на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Ольга Головка, Анна Гончаренко

Протестувати по-новому:
чи варто порівнювати мітинги під Верховною Радою з Майданом?

Двічі за час незалежності України люди масштабно і революційно висловлювали свою незгоду з діями влади

У 2004 і 2013 роках люди вийшли на вулиці передовсім через невдоволення якістю життя. Спочатку їх обдурили, наступивши на виборчі права, потім перехитрили, змінивши вектор розвитку країни з заходу на схід.

Politeka з’ясувала, як же за чотири роки змінився протестний потенціал українців та чи готова влада використовувати ті самі методи боротьби, що і її попередники?

 

Чим невдоволені люди?

У грудні 2013 р. дані соцопитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та Київським міжнародним інститутом соціології, показали, що 70% учасників перших масштабних протестів вийшли на Майдан через дії міліції під час розгону. Відмова від Угоди про асоціацію з ЄС була важлива для 53,5%, жага змін у країні керувала 50% мітингувальників, а бажання змінити владу в країні вплинуло на рішення 39% узяти участь у протестах.

Соцопитування, проведене влітку 2017 року Інститутом соціології НАН України у співпраці з Благодійним фондом «Соціальна ініціатива», показав, що 68% українців пов’язують зростання напруги в країні з бойовими діями, 48% вважають, що винне безробіття та бідність населення, 46% звинувачують зростання тарифів.

Майдан, ЄС, Євросоюз

 

Як люди ставляться до правоохоронців?

За даними Інституту соціології НАН України в 2013 році (ще до Майдану), міліції довіряли 0,8%. Тоді ж МВС називало й інші цифри. За їхньою інформацією, що ґрунтувалася на даних Харківського інституту соціальних досліджень, міліції довіряли 26% українців.

Улітку 2017 р. міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що 42% українців довіряють поліції. За більш ранніми (грудень 2016 р.) даними Київського міжнародного інституту соціології, рівень довіри до Нацполіції становив 22,9%, до патрульної поліції – 25,6%.

https://politeka.net/wp-content/uploads/2017/04/majdan_rasstrel-900x620.jpg

Директор соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко переконаний, що, незважаючи на зростання довіри до правоохоронців, сутички між ними та мітингувальниками все ж таки можуть відбутися.

«Організуйте зустріч громадських активістів з озброєними поліцейськими, і неминуче хтось перейде межу, – говорить експерт. – Чим більше поліції буде втягнуто в конфлікт із протестувальниками, тим вища ймовірність, що це вийде з-під контролю обох сторін, і проллється чиясь кров.

До того ж влада зацікавлена зіштовхнути поліцію і протестувальників, щоб між ними з’явилася стіна ненависті. Адже будь-яка влада ніколи не знає, перейде поліція на бік народу чи виконуватиме наказ про припинення заворушень.

В Україні зараз близько 40% поліції буде з народом. Цей відсоток – це люди, які пройшли війну».

 

Чи застосує влада силу проти мітингувальників?

Соцопитування в 2013 р. показали, що українців обурили дії силовиків під час розгону Євромайдану. Можна припустити, що якби тоді Віктор Янукович пішов на діалог із громадськістю і змінив своє ставлення до Угоди про Асоціацію з ЄС, Майдан не був би таким, яким ми його пам’ятаємо.

https://politeka.net/wp-content/uploads/2017/03/majdan-900x600.jpg

Віктор Небоженко переконаний, що нинішня влада, незважаючи на подібні заяви, все ж таки може повторити помилку попередньої і розігнати протест.

«Будь-яка влада вважає себе сильнішою від демократії, – вважає експерт. – Зараз влада обрала традиційну стратегію – затягування часу. Протести – це емоційний підйом населення, а не організована політична боротьба. Масові протести мають схильність до напруги, яка згодом приходить. Янукович теж сподівався в 2013 році, що люди до Нового року почнуть розходитися.

Тому всі дії влади сьогодні – це не компроміс, а лише затягування часу, щоб не було суспільної напруги.

Погано, що влада не має власної політичної сили. Тоді партії, що підтримують президента Петра Порошенка, могли б домовитися з партіями, які виступають проти нього. Зараз же рейтинг Петра Олексійовича тримається на адміністративному ресурсі. Якщо запитаєте, чи готові зараз ці 9%, які голосуватимуть за президента, підтримувати його боротьбу з протестувальниками, то вони не погодяться. Якщо ж немає політичної сили, на яку можна покластися, йому доводиться спиратися на тітушок, спецслужби і поліцію».

18 10 2017

https://politeka.net/ua/reading/521646-protestovat-po-novomu-stoit-li-sravnivat-mitingi-pod...s-/