на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Meduza

Чому багатьом здається,
що Ердоган сам організував переворот в Туреччині:
аргументи (і контраргументи)

У ніч на 16 липня в Туреччині сталася спроба державного перевороту. Президент країни Реджеп Тайіп Ердоган залишається при владі і, схоже, зумів використати заколот в своїх інтересах. Швидка реакція Ердогана і масові облави на інакомислячих викликали в світових ЗМІ хвилю публікацій про те, що президент Туреччини сам інсценував спробу перевороту. «Медуза» вивчає аргументи, які наводять конспірології.

 

Аргумент № 1. Заколот - «подарунок від бога»

 

Дізнавшись про спробу державного перевороту, президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган назвав заколот «подарунком від бога». Заява прозвучала в аеропорту Стамбула, де турецький лідер спілкувався зі своїми прихильниками. Ердоган пояснив свої слова тим, що заколот допоможе очистити армійські лави. Він також поклав відповідальність за спробу путчу на проповідника Фетхуллаха Ґюлена, що живе у США; очолюваний ним рух Ердоган вважає «збройною терористичною організацією».

 

У наступні після заколоту дні під приводом боротьби з змовниками влади Туреччини заарештували понад шість тисяч осіб, відсторонили від служби майже вісім тисяч поліцейських, видали ордери на арешт близько трьох тисяч суддів, а також відправили у відставку 30 губернаторів з 81. За словами Європейського комісара з питань розширення і політики добросусідства Йоханнеса Хана, масштаб репресій свідчить про те, що списки осіб, що підлягають затриманню, були підготовлені ще до заколоту.

 

Контраргумент. Фразу Ердогана можна пояснити емоціями. Крім того, навіть якщо припустити, що він сам підстроїв заколот, неясно, навіщо йому публічно натякати на свою причетність до путчу.

 

Аргумент № 2. Заява Ґюлена

 

Клірик Фетхуллах Ґюлен, якого влада Туреччини називає ідеологом заколоту, виступив із зустрічними звинуваченнями на адресу Ердогана. Він заявив, що спроба путчу могла бути постановкою уряду. «Можливо, це був інсценізований переворот і він буде використаний для майбутніх звинувачень [проти мене і моїх послідовників]», - сказав він журналістам.

 

Ґюлен також додав, що у людей, які організували спробу державного перевороту, могли бути різні причини. «Це могли бути прихильники опозиційної партії. Це могли бути прихильники націоналістичної партії. Це може бути все, що завгодно», - сказав він.

 

Контраргумент. Ґюлен - відомий противник режиму Ердогана. Для представника опозиції характерно звинувачувати владу країни в найрізноманітніших гріхах.

 

Аргумент № 3. Дивний сценарій путчу

 

Прихильники теорії змови вважають, що справжній путч ніколи б не почався о 10 вечора в п'ятницю. Вони нагадують, що в 1980 році заколот почався о п'ятій ранку в неділю. Підозрілим вони вважають і те, що військові не закрили авіапростір і кордони, і не намагалися захопити ключові медійні майданчики, а також не відключили електрику, щоб позбавити людей зв'язку і доступу до інформації. Більше того, у деяких викликає питання навіть факт звернення Ердогана до нації з допомогою програми FaceTime в ефірі каналу CNN-Türk - якщо цей варіант не був заздалегідь запланований, влаштувати таке телезвернення було б неможливо. Путчистів також звинувачують і в тому, що вони не спробували заблокувати Ердогана в готелі в Мармарисі, де він відпочивав.

 

Контраргумент. Люди, які влаштували спробу державного перевороту, просто не були до нього достатньо добре підготовлені і не знали, як потрібно діяти. Погана організація також може пояснюватися недостатньою чисельністю змовників.

 

Аргумент № 4. Невдалий заколот дав «карт-бланш» Ердогану

 

Масові репресії в Туреччині відбуваються під загальний осуд путчистів. Ердоган, який переслідував своїх критиків і до заколоту, тепер посилається на волю громадян для виправдання своїх найрадикальніших реформ. Так, спираючись на «думку більшості», він вимагає стратити змовників, Ердоган вже допустив повернення вищої міри покарання в Туреччині. Все це змушує деяких користувачів соцмереж порівнювати спробу путчу в Туреччині з підпалом Рейхстагу в 1933 році, після якого були значно обмежені громадянські свободи німців.

 

Те, що відбувається - процес формування нового популістського авторитарного режиму, вважає професор стамбульського університету Сабанджі Айше Кадіоглу. «У Туреччині переслідують засоби масової інформації, немає академічних свобод, практикуються вибіркові арешти, у південних провінціях посилюється жорстокість, громадяни Туреччини вже кілька років стикаються з серйозними обмеженнями їх базових свобод. Спроба державного перевороту 15 липня - це останній цвях в кришку труни», - пише вона.

 

Схожу точку зору виклав турецький співрозмовник кореспондента європейського видання Politico Райана Хіта. «Можливо, незабаром пройдуть дострокові вибори, на яких він [Ердоган] спробує дістати переважаючу більшість голосів. І це, можливо, призведе до ще 10-15 років авторитарної, виборної диктатури. <...> Можливо, ми побачимо зміну конституції до гіршого, і на зміну секуляризму прийде ісламізм», - сказав співрозмовник Хіта, чиї слова він процитував у своєму твіттері.

 

Контраргумент. Ердоган дійсно міг готувати нові репресивні заходи - можливо, він чекав слушного моменту. Але це не означає, що він готував путч.

 

18 07 2016

https://meduza.io/feature/2016/07/18/pochemu-mnogim-kazhetsya-chto-erdogan-sam-organizoval...

 





 

Яндекс.Метрика