на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Воладімір Пастухов - російський юрист, доктор політичних наук,
науковий співробітник коледжу Сент-Ентоні Оксфордського університету

Відставка Іванова як "осушення" Озера

Велика "чистка" держапарату, в рамках якої "друзів Путіна" спіткає доля "старих більшовиків", практично неминуча

Політична система Росії адаптується до економічної кризи як до соціальної константи.

Хоч би чим пояснювалася відставка Сергія Іванова з посади голови Адміністрації президента Росії, вона символізує собою зміну епох путінського правління, яка відбувається на тлі зміни поколінь у владних структурах.

Про безпосередні причини відставки гадати безглуздо, поки якась інформація не просочиться з кремлівського "чорного ящика" назовні, або весь задум не стане очевидним сам по собі. Не виключено, що причини ці дійсно є суто особистими - що, однак, ніяк не зменшує їх політичної значущості. Аналізувати цікавіше не їхні, а той загальний політичний фон, на якому ця відставка відбулася.

 

О, дивний старий світ ...

 

Відставка Сергія Іванова не є ізольованим подією - вона відбувається на тлі загального тектонічного зсуву в структурах російської влади і зміни загального балансу сил, який протягом принаймні останніх 10 років здавався сталим навіки. Досить просто перерахувати той подієвий ряд, в який вписується ця відставка, щоб зрозуміти, що це аж ніяк не особиста справа Сергія Іванова:

- Поразка здавалося "незламного" угруповання колишнього заступника глави Адміністрації президента, колишнього глави служби наркоконтролю Віктора Іванова, що супроводжувалося гучними кримінальними справами і арештами, а також (що ще важливіше) - кадровими перетасовками в керівництві керованої "тіньовим прем'єр-міністром" Ігорем Сєчіним компанії Роснефть .

- Різке ослаблення позицій колишнього керівника Федеральної служби охорони Євгенія Мурова, що супроводжується не менш гучними кримінальними справами і посадками чиновників на широкому апаратному просторі - від митної служби (жертвою став її глава) до міністерства культури (жертвою став ключовий заступник міністра), а також регіональних міні-олігархів, які раніше вважалися недоторканними, що приєдналися до нього.

- Розгром всесильної Служби економічної безпеки ФСБ Росії, включаючи її ключове управління "К", і пов'язаних з нею підрозділів МВС Росії (з нагляду за банківську діяльність), супроводжуване все тими ж кримінальними справами, посадками, вистрибуванням генералів з вікон, і в кінці кінців закінчилося фінальним акордом: відправкою у відставку двох "недоторканних чекістів", що є прямими креатурами президента Росії - генералів Яковлєва та Вороніна.

- Широкомасштабний наїзд на губернаторів, які також перестали бути недоторканними. Навпаки, губернатори в Росії тепер відносяться до групи ризику. У керівників Комі (Гайзера), Сахаліну (Хорошавина) і Кіровської області (Білих) тепер буде час подумати про це в елітній в'язниці ФСБ Росії "Лефортово". Інші поки продовжують думати, залишаючись на своїх постах.

- Не можна не згадати і про наймасштабніший з часів "ліцензійного" відстрілу злодіїв в законі наступ на "системний" криміналітет, "генерали" якого, по суті, грають в сучасній Росії не меншу роль, ніж генерали поліції, що почався з курйозу - сварки подруг двох ділків кримінального світу. Арешт Захарія Калашова і його зв'язкових у силових структурах - не менш знакова подія, ніж арешт губернаторів.

- Нарешті спроба тиску (поки медійного) на прем'єр-міністра Дмітрія Мєдвєдєва, що трапилася безпосередньо перед самою відставкою Іванова, теж варто бачити в цьому ряду подій. Поки що Мєдвєдєв не обзавівся власним лежаком в "Лефортово", але цілком можливо, що це лише питання часу.

Російський бюрократичний світ, яким він запам'ятався з часів посадки Ходорковського і початку в Росії активної фази контрреволюції, йде в безповоротне минуле. І в цьому ключі відставка Сєргєя Іванова - одного зі стовпів цього світу - виглядає цілком логічною.

 

Челядь замість друзів

 

Спостерігати за тими, хто приходить, ще більш повчально, ніж проводжати поглядом тих, хто йде. І тут теж в низці випадків вгадується жорстка рука необхідності.

Кадрова політика Кремля останнього часу виглядає як мінімум тенденційно. Призначення останнього часу - це буквально бенефіс охоронців президента, не в переносному, а в якнайбільш прямому сенсі цього слова.

Віктор Золотов, який очолив мало кому зрозумілий силовий конгломерат з дещо нудною назвою "Росгвардія" і зовсім ненудним вмістом з ресурсів і повноважень, безумовно є трендсеттером. Шлях з ад'ютантів в губернатори, між тим, проробляється тепер з дивовижною легкістю. Чутки приписують деяким "призначенцям" навіть президентські амбіції, але думаю, що це перебільшення.

Всі гучні "посадки" останнього часу забезпечені діяльністю дуже невеликого за чисельністю (близько 35 осіб, за чутками) підрозділу служби власної безпеки ФСБ Росії, раніше очолюваного соратником скандально відомого Міністра оборони Росії Анатолія Сердюкова (який, до речі, схоже, без особливих втрат пройшов через роки випробувань). За цією службою закріпилася репутація "опричників" і в деякому сенсі "людей матеріально не зацікавлених": люди, які там працюють, думають не про хліб насущний, а про перспективу, яка, з огляду на тенденції, для них дуже непогана.

Очевидною тенденцією є піднесення "сучасних Молчаліних" - вихідців з апаратних глибин, всіляких секретаріатів і протоколів, самовідданихх трудяг, які проводять добу на апаратній каторзі за невеликі номенклатурні привілеї і рідко промишляють великим паралельним бізнесом "а-ля Шувалов". Власне, призначення наступником Іванова не чергового путінського "важковаговика", а спадкового чиновника Вайно є найяскравішим проявом цієї тенденції.

Сенс явища досить очевидний. На зміну посткомуністичному боярству приходить посткомуністичне номенклатурне дворянство, служивий клас XXI століття. На зміну царським друзям приходить панська челядь. Дамбу прорвало, і потік вже не зупинити. Так що можна припустити, що ми ще тільки на самому початку шляху.

 

Регулярна диктатура

 

Рівно чотири роки тому, коли Росія болісно вибиралася з "болота" і політика "військового посткомунізму" була всього лише ледь вгадуваною тенденцією, я писав, що, для того щоб вижити, Путін повинен стати Сталіним, тобто кардинально поміняти механіку влади. Сьогодні про це можна говорити як про доконаний факт.

Епосі колективного правління друзів Путіна настає кінець. Умовний «Кооператив "Озеро"», який правив Росією більше 15 років, якщо ще й не висушили до дна, то вже дуже близькі до цього.

Обличчя російської влади зовсім скоро може стати невпізнанним. Але в цьому її новому вигляді вгадуватимуться до болю знайомі риси совєтської номенклатурної матриці.

На вершину посткомуністичної влади замість "князя", який правив зі своєю "дружиною", зійшов "цар", який керує своїми "холопами". На зміну системі псевдоколлективного правління з засіданнями "неформального політбюро", дослідження складу якого було улюбленим заняттям придворних політтехнологів, приходить система одноосібної влади з її огидними "таємними вечерями", результат яких непередбачуваний - ні для сторонніх спостерігачів, ні для самих її учасників.

На зміну панібратським друзям приходять булганіни і маленкови нового часу: дисципліновані і не розбещені. Велика "чистка" державного апарату, в рамках якої "друзів Путіна" спіткає доля "старих більшовиків", практично неминуча. Загалом, вона вже йде на повну силу, але її масштаб поки не усвідомлений суспільством. Можна сподіватися, що і за розмахом, і за методами вона все-таки буде істотно відрізнятися від свого прототипу - 1937 року. Але суть процесу від цього інший не стає. Природа посткомуністичної влади змінюється на наших очах, і відставка Сергія Іванова - істотний момент цього процесу.

Як це не парадоксально, те, що відбувається в загальному і цілому сприяє зміцненню режиму. Диктатура стає більш "регулярною", підпорядковується певним формальним внутрішнім алгоритмам.

Все менше вільного простору залишається для "партизанщини" у владі. Нові люди не знали молодого вождя і тому не мають спокуси порівнювати його з його минулим. У них немає і не може бути інших заслуг перед ним, крім службового завзяття. Вони виросли всередині бюрократичної ієрархії, а не були імплантовані в неї ззовні. Вони більш аскетичні а тому і більш дешеві (що важливо в умовах кризи): їх можна заохотити квартирою в московській новобудові, в той час як чиновників старої формації не можна було здивувати навіть віллою на Женевському озері. Назагал вони більш освічені і технократичні.

Обличчя російської влади зовсім скоро може стати невпізнанним. Але в цьому її новому вигляді вгадуватимуться до болю знайомі риси совєтської номенклатурної матриці, сформованої "батьком народів".

 

Путін 3.0 - адаптоване і доповнене видання

 

Всі ці зміни відбуваються надзвичайно вчасно. Їх каталізатором, безумовно, стала криза, про яку не прийнято говорити вголос, але масштаб якої в Кремлі чудово усвідомлюють.

Те, що влада змінюється, свідчить про набагато більшу життєздатність режиму, ніж прийнято вважати в середовищі його опонентів. Без зайвого шуму запрацювали адаптаційні механізми, які підганяють політичну систему Росії під нові завдання "кризового менеджменту".

Нова політична система вибудовується під більш сувору реальність Росії - вічно воюючої, вічно відмобілізованої для боротьби з ворожим оточенням, що живе не стільки в надлишку, скільки в дефіциті ресурсів. По ходу будівництва в політичний шредер будуть запущені сотні і тисячі раніше "недоторканних" чиновників, олігархів, силовиків, рішал і просто бандитів. Той, хто цього не зрозумів досі, дуже скоро пошкодує про свою нерозторопність. Стріляти, напевно, не будуть, але сяде багато хто.

З ураганів 37-го року вийшли не тільки Булганін з Маленковим, але і Хрущов, який став могильщиком системи.

Відбудована заново влада може мати досить великий запас міцності і витримувати великі перевантаження, в тому числі випробування економічною кризою і навіть війною. За задумом нова бюрократія повинна бути більш ефективним і більш дешевим інструментом управління країною, ніж понятійні схеми і ланцюжки.

Чи встигне влада в стислі терміни повністю перейти на нові рейки - поки питання відкрите. Це не так просто зробити за відсутності системної ідеології, замість якої Кремль поки що використовує франшизу "російського євразійства". Але, якщо все-таки задум втілиться в життя, то диктатура в Росії буде довгою.

Втім, з ураганів 37-го року вийшли не тільки Булганін з Маленковим, але і Хрущов, який певною мірою усвідомлено, але більшенеусвідомлено, прийняв на себе роль могильщика системи, запустивши механізм відлиги.

Звичайно, зміну пір року неможливо скасувати, але іноді зима має звичай затримуватися ...

14 08 2016





 

Яндекс.Метрика