вузькі судові фахівці. IBM Watson вже допомагає медсестрам діагностувати рак в 4 рази точніше, ніж ніж це роблять люди. Facebook софтвер вже може розпізнавати фізіономію людини краще ніж це робить людина. Можна впевнено припустити, що до 2030 року, «інтелект» комп'ютерів перевершить людський.

 

Автономні автомобілі: У 2018 року широкому загалу стануть доступними перші самокеровані автомобілі. Близько 2020 року нинішня автомобільна промисловість почне зникати. Автомобіль вам більше не буде потрібен. Ви викличете машину по телефону, вона прибуде до вас самостійно і відвезе вас за призначенням. Вам більше не потрібно буде шукати парковку, ви тільки заплатите за відстань, причому зможете працювати в дорозі. Наступні покоління не будуть клопотатися про отримання прав водіїв і не будуть купувати авто. Це повністю змінить міста, оскільки для пересування знадобиться на 90-95% менше автомобілів. Автомобільні стоянки можна буде перетворити в парки.

Сьогодні в усьому світі 1.2 мільйона осіб щорічно гине в автомобільних аваріях. Аварії трапляються кожні 100 тисяч кілометрів. З самокерованими автомобілями ця цифра впаде до однієї аварії на 10 мільйонів кілометрів. Це збереже мільйон життів на рік. Більшість автомобільних фірм збанкрутує. Традиційні автомобільні компанії намагаються вдосконалити автомобілі, в той час як технологічні фірми (Tesla, Apple, Google) застосовують революційні підходи і створюють комп'ютери на колесах. Я розмовляв з багатьма інженерами Фолксвагена і Ауді - вони всерйоз бояться фірми Tesla.

Незавидне майбутнє очікує і страхові компанії. Без автомобільних аварій страховка буде коштувати в 100 разів дешевше. Автомобільне страхування практично зникне.

Бізнес нерухомості серйозно зміниться. Оскільки можна працювати в машині по дорозі на роботу, люди будуть вибирати більш віддалені, але кращі райони для життя. Більшість автомобілів до 2020 року стануть електричними. У містах стане тихіше, повітря стане чистішим.

Використання сонячної енергії за останні 30 років зростало по експоненціальній кривій, але ефект ми можемо бачити тільки зараз. У минулому році у всьому світі було побудовано більше сонячних електростанцій, ніж електростанцій, що працюють на горючих матеріалах. Вартість сонячної енергії впаде настільки, що всі вугільні компанії до 2025 року закриються.

З дешевою електрикою прийде і надмір дешевої води. Опріснення зараз вимагає дві кіловат-години на кубічний метр. Вода є майже всюди, але є недолік питної води. Уявіть, що колись можна буде мати будь-яку кількість чистої води майже безкоштовно.

 

Охорона здоров'я: Переможці конкурсу на створення Tricorder X будуть оголошені на початку 2017 року. Фармацевтичні фірми створять пристрій Tricorder, поєднане з телефоном. Воно буде сканувати сітчасту оболонку вашого очі, аналізувати склад крові і аналізувати, що видихається. В результаті сформуються 54 біологічних показника, що визначають практично будь-яке захворювання. Пристрій буде дешевим, що дозволить через кілька років будь-якого на цій планеті мати доступ до медицини світового класу майже даром.

 

Тривимірний технологічний друк: Ціна набільш недорогого тривимірного принтера знизилася з 18 тисяч до чотирьохсот доларів протягом десяти років. У той же час тривимірний друк стане у 100 разів швидшим. Всі основні взуттєві фірми почнуть тривимірний друк взуття. У віддалених аеропортах вже тривимірно друкуються запасні частини до літаків. Міжнародна космічна станція вже використовує тривимірний принтер, він усуває необхідність доставки з Землі необхідних численних запчастин.

В кінці цього року можливість тривимірного сканування отримають нові смартфони. Можна буде просканувати свої ноги і «віддрукувати» зручне взуття вдома. У Китаї за допомогою тривимірного принтера вже побудували повний 6-поверховий будинок. До 2027 року 10% усіх вироблених товарів буде створюватися тривимірними принтерами.

 

Можливості нових бізнесів: Якщо ви роздумуєте про виробництво нового товару або послуги - запитайте себе чи знадобляться вони в майбутньому. Якщо так, то чи не можна почати якомога раніше? Якщо ваша нова ідея не пов'язана з телефоном - забудьте. Практично будь-яка ідея, успішна в ХХ столітті, провалиться в ХХІ-му.

 

Робота: 70-80% нинішніх робочих місць в наступні 20 років зникне. Буде багато нових, але неясно чи достатньо їх буде створено за цей період.

 

Сільське господарство: Скоро з'явиться сільськогосподарський робот вартістю в 100 доларів. Фермери країн третього світу стануть просто керівниками замість важкої роботи в полі. Аеропоніка потребуватиме набагато менше води. Уже з'явилася телятина, вирощена зі стовбурових клітин поза коровою. У 2018 році вона буде дешевшою від натуральної телятини. В даний час 30% сільськогосподарських угідь використовується для тваринництва. Уявіть ситуацію, коли ці площі звільняться. Вже існує кілька нових бізнесів, які незабаром принесуть на ринок протеїн з комах. Цей протеїн кращий ніж м'ясо. Він буде називатися «альтернативним джерелом білків» (оскільки більшість ще відкидає ідею їжі з комах).

 

Вже існує софтвер «Настрої», який може визначити в якому ви настрої. До 2020 року будуть створені програми, що за виразом вашого обличчя визначають, коли ви брешете. Уявіть собі політичні дебати, коли така програма покаже чи кажуть вам правду.

 

Електронні гроші bitcoin можуть набути широкого поширення вже в цьому році і можливо навіть стануть резервним грошовим запасом країни.

 

Довголіття: В даний час середня тривалість життя зростає щороку на три місяці. Чотири роки тому середня Тривалість життя була 79 років, зараз вона 80. Річне зростання саме росте і до 2036 року буде щороку зростати більш ніж на рік. Нинішнє покоління, можливо, буде жити 100 і більше років.

 

Освіта: Найдешевший смартфон в Африці і Азії вже коштує 10 доларів. До 2020 року 70% людей буде мати смартфони. Це означає, що кожен отримає доступ до кращої у світі освіти. Кожна дитина зможе використовувати Khan's Academy для всього, що вивчають в школах Першого Світу. Наш софтвер вже використовують в Індонезії і цього літа будуть випущені версії на арабській мові, суахілі і китайській мові, в цьому я бачу гігантський потенціал. Вивчення англійської мови ми забезпечимо софтвером безкоштовно, щоб африканські діти оволоділи побутовою англійською мовою протягом півроку. (Khan Academy - навчальна організація, створена в 2006 році фахівцем по утворенню Салманом Ханом з метою забезпечення всіх безкоштовною освітою світового рівня).





 

Яндекс.Метрика