на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Віктор Андрусів,
виконавчий директор Українського Інституту Майбутнього

Чому скасування депутатської недоторканості міняє все

В той час, як багато розумних людей вигадує складні рішення викидання огидних депутатів з парламенту через відкриті списки є набагато простіше рішення — скасування депутатської недоторканості.

По пунктах:

1. Виключно депутатська недоторканість є причиною походу в парламент бандитів, корупціонерів, старих ригів тощо. Всі ці люди не ходять на засідання, не читають законопроекти, але голосують і приймають купу тупих рішень. Без депутатської недоторканості ходити на роботу в Раду чи просто числитись депутатом — ніякого змісту. Додайте сюди ще купу гемору з електронними деклараціями та тиском журналістів

2. Відмова від недоторканості вбиває смисл платити мільйони за місця в списку. Це вбиває можливість кланів тратити мільйони на виборчу кампанію, і натомість створює шанси для нормальних партій.

3. Відмова одіозних багатіїв балатуватись не знімає потреби мати своїх представників. тому вони будуть просувати більш лояльних до себе, але професійних людей. На відміну від мільйонерів ці люди, хай і лобісти, але будуть професійно працювати: ходити на роботу, читати законопроекти тощо. Плюс багатіям стане більше змісту шукати політичні проекти щодо реальних інтересів, а не партійні проекти.

Тепер дам відповідь тим, хто пише, що скасування недоторканості розвяже руки владі проти патріотів. Якщо ви ховаєтесь за недоторканістю від влади, то треба владу зносити, а не триматись за недоторканість. Igor Lutsenko хіба в тебе була недоторканість, коли ми починали Майдан? Чи може недоторканість допомогла б тобі уникнути викрадення? Та якби Порошенко був Януковичем — нікого ніяка недоторканість не врятувала б. Там навіть особисті прохання Меркель не допомагали.

Тому так — скасувати недоторканість це трансформувати наповнення української політики. Всі огидні елементи втрачають мотивацію «числитись» в Раді.

Facebook автора