на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Дмитро Тимчук, координатор групи "Інформаційний спротив"

Нового вторгнення Росії до України не буде з однієї причини

Кремль не зможе вільно заводити в Україну нових "зелених чоловічків"

Погроза російського президента Володимира Путіна щодо розширення зони військового конфлікту в разі, якщо США нададуть Україні летальну оборонну зброю, не має нічого спільного з реальністю. Кремль вже використав на Донбасі весь можливий арсенал, і це - головна причина, з якої не варто очікувати відкритого і великого вторгнення військ РФ до України або захоплення нових територій сепаратистами. Таку думку висловив "Апострофу" координатор групи "Інформаційний спротив" Дмитро Тимчук.

Те, що говорять в Кремлі, ніяк не в'яжеться з їх власною позицією. То вони кажуть, що не мають ніякого відношення до бойових дій на Донбасі, а тут вже розпочинають розповідати, що буде на Донбасі, якщо Україна отримає військову допомогу США. Незрозумілий зв'язок взагалі. Росія лякає тим, що якщо Україна отримує зброю від США, то Кремль може використовувати якісь інші зразки озброєнь. Так на сьогодні, власне, весь спектр збройних сухопутних військ, окрім ракетних озброєнь, в Росії вже й так використовують, включаючи найновітніші зразки, які потрапляють на озброєння російської армії. Мені незрозуміло, чим лякає Путін в цьому контексті.

Не думаю, що Путін піде на сценарій відкритого розташування військ у інших напрямках. Якби він це міг зробити, наприклад, у Харківській області чи у якомусь іншому напрямку, він би це зробив. Такі спроби були якраз навесні 2014 року. Але тоді сценарій "русской весны" спрацював лише на територіях окремих районів Донецької та Луганської областей. Я не думаю, що зараз Путін зможе вільно заводити своїх "зелених чоловічків" і влаштовувати такі сценарії в якихось інших областях на Сході чи Півдні України. Тим більше, що в плані обороноздатності Україна зразка вересня 2017 року і зразка квітня 2014 року – це дві різні країни. І ми вже не будемо зараз просто за цим спостерігати, не маючи змоги нейтралізувати такі дії.

Сепаратистські рухи також неможливі. З весни 2014 року Путін намагався використовувати все, що міг. Згадаймо Одесу. Є й зараз прояви в інших областях, та ж Херсонська область. Але, знову ж таки, зараз наші спецслужби працюють на випередження, і я не думаю, що зараз є якісь шанси реалізувати діяльність сепаратистських рухів, щоб вони раптом взяли якісь території під контроль. Путін використав весь арсенал, що міг використати за три з половиною роки.

Я думаю, що Путін намагається налякати міжнародну спільноту тим, що постачання американської зброї сприятиме ескалації конфлікту на Донбасі, а не врегулюванню. Це апеляція Путіна до того, що нібито в Україні внутрішній конфлікт. Інших тлумачень цих слів я не бачу.

Заяви Путіна могли працювати у 2014 чи 2015 році, коли багато хто у Європі і США не розумів, що йдеться про російську агресію. А зараз усі його аргументи вже настільки присипані пилом, що я не знаю, хто взагалі на них поведеться.

8 09 2017

https://apostrophe.ua/ua/article/politics/2017-09-08/novogo-vtorjeniya-rossii-v-ukrainu-ne-budet-po-odnoy-prichine/14328