на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Константин Боровой

Істерика переляканого хлопчика:
чому Путін висунув США ядерний ультиматум

Президент Росії Володимир Путін прийняв указ про припинення угоди з США про утилізацію збройового плутонію. З указу Путіна випливає, що причиною призупинення угоди стало "виникнення загрози стратегічної стабільності" і недружні дії США щодо Кремля. Чим насправді могло бути викликане рішення президента РФ і що за ним піде - думка Костянтина Борового для "Апострофа".

 

Угоду було укладено для того, щоб допомогти Росії утилізувати зайвий збройовий плутоній. Саме утилізувати. І те, що робить зараз Путін, більше схоже на дитячий шантаж - "отморожу вуха, щоб мама засмутилася".

Це гра. І реакції не буде. Вона просто не потрібна, тому що цей хлопчик-хуліган просто намагається звернути на себе увагу. Психологи не рекомендують вступати в конфлікт і сперечатися з такими в подібних випадках. Краще всього не помічати такої поведінки. Це буде найбільш правильна тактика.

Путін розуміє, що якщо це приймає серйозний оборот, то на його шантаж буде відповідь. А серйозної відповіді він боїться. Тому що у США, у європейців в запасі є більш жорсткий інструменти. Наприклад, ембарго. Це те, про що ще ніхто не говорив, але те, що застосовується в таких випадках, те, що застосовувалося вже проти Ірану. А поведінка Путіна в даному випадку настільки дитячя, настільки неадекватна, що я думаю, про це мова не йде. Всі розуміють, що це істерика. Істерика переляканого хлопчика. Він боїться, йому страшно, він один. Далі світить Гаага. Насправді він загнав себе в безвихідну ситуацію.

Путін хоче, щоб всі почали грати за його правилами. Але це неможливо. Вибачатися за те, що йому погрозили пальчиком за Крим, ніхто не збирається. Швидше, навпаки, санкції будуть посилюватися. А те, що стосується збройового плутонію, це просто смішно. Це абсолютно для внутрішнього споживання реакція, тому що вона вимагає пояснення теж неадекватного. Тобто треба робити вигляд, що це серйозна загроза для США, при тому, що ніякої загрозою вона не є.

Це не їх проблема, насправді, це проблема громадян Росії, які повинні займатися своїм президентом. Він у відчайдушному положенні. На відміну від нас, Путін знає реальну ситуацію в Росії, експертні служби досить добре працюють, легко прогнозують її, ситуація катастрофічна і економіці, і в політиці.

Скоро, можливо, почнуть громадян Росії розгортати на кордоні. Цілком реальна ситуація. Його найближчі друзі, які інвестували величезні гроші в західні інструменти, вони зараз в ізоляції, заморожені багато активи. Компанія "Ганвар" (друга Путіна Геннадія Тимченко, - ред.), яка коштувала чверть трильйона доларів, перестала працювати. Все дуже погано.

І Путін дуже боїться, він зараз вже боїться не США, не європейців, він боїться свого оточення, він розуміє, що цілком може отримати за свої фокуси по голові (як це прийнято в Росії) важкої табакеркой. Він боїться вже власного оточення. Недарма він, як кажуть, практично не залишає бункер, посилює там охорону. Істерика, звичайна істерика вже неадекватного правителя.

Але американці і європейці вони, звичайно, теж садисти: намагаються Росії не завдавати шкоди, ні про яке ембарго немає й мови. Тут як би зважуються за і проти. Сьогодні аргументів за ембарго більше. Але є аргумент гуманістичний. Їм шкода російський народ, шкода Путіна, вони - гуманісти. Розумієте, якщо б це був XIX століття або перша половина XX століття, то з ним би розбиралися зовсім по-іншому: і швидше, і ефективніше. А в даному випадку це приймає таку форму садизму.

Нині ж, повторюся, взагалі ніякої реакції не буде. В дипломатії це може бути самий образливий крок - коли заява політичного лідера ніхто не реагує. Це така форма презирства...Якій Путін, мабуть, гідний.

3 10 2016

http://apostrophe.ua/ua/article/politics/2016-10-03/isterika-ispugannogo-malchika-pochemu-putin-vydvinul-ssha-yadernyj-ultimatum/7579

 





 

Яндекс.Метрика