на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Лілія Шевцова

Цей божевільний, божевільний світ - економічна ситуація краща ситуації на світовій політичній сцені ..

Пам'ятайте знаменитий фільм Стенлі Крамера з такою назвою ( «It's a Mad, Mad, Mad World»)? Це була чудова комедія, в якій дійові особи, які гналися за скарбами, в результаті нічого не отримують і всі опиняються в травматологічному відділенні лікарні. Аналогія з нинішнім часом начебто не пряма, але існує. Захід, який упевнено прямував до гарантованого благоденства, і майже досяг його, раптом виявився не в кращому, а в майже нокауті. Хоча приводу для сміху не знаходить ... Та й країни Авторитарного Інтернаціоналу швидше імітують впевненість і драйв. Сьогодні відчуття безнадійності, неясності майбутнього і втрати почуття рівноваги починає опановувати всім світовим співтовариством. Причому, як в країнах відкритого суспільства, так і державах, де це суспільство забетонували. Втім, втрата вектора відбувається не вперше. І відчай не вперше відвідує високі уми ...

Якщо кинути оком на більш віддалені події, то відразу згадується і Освальд Шпенґлер з його історичним релятивізмом і вірою у «Занепад Європи», і італійський марксист Антоніо Ґрамші з його відомим Interrregnum, який він визначав як паузу, коли старе ще не пішло, а нове ще не оформили, і американський президент Картер з його діагнозом Америки його часу - «Це - хвороба! ..».

Ось і сьогодні світ потрапив в таке історичне міжчасся, коли старе загниває, отруюючи повітря, а нове - ще не проросло.

Тільки що опубліковану доповідь одного з найвідоміших міжнародних форумів з безпеки - Конференції з безпеки в Мюнхені, яка щорічно засідає в лютому, під знаменною назвою «Світ пост-правди, пост-Заходу і пост-порядку» ( «Post-Truth, Post- West, Post-Order») свідчить про майже апокаліптичні настрої.

Ось, що сказано в основній Доповіді Конференції з безпеки в Мюнхені: «... Світовий порядок сьогодні більш непередбачуваний і нестабільний, ніж в будь-який інший момент історії після Другої світової війни ...» (!).

Стан розгубленості підсилює навіть не той факт, що демократія втрачає свої позиції в світі протягом останніх двадцяти років.

До речі, про іронію: третя «хвиля демократизації» захлинулася після розпаду СССР і розвалу світової соціалістичної системи. Начебто її рушійною силою було існування СССР! ..

Причина настроїв безнадії - навіть не в кризі Європейського Союзу. Основна причина, про що твердить нинішнє співтовариство політиків і експертів, - відмова Америки від своєї відповідальності.

Сама Америка підриває підвалини світопорядку, який оформився після Другої світової війни.

«... Ми входимо в світ, який заперечує порядок ...», - з жахом говорять організатори Мюнхенської конференції з питань безпеки.

А до цього ту ж думку проводили учасники недавнього «Давосу» - Міжнародного економічного форуму в швейцарському Давосі.

Судячи з усього, світ тільки вповзає в історичне міжчасся і нам ще доведеться пройти не через одну конвульсію невпевненості і страхів.

Але є і певна логіка виходів з попередніх історичних пауз: 1905-1914 рр, кінця 20-х і 70-х років ХХ століття.

Словом, механізм виходу із апокаліпсису існує. Правда, в двох випадках доводилося виходити через світові війни ... Дуже драматичне нагадування.

... Але цей вихід завжди супроводжувався інтелектуальним проривом-пошуком нової моделі всередині західного суспільства і виходом на сцену нового покоління політиків.

Це завжди був хворобливий період очищення, втрати репутації дуже багатьох і викидання їх в сміттєвий кошик.

Коли ж почнеться момент очищення в наш час? ..

І хто стане новим Термінатором, який звільнить політичну сцену від шлаку? ..

Поки - неясно.

Але певні підстави для оптимізму, нехай і обмеженого і відносного, починають виникати.

Ось одна з них: незважаючи на всі охи, ахи і «Жах. Жах! »В європейській спільноті, Європа, нарешті, проявилися нарешті ознаки економічного зросту.

Правда, завдяки дешевій нафті, ослабленню Євро і, звичайно, споживанню. Але все ж!..

Доповідь-прогноз Євросоюзу на 2017 -2018 рр. говорить про зростання на 1,7 відсотка, про падіння безробіття і зростання інвестицій.

Словом, економічна ситуація – краща від ситуації на політичній сцені.

Але і тут є оптимістичні сигнали. Один з них пов'язаний з появою у французькій президентської кампанії дивовижної людини, яка відмовилася від прив'язки до конкретної партії, - Еммануеля Макрона. Він виступає за нове бачення європейського проекту і може зі своєю командою стати альтернативою занепадницькому французькому істеблішменту. А адже Франція - один із стовпів Євросоюзу ...

І Німеччина, звичайно, стане, основним критерієм здатності Європи до нового прориву. Звичайно, не виключено, що німці втомилися від Анґели Меркель. Але в разі її нового канцлерства, вона стане гарантом того, що Європа не забуде про свої принципи.

Головне зараз - утримати Захід від провалу в болото в період президентства Трампа ...

Так, це період нових викликів, відповіді на які Захід ще не сформулював. Але шок проходить і інтелектуальна, і політична еліта цивілізованого світу починають серйозно замислюватися над пошуком виходу.

Хоча б це тішить в наш час шалених сутінків ...





 

Яндекс.Метрика