на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Олег Бєлоколос, експерт фонду "Майдан закордонних справ"

Чи можливе нове
американсько-російське "перезавантаження"

Зустріч з Путіним під час саміту G20 дасть відповідь на питання, коли ж Трамп говорив правду в своїх "російських" заявах.

В дипломатії здавна існує термін "rapprochement", що означає налагодження відносин між двома державами після попереднього погіршення або зближення позицій з низки питань. Саме "rapprochement" останнім часом активно прогнозують світові ЗМІ в американсько-російських відносинах.

І саме тому міжнародну спільноту неабияк цікавить, чи відбудеться анонсована зустріч президентів США та Росії під час саміту "Великої двадцятки" у Гамбурзі 7-8 липня, і чи можливе взагалі якесь американсько-російське зближення.

Нагадаю, що під час передвиборчої кампанії Дональд Трамп зробив багато суперечливих заяв щодо Росії і політики її очільника Володимира Путіна, що свідчило про відсутність у нього сталого бачення міжнародних відносин. Тим не менш, Трамп неодноразово говорив про переваги співпраці з Росією, особливо коли мова йшла про боротьбу з тероризмом та "Ісламською державою".

Однак, вже після перших 100 днів перебування Трампа на посаді президента стало зрозуміло, що Росія буде використовуватися Вашингтоном тією мірою, якою вона зможе бути корисною для вирішення тої чи іншої задачі, актуальної для США в конкретний момент. В інших ситуаціях амбіції Кремля намагатимуться стримувати. Ймовірно, інструментами стримування виступатиме нарощування американських збройних сил та армій інших країн-членів НАТО, а також можливості Сполучених Штатів щодо впливу на світові нафтові ціни.

В цьому контексті варто виділити декілька головних чинників, які впливають сьогодні на американсько-російські відносини:

- недовіра значної частини істеблішменту США до Москви. Втрата перспективної зацікавленості американського бізнесу у російському ринку.
- заявлені наміри Білого дому щодо суттєвого збільшення фінансування Збройних сил, у тому числі модернізації ядерної тріади, що є причиною серйозної стурбованості з боку Москви;
- нахабне втручання Росії в останні президентські вибори в США;
- антиросійські американські санкції, які попри вдавану байдужість Кремля викликають у нього неабияке роздратування;
- глибоко вкорінений антиамериканізм російського керівництва та суспільства, значно посиленого останніми роками внаслідок потужної державної пропаганди.

Наразі цілком достовірної інформації про формат зустрічі Дональда Трампа і Володимира Путіна на саміті G20 немає. Проте вже сьогодні можна прогнозувати, що на окрему зустріч в форматі "тет-а-тет" президенту РФ годі розраховувати, а нове американсько-російське "перезавантаження" навряд чи буде можливим. Путін наламав стільки геополітичних дров в Україні та в Сирії, що будь-який "rapprochement" означатиме для Вашингтона, як і для Заходу в цілому, втрату політичного іміджу, а згодом – й економічного впливу.

Вочевидь, в крайньому разі можлива лише ситуативна двостороння американсько-російська домовленість з низки питань, що наразі становлять взаємний інтерес. Наскільки справедливий цей прогноз, побачимо вже за кілька днів.

4 07 2017

https://www.mfaua.org/uk/publications/chy-mozhlyve-nove-amerykansko-rosiiske-perezavantazhennia