на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Нині засновано українську гілку
Європейської конфратерії кавалерів Ґутенберґа

Церемонія ініціації відбулася в палаці Потоцьких, канцлером українського Братства кавалерів Ґутенберґа номіновано Тараса Возняка, кавалерами-засновниками стали також Микола Шейка, Юрій Кучерявий та дама-засновник Оксана Козинкевич, яких урочисто, в рамках спеціального ритуалу, прийняв у Конфратерію канцлер польського Братства кавалерів Ґутенберґа Яцек Кушмєрчик.

https://zbruc.eu/sites/default/files/images/2017/07/z1499544730a14i.jpg
(Знимка Ярослава Мандрука)

 Ідея створення Братства кавалерів Ґутенберґа зародилася у Франції — власне з Парижу 1978 року й почалася історія Конфратерії (Братства) кавалерів Ґутенберґа, а вже звідти перейшла до Німеччини, Італії, Бельгії, Швейцарії та Польщі. Нині Братство об'єднує понад 700 дам і кавалерів, що практично реалізують благородні цілі Братства, записані в національних статутах, а саме: розвиток національних мов, збереження культурної спадщини, промоція і розвиток національної культури, розповсюдження європейських ідей справедливості та братерства, вдосконалення і розвиток друкарського мистецтва, пропагування і підтримка освіти, особливо серед дітей та молоді.

 До Польщі цю ідею 1994 року принесли Яцек Кушмєрчик та Пйотр Мікош — нині, відповідно, канцлер та віце-канцлер польського Братства, яке було засноване наприкінці 1996 року.

 У наш час чи не основним напрямком діяльності Братства стало оцифровування культурної спадщини: книг, творів мистецтва, пам'яток архітектури; в Польщі, зокрема, серед іншого диґіталізують і дерев'яні лемківські церкви.  

 Низку проектів з диґіталізації польське Братство веде і в Україні, зокрема здійснює оцифровування картин у Львівській картинній галереї, недавно розпочато диґіталізацію Підгорецького замку.

 Низка проектів скерована на наймолодших громадян — члени Братства намагаються зробити так, щоби матеріальний статус не обмежував культурного та освітнього розвитку дітей. Серед учасників акцій, які проводить польська організація, завжди присутні учні з обмеженими можливостями, вихованці дитячих будинків та інших соціальних закладів, діти можуть насолоджуватися прекрасною класичною музикою на концертах у Національній філармонії; кількість книг, переданих до шкільних бібліотек, на сьогоднішній день наближується до мільйона примірників.

 Асоціація також публікує унікальні книги, зокрема варто згадати видання «Поліграфія мистецтву — Мистецтво поліграфії».

 Зважаючи на всі ці проекти, не дивує, що серед членів польського Братства є колишні спікери Сейму, прем’єри та міністри уряду, члени парламенту, дипломати, художники, науковці, підприємці та представники духовенства — і не тільки католицького, а й греко-католицького. Всього Братство налічує близько трьохсот членів.

 Діяльність Асоціації фінансується за рахунок пожертв прихильних людей та організацій, надходжень від господарської діяльності, а також коштів, отриманих у результаті реалізації благодійних проектів.

 08.07.2017

https://zbruc.eu/node/68174