на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Мустафа Джемілєв

Є два варіанти повернення Криму Україні

На сьогоднішній день є два прийнятних варіанти повернення окупованого Криму до складу України - зміщення президента РФ Володимира Путіна або розпад Росії. Водночас останні російські вибори, проведені на анексованому півострові, дали позитивний сигнал щодо реального ставлення його мешканців до кремлівської влади. Таку думку висловив у бліц-інтерв'ю "Апострофу" один із лідерів кримських татар, Уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу, нардеп МУСТАФА ДЖЕМІЛЄВ.

 

- Спецпредставник Держдепу США Курт Волкер заявив, що звільнення Криму може пройти за таким саме сценарієм, за яким свого часу балтійські країни були звільнені від радянського ярма. Як ви думаєте, наскільки можливий такий сценарій?

- Ну, загалом, у його словах є логіка. Волкер, мабуть, має на увазі розпад СРСР і звільнення балтійських країн. Ми теж про це говоримо - це один з варіантів.

Другий варіант - це зміщення головного режисера захоплення Криму Путіна.

Тобто ці два варіанти найбільш прийнятні - зміщення Путіна або ж розпад Російської Федерації.

- Але ж балтійські країни довго чекали на свою незалежність. Настільки це прийнятно, якщо говорити про Крим і його повернення до складу України?

- Я не думаю, що те, про що ми говоримо - відхід Путіна або розпад Росії - розтягнеться надовго. Зараз динамічний час, і санкції досить ефективні. Їх не зовсім достатньо для того, щоб це було швидше. Але вони роблять свою справу і у підсумку призведуть до таких результатів.

- Тут є ще один цікавий момент. У країнах Балтії мешкала досить велика кількість людей, які до Росії ставилися, м'яко кажучи, не з любов'ю. А чи достатньо в Криму людей, які здатні здійснювати антиросійські кроки? Наскільки це можливо взагалі?

- Я думаю, що від жителів Криму нічого не залежить. Якщо навіть 100 відсотків вимагатимуть повернення до України, від їхньої (думки) нічого не залежить. Просто їх придушать - і все. Ми маємо справу з режимом, який не зважає на думки своїх співгромадян і громадян інших країн. Тут зовсім інші аргументи. Тому ці розмови, коли у нас буде дуже добре, то жителі Криму самі захочуть повернутися... Та хто питатиме про їхні бажання - це якийсь абсурд.

- Тобто питання повернення цим не вирішиться?

- Так. І потім, з подачі російської пропаганди там все ідеалізується, нібито всі жителі Криму хочуть залишатися з ними. Звичайно, якщо зараз пройтися там з мікрофоном і поставити запитання: "Чи краще їм в Росії, ніж було в Україні?", вони обов'язково скажуть: "Так, зараз добре, от молодець Путін". Іншого їм не можна сказати, там немає ніяких свобод. Це треба бути камікадзе, щоб в ефірі сказати: "Я хочу, щоб тут була Україна". Таке можуть сказати хіба що кримські татари, а так, загалом, тиша.

Але те, що до бойкоту президентських виборів приєдналася величезна кількість російськомовних - це вже хороший показник. Вони там розповідають, що голосували 76 або ледь не 80 відсотків, а насправді - 42 відсотки. А кримські татари взагалі бойкотували. Змушували (голосувати) лише бюджетників, а потім почалися звільнення та репресії за те, що вони бойкотували вибори.

- Ви назвали два варіанти повернення Криму. Чи є інші механізми повернення півострова до складу України? Військовий сценарій?

- Ми взагалі проти військового вирішення, тому що тоді активують в першу чергу знищення кримськотатарського народу, як було в Чечні.

І взагалі зараз там така мілітаризація, що Крим може перетворитися на безлюдний півострів. Вони туди навезли ядерної зброї, ті ж "Іскандери. Загалом, там повно всякої гидоти."

Адриан Радченко

10 05 2018

https://apostrophe.ua/ua/article/politics/2018-05-10/est-dva-varianta-vozvrascheniya-kryima-ukraine---mustafa-djemilev/18290