на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Татьяна Щербина, російська поетеса, прозаїк, есеїст, перекладачка

У полоні відкладеної катастрофи
Погляд з окопу - «імперія тиші»

Парадокс: ходиш по центру Москви - життя як життя, цілком благополучне, багато симпатичних осіб, веселої молоді, чисто, ресторани повні, в музеї черги. Читаєш новини - і розумієш, що живеш на острові, який ще не зазнав удару цунамі, але воно рухається, а поки з нього тільки вискакують акули і кого-небудь затягують під воду.

Мирні громадяни більше не можуть висловити своєї незгоди, вийти на демонстрацію, писнути в блозі якесь своє «фе». Вірніше, можуть, але ризикують свободою. А принтер все випльовує і випльовує все більш жорсткі закони. Тепер (поки що вони прийняті в першому читанні) тих, кому «винесено попередження», що його дії «створюють умови для вчинення злочинів», не випускатимуть за кордон протягом п'яти років.

«Створюють умови»! Журналістські розслідування, наприклад, їх створюють, в зв'язку з чим РБК («РосБизнесКонсалтинг» – ред.) ось вирушило слідом за старими «Лентой» і НТВ. Тому що відкривати завісу, що прикриває таємне життя наших послідовників Муґабе - це створювати умови для того, щоб, скажімо, Кобзон пішов колись на заслужений відпочинок. А з ним і інші, які були активними будівельниками комунізму, коли я ще тільки народилася. Що і є, насправді, головним, не названим вголос злочином - щоб люди почали вимагати змінюваності влади.

Жителів Росії часто дорікають в байдужості. «У вас, мовляв, таке твориться, а ви мовчите». Обзивають рабами. А які будуть пропозиції? Всі, крім Зюґанова, знають, що революція 1917 року не поліпшила, а погіршила Російську імперію. А що стосується всього мирного та конституційного – то проти нього влада виступає з багнетами і Кримінальним Кодексом. І поки «можна жити», люди будуть жити своїм життям, тому що вона одна. Люди, звичайно, відчувають, що цунамі наближається, але поки вони його ще не бачать. Все частіше зустрічається термін «відкладена катастрофа». Поки відкладається - живемо.

Щоправда при читанні книг на історичні сюжети буває,  що виникають запитання. Колону з тисячі євреїв женуть в Освєнцім десять озброєних нацистських солдатів. Питається, що таке десять проти тисячі? Але ні, покірно йдуть. «Раптом буде гірше». Або про «колишніх» і «розкуркулених» в книзі «Зулейха відкриває очі»: з тисячі до прибуття в місце призначення - безлюдну тайгу - дожили тридцять. Віз їх півроку «красноординець», чекіст. Тут би і розправитися з ним - в тайзі, але ж ні, терплять, покірно слухаються. Поламаного життя не повернеш, а той, хто веде в невідомість, нехай вже веде до кінця. Але це до слова.

Закони, як заявлено, спрямовані проти тероризму і вільно трактують «екстремізм» [1]. Тепер до них додається додаток у вигляді «сприяння екстремістської діяльності». Напише хтось: «та ви всі дурні» - і це «явна неповага до суспільства». Про національну приналежність всі самі повинні розуміти, над якою можна і навіть похвально знущатися, а про яку краще всує не згадувати. Вороги і друзі у Муґабе змінюються, але в цьому питанні немає проблем, телевізор підказує потрібні слова. Але існує і людський фактор: чим більшу свободу дій отримують виконавці репресивних законів, тим вірніше беруть в них верх «ниці почуття». Чекісти по-звірячому вбили Зінаїду Райх, просто щоб заволодіти класною квартирою. Бо хто вона - дружина вже заарештованого «ворога народу» Мейєрхольда. Сусіди кивали: «Ну що ж, закономірно, у неї був безглуздий характер». Для сексуальних утіх Берії дівчат і жінок відловлювали прямо на вулиці, а якщо у них були чоловіки і їм це не дай бог не подобалося, чоловіків просто ліквідовували.

Так що можна припустити, що новий закон, якщо його остаточно ухвалять, буде діяти за схожим зразком. Наділений владою чекіст або прокурор може пригрозити винести попередження красуні, на яку накинув оком, і їй на п'ять років закриють виїзд з країни. І відбуватися все це буде на тлі цвинтарної тиші: бо ж найкраще у ворожому середовищі – просто мовчати.

Одного не враховують законотворці, стискаючи пружину все тугіше, певні, що вона не вистрілить, оскільки тримають її сотнею своїх і сотнями тисяч найманих рук, затикаючи рот мирним громадянам, їх розпачливими сплесками в Мережі і поривами вийти на площу, гуркочучи по цих площ танками і сварячись з усім світом (крім Зімбабве, звичайно), вони ведуть з ужитку саме поняття «мирний». Що б не відбувалося далі, «мирним» воно вже не буде: цунамі сформовано, довго Берлінська стіна не простоїть.

Що стосується терористів, проти яких (згодна) всі засоби хороші, то їм новий закон анітрохи не завадить. Координатори паризьких терактів писали не в блогах, а в якомусь чаті відеогри, а де спілкувалися організатори бою на Хованському кладовищі (кримінальна розборка на цвинтарі у москві за участю кількох сотень бандитів – ред.), залишилося невідомим, але ніхто їм (чи це не терор?) попереджень не виносив, хоча, пишуть, знали про підготовку сходки, а поліція змогла втрутитися тільки через півтори години. Бандити у нас якось незмінно виявляються сильнішими будь-яких законів.

Щоб заборонити виїзд з країни в зв'язку з тероризмом (читай, щоб не поїхали до Сирії, не приєдналися до джихаду за кордоном – бо у нас, судячи з новин з Північного Кавказу, приєднуються цілком у реальному часі), доведеться «принижувати за ознаками національності та ставлення до релігії ». Робити це, зрозуміло, ніхто не буде, а ось наївні студенти і домогосподарки, які періодично підпадають під статті Кримінального Кодексу за записи і репости в соцмережах, і інші мирні громадяни отримують сигнал за сигналом: влада оголосила вам війну - з окопу не висовуватися. Деякі, навпаки, побіжать швидше від оленів десь подалі. Цунамі відкладеної катастрофи все одно нікуди не дінеться, колишня імперія впала в дитинство, перейшла в режим «доживання», єдине, чого хотілося б, щоб було менше ганьби.

 

Примітка

 

1. «Екстремістські» статті:

Стаття 148. Публічні дії, що виражають явну неповагу до суспільства і вчинені з метою образи релігійних почуттів віруючих.

Стаття 282. Дії, спрямовані на збудження ненависті або ворожнечі, а також на приниження гідності людини або групи осіб за ознаками статі, раси, національності, мови, походження, ставлення до релігії, а також приналежності до якої-небудь соціальної групи, здійснені публічно або з використанням засобів масової інформації.

Стаття 319. Публічна образа представника влади при виконанні ним своїх посадових обов'язків або у зв'язку з їх виконанням.

 

16 05 2016

http://gefter.ru/archive/18547

 





 

Яндекс.Метрика