на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Іза Хруслінська

Не йдеться про те, щоб зважувати кривди, а щоб їх відчути

Цей блог мав бути присвячений моїм українським захопленням, проте інтенсивність моїх занять, пов’язаних з Україною впродовж минулих двох місяців, завадила мені одразу написати другий текст. Мені хотілося присвятити його моїй любові до української мови. Я неодмінно його ще напишу, але не сьогодні. Сьогодні у мене великий клопіт з тим, як узгодити наше в Польщі відзначення 25-річчя незалежності України з ухваленням у Сеймі постанови у справі Волині минулої п’ятниці. Яцек Куронь напередодні 60-х роковин трагедії на Волині в 2003 році в розмові з Павлом Смоленським на запитання про те, чи остерігається він негативного відлуння тогочасних урочистостей з нагоди роковин подій на Волині, відповів: „Мені здається, що може вийти як у анекдоті: начальник станції переплутав розклад поїздів, два потяги мчать назустріч один одному тією ж колією, нічого вже не можна змінити, тож начальник станції виносить на перон стільця, кличе малолітнього синочка, ставить його на стільця і каже: дивися, зараз буде фантастична катастрофа”. І завершив він цю розмову словами: „Я закликаю до доброї волі та спроби відчути страждання й кривду іншої сторони. Не йдеться про те, щоб зважувати кривди, а щоб їх відчути. Бо інакше роки праці над польсько-українським примиренням і взаєморозумінням можуть піти намарно”.(http://www.ji.lviv.ua/n74texts/Smolenski_Kuron_Ne_mozhna_zmushuvaty_do_pokuty.htm)

Я закликаю до доброї волі та спроби відчути страждання й кривду іншої сторони. Не йдеться про те, щоб зважувати кривди, а щоб їх відчути. Бо інакше роки праці над польсько-українським примиренням і взаєморозумінням можуть піти намарно.

Багато з нас, поляків і українців упродовж кількох останніх днів відчувають, що ухвала польського Сейму поставила під знаком запитання майбутнє багатолітньої праці задля примирення і порозуміння, і може вже й не вдасться зупинити цього потягу, який щодуху мчить до катастрофи. Реакції українських друзів на цю ухвалу свідчать передусім про те, що вони відчули себе зрадженими з нашого боку. В результаті широкого залучення поляків, у тому числі на рівні громадянського суспільства, в підтримку України впродовж минулих 25 років, а особливо після Революції Гідності, поляки вперше в історії обох народів опинилися на чолі списку націй, які українці вважають найближчими собі. Для того, щоб це трапилося, знадобилося чимало років співпраці багатьох польських та українських середовищ, створення спільноти думок і цілей, в тому числі ретельного вибудовування діалогу щодо спільного трагічного минулого. Зроблено було напрочуд багато! Тож, чи варто дивуватися, що українці відчули себе обдуреними і розчарованими? Їхня країна, яка зазнала в минулому важких втрат, а внаслідок сталінської політики упродовж багатьох десятиліть була позбавлена еліт і найбільш свідомих національно суспільних груп, які б володіли досвідом самоорганізації й турботи про благо суспільства, все ж постала в 1991 році. Україна відзначає в цьому році 25-ліття своєї незалежності, але цій незалежності й надалі загрожує небезпека через війну з Росією! Уже понад два роки українці воюють і гинуть на сході країни! Мільйони українців навіть за цих умов намагаються будувати демократичну і європейську Україну, беручи участь у волонтерському русі, залучаючи тисячі людей в регіонах до процесу змін, реформ і демократизації країни.

Ці зусилля й жертовність тих, хто гинуть на сході України, врешті-решт і за нашу свободу, адже загрози, які походить із Росії, стосуються всієї Європи, годі переоцінити. На жаль, ми сьогодні в Польщі показали, що воліємо цього не усвідомлювати. Здається, що трагічна історія обох наших народів нічого нас не навчила! А в Польщі, позаяк Редактор Єжи Ґедройць звертався передусім до поляків, український його урок не був засвоєний!

Чи означає це, що ми тільки приречені спостерігати, як щодуху мчимо до катастрофи в польсько-українських відносинах? Чи радше зробити все в цих обставинах, щоб не тільки запобігти їй, але й попри все продовжувати розбудовувати те, що вдалося зробити. Особисто для мене це ще й питання вірності зусиллям і думкам „моїх” авторитетів у польському контексті: Єжи Ґедройця і Яцека Куроня!

Єжи Ґедройць зазвичай у важких ситуаціях казав, що головою муру не проб’єш, проте, коли немає іншого способу, слід битися головою об стіну… І я думаю, що сьогодні ми власне опинилися в такій ситуації. Сподіваюся, що нас багато, тих, хто думають так само, як Редактор Єжи Ґедройць

26 07 2016

Дякую Андрію Павлишину за переклад ціого тексту!

http://ukraina25.pl/nie-idzie-o-to-by-krzywdy-wazyc-ale-by-je-poczuc

 





 

Яндекс.Метрика