на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Лілія Шевцова

Вистрілити собі в ногу і зробити вигляд, що так задумано!

Йдеться про ситуації, коли хочеться одного, а виходить зовсім по-іншому. Саме це і відбувається з російською владою. Ось далеко не повний набір її «самострілів».

1. Нова єдність Росії виглядає, як визнання претензій Кремля на всевладдя в обмін на фактичний сепаратизм і утриманство.

3. Здача владою внутрішнього насильства в оренду (козакам, православним патріотам та ін.) позбавляє державу найважливішого системоутворюючого елемента.

4. Аксіома історії: чим більше всевладдя, тим менше справ воно контролює - безсилля всесилля!

5. Кадровое оновлення підвищує плату за лояльність нових кадрів, але саму її не гарантує; тим більше, що в період занепаду доводиться міняти кадри все частіше, роблячи їх відповідальними за провали.

6. Борьба з корупцією, як спосіб перерозподілу ресурсів, в ситуації їх вичерпання породжує спокусу звільнити від ресурсів їх основного власника.

7. Пошук ворога, який став засобом мобілізації населення, у міру того, як традиційні вороги перестають бути джерелом військового патріотизму, залишає одного кандидата на цю роль.

8. Прагнення лякати навколишній світ веде до його консолідації для стримування порушника спокою.

9. Ізоляція країни підриває існування класу рантьє, який виживає за рахунок інтеграції в навколишній світ, що робить його сумнівною опорою для лідера.

10. Надія спертися на силовиків виявляється міфом, якщо останні стають власниками і втрачають смак до виконання своєї прямої функції.

11. Створення телекартинки фальшивої реальності закінчується тим, що творці починають вірити в свою «обманку» і, підійшовши до обриву, роблять крок вперед, втративши всяке розуміння того, що відбувається.

12. Точкові репресії для того, щоб зберегти владу, створюють репресивну хвилю, яка накриває тих, хто її підняв.

13. Політична «Сахара», створена Кремлем, спонукає суспільство, яке не має офіційних каналів артикуляції своїх інтересів, намагатися здійснити їх через вихід на «вулицю».

14. Лідер, який почав стріляти собі в ногу, зазвичай втрачає владу, коли думає, що її зміцнює.

Це, дорогі мої, закон ненавмисних наслідків. І Росія вже не може вистрибнути з його логіки.

 

 


Яндекс.Метрика