на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Ігор Рущенко, соціолог

Гібридну руку Москви видно
у заворушеннях мігрантів у Німеччині

У Кельні в ніч на 1 січня 2016 р. відбулися гострі і, на перший погляд, не зовсім зрозумілі події.

Молоді хлопці арабської зовнішності, ні з того ні з сього під час святкування Нового року на вулицях міста, почали нападати на молодих німкень. Вже зареєстровано 516 скарг, причому, 40%  – це повідомлення про напади сексуального характеру.

Ми звернулися по коментар до соціолога, який має свій погляд на події в німецьких містах, розглядаючи їх крізь призму технологій гібридної війни. Професор Ігор Рущенко є автором книги, де докладно проаналізовано так звані підривні соціальні технології.

 

Европа продовжує активно обговорювати події 31 грудня в Кельні, Німеччина. Чи були масові заворушення якимсь непередбачуваним збігом обставин і результатом святкового буйства незрілої молоді, а чи все, що сталося – не випадково, і тут, як кажуть юристи, простежується чиясь зла воля і ознаки організованого злочину? Міністр юстиції ФРН Хайко Маас відкидає спонтанний характер акції. Він каже в інтерв’ю: «Ніхто не має говорити мені, що це не було організовано та підготовлено».

Дійсно, нові факти підтверджують спланований характер масових дій: акцію готували заздалегідь, хлопців збирали за допомогою соціальних мереж і СМС-повідомлень, залучали навіть з инших країн (вже відомо про приїжджих з Франції та Бельгії), інциденти одночасно сталися в кількох місцях, в т .ч. в Гамбурзі; зрештою, самі сороміцькі дії були як під копірку. А коли нападників затримувала поліція, то злочинці дружно говорили: «Ви маєте бути доброзичливі до нас. Нас запросила пані Меркель!» Висока ймовірність того, що ми стали свідками нової підривної соціальної технології. Якщо так, то в чиїх інтересах? Хто сьогодні зацікавлений у тому, щоб дискредитувати канцлера Німеччини Меркель з її привітним ставленням до «сирійських біженців», заодно дати зайвий козир правим радикалам і штучно роздути ситуацію «керованого хаосу»? Не здогадались? Тоді даю підказки: саме Меркель (а не Олланд) твердо відстоює санкції стосовно РФ; це Кремль европейських екстремістів підгодовує, бо вони проти евроінтеграції і багато хто публічно підтримує Путіна; це тактика Росії полягає в тому, щоб створювати осередки хаосу на територіях своїх ворогів і опонентів! І ось красномовний індикатор – проросійські сайти подають матеріали не инакше як під заголовком: «Події в Кельні можуть стати кінцем для Меркель». Як же вона їм заважає!

Справді, Ангела Меркель отримала дзвінкий ляпас, її «віддячили» за гуманізм і миролюбність. Вона була змушена змінити заздалегідь складений графік, і не поїхала на Всесвітній економічний форум в Давос, а з усіх боків на неї посипалась критика... Праві вийшли на вулиці Кельна і влаштували сутички з поліцією, а в наступні дні були напади і побиття пакистанців, сирійців... Спрацювало ж!

Раніше ми попереджали, що потік біженців з Близького Сходу – це також не випадковість, і тут проглядаються риси технології.

Починаючи з весни 2014 р. ми були свідками дуже різних за задумом соціальних технологій, які підривали мир і спокій у містах Криму, Півдня і Сходу України. Всі вони мали спільні риси:

1) штучно створюють злочинний натовп в потрібний час і в необхідному місці;

2) натовп направляють на об’єкт;

3) відбувається вибух агресії, руйнівна, кримінальна колективна дія;

4) після спецоперації натовп може легко розсіятися, мов ніколи і не існував.

Цілі тут можуть бути дуже різні: побиття патріотів України, захоплення адміністративних будівель, тиск на законні органи влади, зміна влади в місті, блокування військових частин і т.п. Але основні прийоми маніпулювання людьми залишилися незмінними. Справжні творці технологій, натхненники й організатори, як правило, не світилися, і все виглядало, як якийсь стихійний порив мас. У такі натовпи в Донецьку, Луганську, Харкові, Одесі «підтягувався» справжній криміналітет, члени бандформувань, «спортсмени», тітушки, але, найчастіше, їх не вистачало. Перед технологами завжди стояла проблема наповнення «тіла» натовпу, потрібна була ілюзія масовості і «народності», крім того, чим більший натовп, тим сильніше він розігрівається зсередини за законами соціальної психології, тобто градус агресії прямо пропорційний масі «тіла». Охочих дізнатися про підривні соціальні технології більше ми адресуємо до книги [Рущенко І. Російсько-українська гібридна війна: погляд соціолога. - Х., 2015.].

Відзначимо лише одну деталь: збіг використаного прийому – збільшення розмірів натовпу. Кремлівські технологи (автори перебувають в стінах спесцслужб Кремля) воліли призначати такі акції або на вихідні дні (можна вивести на вулиці більше люду), або на «червоні» дати календаря. Найбільший проросійський мітинг в Криму пройшов 23 лютого 2014 р. в Севастополі, причому, велика частина тих, хто традиційно відзначав свято на вулицях і площах рідного міста, не підозрювали про сенс цієї події. Подібне неодноразово відбувалося в Донецьку: хід або мітинг з якоїсь иншої причини раптово ставали на антиукраїнською цілеспрямованою акцією, коли в натовп вливалися агресивні підготовані суб’єкти, розгортали «триколори», починали скандувати «Росія!» і т.п. У Німеччині використали новорічний вечір, коли, дійсно, на вулицях збираються юрби відсвяткувати Новий рік, і, заодно, не потрібно було спеціально шукати і жертв атаки. До речі, український досвід свідчить: без грошових вливань подібні зграї не збираються і «не працюють». Але це вже справа допитливих німецьких слідчих: хай розкопують – хто, за що і кому платив.

Багато европейців досі легковажно ставляться до подій в Україні, вважаючи, що від порога їхнього дому ми далеко, «у них» все так не зрозуміло і заплутано. Але гібридна війна непомітно набула глобального характеру. По Европі в 2015 р. вже завдали потужного удару мільйони біженців. І потік обіцяє бути невичерпним – недарма Росія наполегливо завдає ракетні та бомбові удари по цивільних об’єктах Сирії. Сьогодні під загрозою основні завоювання европейців – їх гуманітарні цінності, «шенген», довіра і відкритість кордонів. Ми попереджали, що самим лише перекиданням «сирійців» справа не обмежиться, східний деспот Европу не залишить у спокої. У представників російських спецслужб багата фантазія, і вони ще придумають, спланують і здійснять не один такий удар «під дих». Вони вміло допомогли дістатися до Західної Европи величезним масам людей, які об’єктивно перетворилися на маргіналів. А це, як говорив глава Мао, і є той чистий аркуш паперу, на якому можна малювати красиві ієрогліфи.

 

Розмовляв В’ячеслав Гусаров, експерт з інформаційної безпеки, ЦВПІ, група «ІС»

 

http://sprotyv.info/ru/news/kiev/sobytiya-v-kelne-iskusnaya-tehnologiya

 

 


Яндекс.Метрика