на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Через три роки прийде час соціал-демократії в Україні
– Євген Головаха

Він зайшов у зал в скромних потертих джинсах і піджаку. З першого погляду так і не скажеш, що це один із найвідоміших соціологів України. Спочатку молоді активісти навіть і не зрозуміли, що це той самий Євген Головаха, про якого вони стільки чули і, на зустріч з яким, чекали впродовж усіх трьох днів тренінгу «Соціал-демократія – в країнах-сусідах ЄС: реалії України». Однак, коли він почав  свій виступ – все стало на свої місця! Поспілкуватися із відомим українським соціологом про перспективи соціал-демократії в Україні вдалося і нам.

Яке сьогодні ставлення українців до соціал-демократії? Чи відчувають вони потребу у цій політичній силі?

Так, звісно! Наші дослідження показують, що це одна з двох найпопулярніших течій нині. Її потрібно інституалізувати! Такий громадський запит! Проте, він не може зараз реалізуватися в партійній формі, бо серед населення рівень довіри до партій нікчемний! Тому потрібно виступати як рух і готуватися до того часу, коли таки з’явиться потреба у партії! Я підтримую ідею рухів, як початкової стадії.

А яка підтримка серед населення соціал-демократів?

За останні 20 років підтримка серед населення зросла на 10%, з 5 до 15.  15% вона досягла ще у 2006 році, з того моменту так і тримається! Нині потрібно проводити освітницьку роботу аби рівень довіри і підтримки починав зростати далі.

В яких регіонах більше підтримують соціал-демократію, а в яких менше? Чому?

Центр України і Південь (Миколаївська, Херсонська, Одеська обл.) найбільше підтримує соціал-демократію! За – 20% опитаного населення. Центр підтримує, тому, що це найбільш поміркована частина України, а соціал-демократія – це поміркована політичність. Що ж стосується Півдня, то в них просто немає альтернативи. Вони не хочуть бути націоналістами або регіоналами. Вони хочуть щось, на що можна опиратися. От і опираються на соціал-демократію. Ви знаєте, навіть на Донбасі 10% населення підтримує соціал-демократію. А от якщо говорити про Захід, то там ситуація значно гірше! Там демократи і націоналісти мають велику перевагу.

Який портрет соціал-демократа?

Соціал-демократ молодше за комуністів та соціалістів, але він старше за лібералів та націоналістів. 
Соціал-демократ середній за матеріальними статками, за віком та за своєю політичною позицією. Він обережний і серед усіх найбільш досвідчений. Може  й обережний через те, що досвідчений, бо вже знає про наслідки!

Євгене Івановичу, які перспективи має в сучасних реаліях соціал-демократія в Україні?

Із закінченням ліберальних реформ відкривається великий простір для соціал-демократії. 
Які перспективи у соціал-демократів побачимо із закінченням ліберальних реформ в Україні! Якщо вони закінчаться повною катастрофою, то прийде час авторитарного режиму, а якщо будуть хоча б якісь позитивні наслідки, то прийде час соціал-демократії, адже, саме соціал-демократи мають програму розподілу залишкових коштів для підтримки тих груп населення, які цього потребують.

Коли, на вашу думку, прийде час соціал-демократії в Україні?

Ну, я думаю, десь через три роки. З 2019-2020 року – це час соціал-демократії. 

Ви прихильник соціал-демократії?

Які цінності соціал-демократії особисто вам найближчі?

З трьох головних цінностей соціал-демократії - свобода, солідарність та справедливість, я вважаю, що свобода – це головне. Бути солідарним я вимушений, оскільки, живу у бідному суспільстві, ну, а щодо справедливості, то я вважаю, що її взагалі немає у світі. Тому за неї я не буду нічого говорити. 

 

 Вела розмову: Юлія Бублей, координатор СД Платформи

https://sdplatform.org.ua/blogs/108/cerez-tri-roki-priide-cas-social-demokratii-v-ukraini-evgen-golovaha

 

 





 

Яндекс.Метрика