на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Вадим Скуратівський

Російська армія може пройтися Польщею,
як це зробив Вермахт у 1939 році

Які країни в Європі можуть стати жертвою Росії? Чому Україні необхідно зміцнювати союз з Польщею? Які загальні загрози у Києва і Варшави? Про це розповів один з підписантів недавнього звернення до поляків з пропозицією про примирення в питанні історичного минулого - відомий український культуролог Вадим Скуратівський. Відомі державні, громадські діячі, голови українських традиційних церков і інтелектуали напередодні річниці «волинської трагедії» оприлюднили звернення примирення і мудрості, щоб «не допустити мови ворожнечі, яка може підмінити християнські почуття прощення і розуміння». Вони закликали польських партнерів утриматися від нерозважливих політичних заяв з приводу минулого, які можуть використовувати треті сили для загострення відносин України і Польщі. Замість окремих національних актів, вони запропонували повернутися до традиції спільних двосторонніх державних звернень і, відповідно, разом встановити єдиний День пам'яті жертв польсько-українського конфлікту під час і після Другої світової війни.

 

- Чому ви вирішили підписати звернення до польського суспільства й держави?

- Думаю, багато людей в сучасній Польщі розуміє, що відбувається в світі. Перед Варшавою є загроза, нехай поки що й віддалена, опинитися в ситуації, яка в чомусь схожа на 1919 рік - коли почалася радянсько-польська, а насправді російсько-польська війна. Саме сьогодні над незалежністю Польщі нависає новий історичний виток небезпеки. Україна - це автентичний партнер Польщі, так як країни мають схожі ризики. Тому ми повинні об'єднати всі свої зусилля для протистояння тиску зі Сходу. Зараз Польща знову в небезпеці.

- Але історично нас з поляками багато роз'єднує. А серед української і польської молоді досить популярні націоналістичні погляди, вона не приймає «протилежні» підходи один одного до минулого, історії.

- Як казав тургеневский герой: «Бо молоді люди глупі» (оповідання «Гамлет Щигровского повіту» зі збірки «Записки Мисливця». - Ред.) Справа в тому, що в Польщі виросло покоління, яке не розуміє актуальність написів: російські танки - за Волгу! Їм здається, що ситуація польсько-російського конфлікту закінчилася. Але так було тільки на початку 1990-х років.

Сьогодні в Росії - імперський ренесанс, тому полякам є за чому переживати. Та й тактика, і стратегія великих армій і ведення війни змінилася. Тому Польща не може відчувати себе в безпеці. Думаю, сьогодні, в разі конфлікту більшого масштабу, армія РФ може пройтися Польщею подібно до того, як це зробив Вермахт у 1939 році. Тому якщо у Польщі хтось не бачить стратегічного інтересу в Україні, то історія їх нічому не навчила. І навпаки.

- Як нам прийти до загального розуміння складних історичних подій і українсько-польського протистояння? Адже мова, насправді, не тільки про Волинь ...

- Це довгий і, я б сказав, педагогічний процес. Потрібно всім запастися терпінням. Протягом століть поляки і українці конфліктували між собою. Нічим хорошим ці конфлікти не закінчувалися для двох народів.

Давайте згадаємо 1775 рік - знищення Запорізької Січі. Це майже хронологічно збігається з першим розділом Польщі (в 1772 році Річ Посполита була вперше поділена між Російською імперією, Австрійською імперією і королівством Пруссія. - Ред.). Польська молодь 1930-х теж не здогадувалася, що вона може опинитися в Сибіру. Але не варто забувати, що і українці також винні в цих конфліктах і їх політичних наслідках.

- Нинішній конфлікт на Донбасі можна порівняти з подіями на Волині?

- На Донбасі немає війни двох народів, це романтична формула. Там йде війна двох держав - України та Росії. Так, там є елементи громадянської війни в Україні, але є і інтервенція Москви. Тому, в цьому вимірі, це українсько-російська війна. Підкреслю, що Польща в наших війнах з Росією завжди була нашим союзником. Зрештою, Симон Петлюра знав, що робив, коли пішов на домовленість з Польщею і Юзефом Пілсудським. Хоча його сильно критикували (Петлюра визнавав україно-польський кордон, за якою Західна Україна відходила Польщі. - Ред.). Так, цей союз зазнав невдачі, але тепер є можливість взяти реванш!

- Хто, крім Польщі, може стати надійним союзником України в протистоянні з Росією?

- Думаю, що вся Східна Європа: від Фінляндії - до Албанії. Просто кожна з цих країн, в разі будь-якої геополітичної ексцентрики, може стати жертвою Росії. Фінам це пояснювати не треба. Фінляндія була знекровлена ​​війною 1939-1940 років. Країни Балтики потрапили під окупацію. Румунія, як і Польща, Угорщина та Чехословаччина, потрапила під управління Москвою після Другої світової війни. Всі ці країни наші союзники, у нас спільні загрози.

Олександр Куриленко

8 06 2016

http://politeka.net/233856-rossijskaya-armiya-mozhet-projtis-polshej-podobno-tomu-kak-...

 





 

Яндекс.Метрика