на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Міхаїл Веллер – письменник, філософ (Москва)

Торгівля Батьківщиною в особливо великих розмірах

     Події концентруються з лякаючою швидкістю і до критичної щільності.

1. Трьох тижнів не минуло, як Кремлю повідомили щось глибоко засекречене, після чого о дев’ятій годині вечора світу терміново і раптом оголосили про виведення російських військ з Сирії.

2. У Сирії виявили російський спецназ і російських найманців, що супроводжується неминучими бойовими втратами (хто б міг подумати). Хоча втрати за законом засекречені.

3. Друг і партнер Туреччини Азербайджан здійснює збройну агресію в Нагірному Карабасі – фактично нападаючи на Вірменію, члена ОДКБ і єдиного нині російського союзника в Закавказькому регіоні. Пахне непрямою війною – за Вірменією Росія, за Азербайджаном Туреччина.

4. У світі оприлюднені документально підтверджені докази приховування і відмивання за кордоном мільярдних сум найближчим путінським оточенням.

5. Миттєво (!) сформували Національну Гвардію, і президент одразу ж вносить в Думу законопроект про стрілянину на поразку без попередження – в разі, якщо нацгвардієць вважатиме когось загрозою для чиєїсь безпеки.

6. Де-факто Далекий Схід і Примор’я оголошуються «Особливою економічною зоною Китаю»: металургійні, хімічні, переробні та ин. заводи Китай має намір розташувати на російської території. З урахуванням їхніх і наших економічних та демографічних потенціалів – це запрошення до колонізації і подальшого поглинання частини Росії. Сенс? Гроші в бюджет і хапок в кишені кремлівської верхівки (втім, це одні і ті ж гроші).

(20 років я довбав в глухі голови: віддати Південні Курили Японії – за умови японських вкладень технологіями, обладнанням і капіталами в Далекий Схід – і туди ж пустити Південну Корею. Корейці ненавидять японців, але разом вони не люблять Китай: ось щит від китайської експансії і розвиток регіону під нашим управлінням. Хріну старому дурневі, як писав Гоголь! Ось тепер цілуйте свої острови через китайські голови – поки китайці вам губи не обірвали і не замаринували в оцті – до пива.)

7. І ось вже патріот і плановик академік Глазьєв заявляє, що російський економічний курс є рухом до катастрофи. І Кремль миттєво відрікається від свого прихильника.

8. Крим вправно розкрадають, заморожений конфлікт на Донбасі раз у раз спалахує – цей старий пейзаж доповнює картину загального торжества кремлівської політики.

9. Ну, а в Росії процвітає неофеодалізм, коли государеві люди безконтрольно і необмежено розпоряджаються всім майном ввіреного їм податного стану – маючи фактичне право взяти собі що завгодно і скільки завгодно; а за скарги на начальство суворо карають.

10. Тому російський бізнес грає на зниження курсу країни, на випередження катастрофи: кругом всього менше, грошей менше – отже, задирай ціни до стелі, здирай шкуру, поки шкапа ще не здохла; хто зна, які закони будуть завтра і куди доведеться втікати...

Вам не здається, що скоро бахне?..

Господи, хоч би це довше не закінчувалося, як сказав покрівельник, пролітаючи повз сьомий поверх. Це не тільки про них там, в Червоному Вігвамі на пагорбі. Це про нас всіх...

Абсолютно бездарне політично і економічно керівництво, яке розікрало і розвалило багатющу країну, перетворило на ворогів всіх сусідів – це керівництво має дві характерні особливості. По-перше, володіючи ментальністю і світоглядом спецслужб, Кремль схильний пояснювати свої політичні провали виключно конспірологічними версіями. Він страждає від нелюбові усього світу, такого злого і бездушного. По-друге, нинішній Кремль – це якийсь Ідеальний Споживач: він витрачає всі сили і розум, щоб привласнити і використати все, до чого може дотягнутися. Він би охоче приватизував лід Антарктиди і ліси Амазонки: знадобляться. А привласнювати все, зберігаючи необхідну для цього владу, дуже важко. І сили, і розум на управління країною витрачаються по залишковому принципу.

Принцип управління такий: дати людям грошей і всього настільки мало, що якщо буде ще менше – вони збунтуються. Тоді треба порахувати, що дешевше: додати народу грошей чи оплатити гвардію.

Підсумуємо.

Якщо раніше торгували батьківщиною врознос і на винос – викачували природні багатства і гнали гроші в зарубіжні засіки, то зараз торгівля батьківщиною набула характеру капітальної торгівлі нерухомістю. По факту – за гроші відчужується на користь сусідньої держави своя територія, вода, повітря, ліс, ґрунт.

Хто там що казав про нацзрадників? Я не суд, вирок не виношу, називати щось злочином або зрадою Батьківщині права не маю. Як хочете, так самі і називайте.

... Прихід Путіна на третій-четвертий термін був політичною катастрофою. «Вибори» залишили відчуття плювка в душу. Наша тубільна пародія на демократію, цей африканський спектакль, принижує країну і викликає тільки презирство.

Все, за що б не брався дон Реба, незмінно закінчувалося провалом. Як військово-політичні демарші, так і внутрішні реформи.

Зараз влада вживає заходів для придушення революції, яка ще не настала. Анти-майдан на запасній колії. Правильно бояться. Згадують, як преторіанська гвардія вбила Калігулу, і взагалі. У політиці друзів немає: зрадять в ту ж мить, як переконаються в доцільності зради. Друзі ж якраз небезпечні. Їм завжди дадуть ціну за твою голову.

Запах безглуздого і нещадного лоскоче верховні ніздрі.

Терміновий відхід «лідера», запрошення до переговорів опозиції, створення спільного перехідного уряду, 30-добова амністія всім бажаючим звалити в Ніццу (гарантія недоторканності, тільки згиньте з очей), свобода преси, партій і виборів. Або – Північна Гранд-Корея.

... Тільки необхідно пам’ятати, що будь-які демократичні вибори в Росії дуже скоро закінчуються приходом до влади бандитів і злодіїв. Чи то менталітет такий, чи то традиції незнищенні, чи то така наша колективна соціальна сутність, чи Хтось Нагорі нас не любить?..

6 04 2016

 

http://echo.msk.ru/blog/weller_michael/1743276-echo/

 





 

Яндекс.Метрика