на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Кирило Сазонов

Що нам робити з ДНР?

Україні необхідно відновити економічні відносини з непідконтрольними територіями Донбасу. Про це заявив заступник міністра з питань окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука. До останнього призначення він був губернатором Луганської військово-цивільної адміністрації. Тобто людина знає, про що говорить.

З одного боку Тука має цілковиту рацію. Нерозумно переводити туди мільярди гривень на зарплати, пенсії і соціальні виплати і при цьому не впускати туди наші товари і продукти. Фактично ми фінансуємо російське виробництво. З іншого боку - може вистачить цих творчих метань у відносинах з окупованими територіями? Може, пора вже прийняти стратегічне рішення і відповідно будувати нашу політику?

Варіантів багато, але всі вони в діапазоні між двома крайніми. Перший - ми знімаємо блок-пости, реанімуємо торгівлю і вільне переміщення всіх бажаючих. Кількість грабежів і розбійних нападів в Україні при такому сценарії, природно, стрімко виросте. Здичавілі виїжджатимуть «на гастролі» в Запорізьку, Дніпропетровську і Харківську області, грабувати і знову ховатися в непідконтрольній території. Окремі відморозки  доберуться і до Києва. Ще вони будуть активно продавати зброю, та купувати українські товари і продукти.

Другий варіант - повна блокада. Але не лайт варіант, як зараз, а реальна заборона на переміщення товарів і жорстке обмеження на переміщення громадян. Це, звичайно, добряче вдарить по контрабандистах і корупціонерах, які цю саму контрабанду пропускають. Так що крім прийняття рішення доведеться ще й забезпечити його виконання. Цей варіант дозволить захистити Україну від проникнення терористів і просто бандитів, а також ускладнить процес повернення покидьків, які поїхали заробити на війні в рядах бойовиків.

Крім того жорсткий пропускний режим серйозно ускладнить життя мафії, яка стоїть за «пенсійним туризмом» та іншими махінаторами, що змушують Україну платити соціальні виплати на окупованій території. Тут все просто - окупант несе повну відповідальність за забезпечення громадян на окупованій території. Такі міжнародні норми. Ось нехай і несе.

Головне сьогодні - прийняти рішення і чесно його оголосити. Якщо ми миримося з російською окупацією і збираємося торгувати з ДНР - нехай буде так. Якщо ми тимчасово відрізаємо окуповані території від України - від нашої економіки, від бюджету і Пенсійного фонду - це інший варіант. Робити з них бутерброд нерозумно і шкідливо - потрібно вибрати щось одне. Оскільки за війну у нас відповідає Головнокомандувач, а за зовнішню політику Президент і це один і той же чоловік, хотілося б вже нарешті почути про яке-небудь рішення.

Чого нам чекати? Який сценарій? Чи може Петро Олексійович прийняти хоч якесь рішення чи, якщо не вистачає рішучості, хоча б делегувати ці повноваження комусь іншому? Ситуація під назвою «ні миру, ні війни» однозначно не на користь України. І вся країна не повинна платити за чиюсь нерішучість. Президент повинен зібрати РНБО і виробити стратегію. Бажано при цьому не телефонувати до Медведчука - він доброго не порадить.

30 05 2016

https://site.ua/kirill.sazonov/3954-chto-nam-delat-s-dnr/

 





 

Яндекс.Метрика