на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Марина Шашкова

Кілька варіантів:
навіщо Волкер приїхав до України

У вівторок, 23 січня, в Київ прибув спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер. До України він прилетів напередодні чергової зустрічі з помічником президента РФ Владиславом Сурковим. У перший же день Волкер зустрівся з президентом України Петром Порошенком. Також в його планах був візит на Донбас. При цьому Волкер не афішував, які саме питання планує обговорити з українською владою. "Апостроф" дізнався про основні варіанти того, про що важливий гість говорив з представниками української влади.

 

Розмови про закон щодо Донбасу

Про свій візит Курт Волкер повідомив 22 січня, за день до приїзду в Київ. Він анонсував, що планує відвідати Донбас, щоб ознайомитися з ситуацією в регіоні, а пізніше зустрінеться з керівництвом країни. Але в посольстві США в Україні поки не впевнені, чи відбудеться поїздка Волкера на Схід, оскільки можуть завадити погодні умови.

І, мабуть, щоб не витрачати час даремно, Волкер вирішив вже у вівторок, 23 січня, почати зустрічі з представниками влади. Так, пізно ввечері спецпредставник США поговорив з президентом Петром Порошенком. При цьому джерела "Апострофа" в Адміністрації президента зазначили, що Волкер не практикує заздалегідь обумовлених зустрічей і тем для обговорення. Все залежить від його порядку денного.

Але першим був не президент. Спершу Волкер провів зустріч з начальником Генштабу - головнокомандувачем ЗСУ Віктором Муженком, обговоривши поточну ситуацію в зоні бойових дій на Донбасі. "Сторони обмінялися поглядами щодо актуальних питань регіональної безпеки та перспектив розвитку двосторонніх відносин між Україною та США в оборонній сфері", - йдеться в повідомленні Генштабу.

А на зустрічі з президентом України Волкер обговорив кілька важливих питань. "Було висловлено серйозне занепокоєння у зв'язку з відсутністю прогресу у виконанні Росією безпекових положень Мінських домовленостей. Абсолютними пріоритетами є консолідація режиму стійкого і всеосяжного припинення вогню і виведення з України російських окупаційних військ", - йдеться в офіційній заяві АП за підсумками зустрічі.

Також, за офіційною інформацією Банкової, політики встигли обговорити ухвалений Верховною Радою закон про реінтеграцію Донбасу і розміщення миротворчої місії ООН на тимчасово окупованих територіях. Зокрема, Волкер і Порошенко зазначили, що Кремлю необхідно продемонструвати політичну волю до мирного врегулювання конфлікту та погодитися на розміщення миротворчої місії ООН на окупованому Донбасі.

Крім того, у вівторок спецпредставник США провів зустріч з міністром з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Вадимом Чернишом.

"Хороша дискусія з міністром Чернишом про те, як Україна і США можуть працювати разом з міжнародними організаціями, щоб допомогти людям на підконтрольних Росії територіях України і відновити територіальну цілісність України", - написав Волкер на своїй сторінці в Twitter.

https://apostrophe.ua/uploads/image/4c1590ff2692a2cbbc93bf276e005ae9.jpg

Спецпредставник США Курт Волкер під час зустрічі з міністром з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Вадимом Чернишом Фото: flickr.com/photos/usembassykyiv

24 січня очікується зустріч Волкера зі спікером Верховної Ради Андрієм Парубієм. Про це "Апострофу" повідомили в близькому оточенні політика.

"Розмова може стосуватися нещодавно ухваленого закону про реінтеграцію Донбасу. А саме тієї частини, що він не суперечить Мінським угодам", - розповіли "Апострофу" джерела, зазначивши, що закон повністю влаштовує США.

Позафракційний нардеп Віктор Чумак також вважає, що ухвалений документ є головною причиною приїзду Волкера.

"Можливо, він хоче почути, які можуть бути наслідки прийнятого закону", - прокоментував він "Апострофу".

Депутат також нагадав, що 23 січня в ОБСЄ заявили, що сторони конфлікту на Донбасі готуються до його активізації. "Це теж може бути темою обговорення [з представниками влади]", - підкреслив він.

Нардеп припускає, що американці просто хочуть узгодити позиції.

Разом з тим, джерело "Апострофа" в дипломатичних колах припускає, що Волкер може обговорювати в Києві ще два питання - справу колишнього керівника виборчої кампанії Дональда Трампа і екс-консультанта Партії регіонів Пола Манафорта, а також поставки американської летальної зброї Україні.

"Перший момент - Україна не продовжуватиме співпрацю зі США у справі Манафорта", - сказав співрозмовник видання, зазначивши, що, за його інформацією, Київ з осені не передає Сполученим Штатам жодних даних у справі скандального політтехнолога. Нагадаємо, Манафорт, справа проти якого зараз розслідується, може дати небезпечні для Трампа свідчення у справі про втручання Росії у вибори президента США в 2016 році.

Другий момент, за словами джерела, - це те, чи будуть американські протитанкові комплекси Javelin постачатися у зону військового конфлікту на Донбасі, або для тренувань на полігони на Заході України, як про це раніше писали американські ЗМІ.

 

Волкер vs Сурков. Епізод 4

26 січня в Дубаї запланована четверта зустріч Волкера з помічником президента РФ Владиславом Сурковим. І зустрічі Волкера в Україні можуть вплинути на характер його розмови з представником Володимира Путіна. Так, депутат від "Блоку Петра Порошенка" Іван Вінник прогнозує, що отриману в Києві інформацію щодо закону про реінтеграцію Донбасу Волкер доноситиме до російської сторони.

"Можливо, буде піднято і дуже важливе питання щодо миротворців", - зазначив Вінник.

Політичний експерт Ігор Петренко, навпаки, сумнівається, що переговори відносно місії ООН будуть вестися в Києві, а, тим більше, на зустрічі з Сурковим.

"Я схиляюся до того, що вже є певні домовленості між Росією і США", - розповів "Апострофу" політолог.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін раніше на своїй підсумковій прес-конференції підкреслив, що на переговори між Волкером і Сурковим можуть вплинути нові санкції (щодо керівництва РФ і близьких до нього олігархів, які мають бути оприлюднені 2 лютого).

Також в МЗС позитивно відгукуються про зустрічі у форматі Волкер - Сурков. Однак сам спецпредставник Держдепартаменту США назвав останню зустріч "кроком назад". Одним з факторів є те, що Росія зараз готується до президентських виборів і поки не готова приймати будь-які рішення щодо конфлікту на Донбасі. Тому процес переговорів може затягнутися на невизначений час.

24 01 2018

https://apostrophe.ua/ua/article/politics/2018-01-24/neskolko-variantov-zachem-volker-priehal-v-ukrainu/16619