на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Євген Жеребецький, експерт з питань державної та міжнародної безпеки

Хто стоїть за терактами в Брюсселі?

За терактами у Франції і нинішніми вибухами у Брюсселі (Бельгія), як кажуть західні ЗМІ і поліція стоять терористи Ісламської Держави (ІД). США, Франція, Туреччина, коаліція арабських держав з саудитами на чолі воює в Сирії та Іраку проти ІД. В Європу терористи потрапляють з сирійськими, афганськими та іракськими біженцями нелегально. Окрім того, безумовно, є якась частина сплячої агентури, яка була інфільтрована в ЄС давніше. І нарешті, у Бельгії, Франції, Британії чи Німеччині є громадяни цих країн арабського походження, які народились у Європі, нелегально пройшли військовий вишкіл на базах ІД і зараз організовують теракти в ЄС. Так троє з чотирьох смертників, які у 2005 році влаштували вибухи у Лондонському метро, були підданими її Величності королеви Британії.

Боротись з такими терористами дуже важко: по-перше — вони свої, знають особливості місцевого побуту, мову, географію, добре орієнтуються в місті і, нарешті, вони смертники. Їх завдання нанести максимальну шкоду мирному населенню, посіяти страх і паніку в суспільстві. Аеропорти, залізничні вокзали, метро, громадський транспорт — їх "улюблені" місця злочину.

Поліція і спецслужби ЄС мають довгу історію боротьби з європейськими і близькосхідними терористами, починаючи з 50 років минулого століття: ІРА в Ірландії, Червоні бригади в Італії, Революційні марксистські організації в Греції, баскська ЕТА в Іспанії і Франції, не кажучи про близькосхідні Аль-Каїду, ХАМАС та Ісламську державу.

20 років тому мені довелось побувати в одному лондонському поліційному відділку: здоровенна кімната, в якій декілька десятків поліцейських 24 години на добу спостерігали на моніторах за вулицями, станціями метро, торговими центрами і ліфтами житлових будинків. І все одно не вберегли місто у 2005 році. Зрештою, пронести бомбу в метро не становить якоїсь великої проблеми, про що свідчать вибухи в Лондоні, Москві, Мінську чи Стамбулі. Те саме з атаками на залізничні вокзали і потяги. Натомість важко уявити собі, як можна занести дві бомби і АК в зал для відльоту пасажирів. Принаймні, у Києві первинну перевірку на металошукачах і рентген багажу проводять перед входом у приміщення аеропорту.

 

Хто може стояти за останніми терактами в Брюсселі? - Занадто мало часу і даних, щоб говорити впевнено, - перша версія, яку озвучила британська The Guardian — атаку організували бойовики Ісламської держави у відповідь за арешт Салаха Абдеслама, організатора минулорічних терактів в Парижі.

Ще одну версію озвучив голова СБУ Василь Грицак, який припускає, що 34 жертви брюссельських терактів і декілька сотень поранених бельгійців - на сумлінні В.Путіна. Безумовно, можна закинути голові Служби безпеки деяку поспішність, однак генерал Грицак, будучи не перший рік у спецслужбах (і в радянських — теж), без сумніву добре знає стиль роботи своїх колишніх колег і підозрює їх небезпідставно. Не секрет, наприклад, що покійний колишній співробітник ФСБ О.Литвиненко доволі переконливо довів причетність російських спецслужб у підривах московських будинків на вулицях Гурьянова і Каширському шосе. В Рязані підірвати житловий будинок не вдалася і міліція арештувала виконавців. Тоді Патрушев пояснив, що це були навчання, в мішках був не гексоген, а цукор, а мобільний аналізатор вибухівки, яким перевірили вміст мішків в підвалі будинку, був не відкалібрований належним чином.

Нарешті, пан Грицак точно пам'ятає ганебно провалену операцію російських спецслужб по ліквідації відомого чеченського політичного і військового діяча Зелімхана Яндарбієва в Катарі. Тоді двоє російських штірліців підірвали авто Яндарбієва на стоянці біля мечеті. Яндарбієв і двоє його охоронців загинули. Катарські поліцейські через декілька годин встановили особи убивць, арештували їх і навіть знайшли знаряддя злочину. Герої зізнались у скоєному і дістали пожиттєве ув'язнення. Натомість російські специ того ж дня заарештували катарського спортсмена з тренером, які транзитом через  Шереметьєво-2 летіли в Белград і, через якийсь час, обміняли їх на своїх терористів з ФСБ.

Нарешті, згадайте голландський Боїнг, який сам себе збив над Донбасом.

Таким чином, якщо навіть забути про "славне" терористичне минуле ЧК-КГБ-МГБ — вбивства Бандери, Ребета, Коновальця (останнього, до речі, вбили бомбою, замаскованою під коробку шоколадних цукерок), то і нинішні подвиги путінських орлів — Литвиненко, Березовський, Нємцов - цілком достатньо, аби почати думати в унісон із генералом Грицаком.

 

http://obozrevatel.com/blogs/78106-hto-stoit-ze-teraktami-v-bryusseli.htm



 


Яндекс.Метрика