на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Лілія Шевцова

Рік відкату

Прийшла пора прощатися з 2016 роком. Це був рік реальних провалів і фейковий перемог. Західна цивілізація застигла в розгубленості. Ударний загін антилібералізму в особі Росії, Китаю і Ірану спробував перевірити ліберальне співтовариство на наявність м'язів, не зустрівши особливого опору. Захід не в перший раз втрачає драйв. Іронія в тому, що раніше саме СССР зміцнював його стійкість, змушуючи ліберальне співтовариство оновлювати механізми, що втрачали еластичність. Сьогодні Заходу важче: він не витримав випробування відкритістю і відсутністю ідеологічного опонента, не зумівши ні впоратися з інфільтрацією ісламської культури, ні відстояти свої принципи, зіткнувшись з російським викликом.

Але хоронити Захід зарано - у цій цивілізації величезний запас життєздатності. Загроза його основам неминуче викличе згуртування суспільства і вихід боєздатної еліти, готової до захисту західних засад. Правда, це ще попереду. Президентство Трампа і дезорієнтація Америки затягують період замішання в ліберальному світі.

А що Росія? Кремль можна привітати: владі вдалося вирішити два завдання - легітимізувати новий охоронно-репресивний режим через думські вибори і змусити суспільство адаптуватися до стагнації. Але зачистка політичного поля породжує ефект киплячого чайника із закритою кришкою: відсутність каналів для випуску пари з огляду на настрої народу залишає для нього один шанс самовираження - через вихід на вулицю. Влада зуміла впоратися з політичним бродінням меншини, але що вона буде робити з зростаючим соціальним невдоволенням більшості?

Може скластися враження, що параліч Заходу створює для Кремля унікальні можливості для гри на міжнародному полі, щоб відволікти суспільство від внутрішніх проблем. Але реальність виявляється для Росії безжальною. Події 2016 р (участь Росії в сирійському війні і трагедія Алеппо, скандал з допінгом в російському спорті і підозри про втручання Росії у виборчий процес в США) формують в світі імідж Росії, як держави-хижака, що не визнає правил гри. Додамо до цього прагнення західних держав згорнути глобалізацію, повернувшись до захисту свого суверенітету і національних інтересів. Отже, звужуються можливості для існування Росії через використання ресурсів Заходу і інтеграцію правлячого класу «в Захід». А до виживання через опору на власні сили Росія не готова. До ізоляції тим більше - велика держава не може бути маргіналом!

Поки немає підстав вважати, що в 2017 р російські самодержавство зіткнеться з альтернативою на міжнародному та внутрішньому полі. Але сам його механізм виживання - через бої без правил і пошук ворога - породжує ситуацію «воронки», коли спроба вирішити одну проблему, породжує нову і ще більш важку. Так, спроба закрити «українську тему» ​​через втручання в сирійський конфлікт, привела до того, що тепер незрозуміло, як з нього виповзати. Прагнення примусити Захід «до любові» через залякування змушує Захід шукати свою нетривіальну відповідь, яка навряд чи полегшить Росії життя. Так, Захід буде шукати шляхи стримування Росії, але не через відкрите протистояння, а через її виснаження: «Хочете взяти на себе вирішення сирійської проблеми? Будь ласка! Втягуйтеся в новий Афганістан, а ми постоїмо і подивимося! Хочете нової ядерної гонки? Із задоволенням підтримаємо ваше бажання». Тим, хто у нас сподівається на діалог з Трампом, слід звернути увагу на його останній коментар в твіттері у відповідь на виступ президента Путіна 22 грудня: «Потрібно серйозно посилити і розширити американські ядерні можливості». А ще раніше Трамп нив: «Ми застаріли з нашим ядерним озброєнням». Пентагон планує витрачати близько 18 млрд дол на відновлення ядерного потенціалу США щорічно протягом 15 років. І як Росія витримає цю гонку?

Стало очевидним і вичерпання військово-патріотичної легітимації влади і готовності населення жити в «Обложеній Фортеці». А нової легітимації у влаиі немає. Якщо, звичайно, вона не знайде нових доказів необхідності повернутися до фортеці. «Воронка», тим часом, продовжує засмоктувати і саме «воронка», мабуть, стане основною російської темою 2017 р.

23 12 2016

 

 





 

Яндекс.Метрика