на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Максим Розумний

Контрреволюційний тренд дбайливо формується
колишніми регіоналами

Петро Порошенко на старті передвиборчого позиціонування потрапляє в ситуацію між двох стільців.
Зараз медійними засобами і на рівні політичного структурування формуються два тренди: умовно кажучи, революційний ("так жити далі не можна"), і контрреволюційний ("що ви зробили з нашим життям, поверність все назад"). Обидва тренди є імітаційними і політтехнологічними, але вони ресурсно підкріплені, тому домінуватимуть в публічному просторі до виборів.
Революціонери будують свою риторику на критиці Порошенка, для них він уже - "антинародний режим". Революційна коаліція строката, але на тактичному рівні буде "валити Порошенка" успішно. На певному етапі до неї приєднаються останні союзники ПП - "фронтовики". Потім, коли вони будуть ділити здобич, у виграші знову опиниться І.Коломойський, але це вже інша історія.
Контрреволюційний тренд дбайливо формується колишніми регіоналами. Майже непомітно він став домінуючим в інформаційному просторі - Інтер, 112, NewsOne - це вже контроль над громадською думкою в масштабах країни (Фейсбук лише спотворює наше сприйняття реальності). Формуються політичні колони, надуваються нові лідери, процес іде за планом.
Проблема Порошенка в тому, що він не зможе приєднатися до революційного тренду в силу посади і різних зобов'язань перед "любими друзями". А приєднавшись до контрреволюційного тренду він, можливо, й зможе переобратися на другий термін, але в умовах України це буде піррова перемога. Олігархи захочуть отримати компенсацію за витрачені ресурси, суспільство розчароване, революціонери розгнівані. Словом, тоді ПП позаздрить Януковичу.
Ситуація майже безвихідна, якщо вже зараз не почати формувати третій тренд.