на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Богдан Яременко

Про загострення українсько-білоруських стосунків

Как пройти в пусковым установкам белорусского Wunderwaffe (чудо-оружия)?

Ви скажете у відповідь, що Білорусь, як і Україна, позбулась ядерних ракет? Але ж білоруси вважають, що українська розвідка агресивно і вороже працює на її території!

Може й так. Я би на місці Білорусі, гостинно надаючи свою територію для російських спецслужб і міноборони в тому числі для викрадення українських громадян і планування збройної агресії проти України, не особливо дивувався б, що українські спецслужби мають інтерес до її території. Але білоруси і не дивуються.

Все значно простіше.

Білорусь, як би так лагідніше сказати, по маківку закалялась (зовсім не в сенсі загартовуватись) і з Заходом-2017, і з арештом і викраденням росіянами Павла Гриба, і з постійною практикою затримання на прохання\звернення\доручення росіян інших українських громадян.

Несамостійність Білорусі в безпековій та оборонній сфері стала непристойно очевидною.

Тому зараз влада Білорусі вдалась до простого і древнього прийому перекладення з хворої голови на здорову. Частина цього підходу полягатиме у тому, щоб створити імідж України як недружньої агресивної держави, чиї спецслужби "розпоясались" на її території.

Помилки України, на жаль, такі ж очевидні, як і нечесність Білорусі.

По-перше, три з половиною роки загравання з диктатором.

По-друге, помилки української розвідки.

Але якщо друге - це річ закономірна: не буває спецслужб без провалів. Та й сховатися українським розвідникам за умов, що росіяни в кадрових питаннях українського міноборони розбираються не гірше за українське міноборони, важко. Або просто неможливо.

Тому друге пережити легше. Своїх треба повернути, і зробити вчергове серйозні висновки (якщо ще здатні на це).

Але як пережити бездумність непрофесійність і відсутність цінностей української влади і верховного дипломата України? That is the question!