на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Юлія Забєліна

Порошенко розколов олігархів: на кого зроблять ставки
Коломойський, Ахметов і кум Путіна

Україна вступила в активну фазу виборчої кампанії, а це означає, що ключові спонсори політичного ринку вже готуються до виборів, обираючи як своїх представників у Верховній Раді, так і людину, яку хотіли би бачити на посаді президента. Частина олігархату зацікавлена в тому, щоб залишити главою держави Петра Порошенка, а частина готова підтримати інших претендентів на його крісло. Кого саме, з'ясовував "Апостроф".

 

В Україні вже традиційно практично кожна політична сила та кандидати в президенти афілійовані з тим чи іншим олігархом. Інтереси Ігоря Коломойського, Дмитра Фірташа, Сергія Льовочкіна, Ріната Ахметова, Віктора Пінчука та Віктора Медведчука представлені в багатьох політичних партіях і проектах. І так вже склалося, що без фінансової або медійної підтримки в Україні не стають хоч скільки-небудь відомими політиками.

Олігархом, який, мабуть, із найбільшими втратами переживає президентство Петра Порошенка, став Ігор Коломойський. Нагадаємо, вже понад рік один з найбагатших українців не є власником "ПриватБанку". Крім того, послабшали його позиції і в інших сферах, зокрема, в "Укрнафті". Похитнуло становище Коломойського і те, що Високий суд Лондона наприкінці 2017 року видав указ про тимчасовий арешт його активів. Однак у скарбничці бізнесмена все ще є низка фінансових активів, медіа, зокрема, канал "1+1", що дасть йому можливість надати підтримку низці політиків.

З відомих політичних активів у Коломойського є партія "УКРОП", яка була створена в 2015 році. Її лідером якийсь час був близький соратник олігарха, співзасновник цієї політсили Геннадій Корбан, якого в 2016 році змістили з посади, місце лідера партії тимчасово посів Денис Борисенко, наближена до олігарха людина.

Як розповіло "Апострофу" джерело, яке знає ситуацію в "УКРОПі", зараз політсила переживає не найкращі часи. Але найближчим часом таки планується обрати її нового лідера, яким стане позафракційний народний депутат Олександр Шевченко, що входить в президію партії. Але ситуація може ускладнитися нещодавнім поверненням Корбана з Ізраїлю до України. Адже, за словами співрозмовника видання, близького до Коломойського, олігарх збирається й надалі одноосібно контролювати політсилу та підтримувати її фінансово.

"УКРОП" має хороші показники в трьох ключових для партії областях: Волинській, Івано-Франківській та Дніпропетровській. Показники можна підняти і в інших регіонах, й Ігор Валерійович це розуміє", - сказав співрозмовник "Апострофа".

https://apostrophe.ua/uploads/image/2be524313949c3cfd11f09bd165b8bec.jpg

Ігор Коломойський Фото: УНІАН

Крім того, в політикумі активно обговорюється підтримка Коломойським Юлії Тимошенко та її партії "Батьківщина". "Він точно буде націлений зробити президентом Юлію Тимошенко. Коломойський ставитиме на неї. Можливо, він буде підтримувати не одного кандидата, а декількох. Але це будуть суто технічні варіанти, щоб відкусити в Порошенка шматочок електорату. Він буде робити все, тільки щоб Порошенко не став президентом знову", - розповів "Апострофу" близький до олігарха співрозмовник.

Чи підтримуватиме він екс-лідера "Правого сектора", нардепа Дмитра Яроша, поки незрозуміло. "Все залежатиме від рішення самого Яроша. Він поки не прийняв рішення, чи продовжуватиме свій шлях у політиці", - зазначив співрозмовник видання.

Крім того, Коломойський робитиме ставку й на окремих депутатів, щоб провести їх до Верховної Ради.

"Він буде заводити своїх людей в Раду, так званих технічних кандидатів, щоб вони голосували за потрібні йому рішення", - зазначило інше джерело "Апострофа".

Але в експертному співтоваристві зазначають, що Коломойський може як підтримати Тимошенко фінансово, так і зрозуміти, що в неї є певний рівень токсичності, що може зашкодити їй перемогти на виборах.

"Тому він може більше вкладати саме в політичну силу, а не в Тимошенко як кандидата в президенти. Крім того, в Коломойського також непогані відносини з праворадикалами, зокрема з тим же "Азовом". Також він може знайти спільну мову й зі "Свободою", - прокоментував "Апострофу" політолог Ігор Петренко.

У той же час політолог Ярослав Макітра переконаний, що Коломойський спробує відновити свій вплив за допомогою політики.

"Не варто скидати з рахунків Володимира Зеленського, який хоч і не є публічним політиком і політиком взагалі, але зареєстрував свою партію. Соцдослідження говорять про його серйозний потенціал на виборах, хоча публічно це не оголошується. Крім Тимошенко також може бути і "Рух нових сил", які, з одного боку, можуть допомогти захистити бізнес, а з іншого, прийти до влади", - вважає політолог.

https://apostrophe.ua/uploads/image/ebdff7bf0b1f2725bdb80eb0b71540f8.jpg

Сергій Льовочкін і Дмитро Фірташ Фото: УНІАН

У тому, щоб не допустити другого терміну Порошенка, також зацікавлена група власника фінансово-промислової групи "DF group" Дмитра Фірташа і народного депутата від "Опозиційного блоку" Сергія Льовочкіна. Прихід до влади Порошенка погіршив фінансово-політичне становище Фірташа-Льовочкіна. Також свою роль зіграло і затримання Фірташа в Австрії. Олігарха підозрюють у дачі хабара в розмірі 18,5 млн доларів за ліцензію на розробку титанових родовищ в Індії поза конкурсом. І хоча фракція Опоблоку в парламенті, афілійована з Фірташем і Льовочкіним, ситуативно підтримує деякі потрібні Банковій голосування, але в цілому вони дотримуються стратегії не підтримувати чинного президента в 2019-му.

Проте й у самому ОБ, як раніше писав "Апостроф", зараз не все гладко, і різні групи впливу переслідують свої інтереси, а погляди на єдиного кандидата в президенти різняться. Так група олігарха Ріната Ахметова бачить у цій якості нардепа Олександра Вілкула, а група Фірташа-Льовочкіна - голову фракції ОБ Юрія Бойка, який має більшу підтримку, ніж всі інші кандидати від "біло-блакитних". Проте Льовочкін і його команда як збережуть свій вплив на Опоблок, який зараз має досить високий рейтинг, так і зіграють на інших електоральних полях.

"З Фірташем і Льовочкіним є певні нюанси. "Опозиційний блок" поки є рейтинговою партією, з великою мільйонною підтримкою, але він розколотий. Там є інтереси в багатьох, але бренд належить їм (Фірташу і Льовочкіну). Вони також будуть намагатися зіграти на лівому електораті, зокрема, за участі Сергія Капліна, будуть намагатися розкручувати і його силу", - зазначив політолог Ігор Петренко.

https://apostrophe.ua/uploads/image/c975de6d2aa36a84da84d0872f24712d.jpg

Рінат Ахметов Фото: phl.ua

Дещо по-іншому виглядає ситуація з двома іншими олігархами – Віктором Пінчуком і Рінатом Ахметовим. Вони більше виступають за збереження діючої влади, хоча й не відступають від своєї звичної "всеїдності", тобто підтримки декількох партійних сил і політиків одразу.

"Є двоє близьких до влади на Банковій олігархів, які зуміли налагодити нормальну комунікацію для свого бізнесу. Ясна річ, не безкоштовно, але ситуація їх влаштовує. Це в першу чергу Ахметов і Пінчук. Вони в тому або іншому вигляді можуть підігравати Порошенку та допомагати йому на виборах. Але тільки за умови, що вони відчуватимуть, що в нього є реальний шанс переобратися. Будь-які олігархи, якщо вони відчуватимуть слабкість, не вкладатимуть в збитковий проект", - вважає Ігор Петренко.

Рінат Ахметов після фактичної втрати "свого" ключового регіону (Донбасу) дещо втратив і політичну вагу. Але, на відміну від Коломойського, він пішов на співпрацю з Банковою, про що неодноразово писали багато ЗМІ. Крім вже відомих зв’язків і фінансування Опоблоку, Ахметов, за словами одного з депутатів, також збирається ставити на Олега Ляшка і його "Радикальну партію".

"Топ-менеджер "Метінвесту" Юрій Зінченко, який є людиною Ахметова, увійшов до виконавчого комітету "Радикальної партії Ляшка", так що тут все зрозуміло. Він на президентських виборах підтримуватиме його, а також, його партсилу", - зазначив співрозмовник "Апострофа".

Якщо дивитися на останні рейтинги, то в Ляшка і його партії є досить висока підтримка, відповідно, досить непогані шанси пройти в Раду. Але більшість співрозмовників "Апострофа" кажуть, що за фінансову підтримку Ляшка Ахметов вимагатиме від нього більшу частину своїх людей в списку. "Там фактично може залишитися 7-10 людей Ляшка, всі інші будуть людьми Ахметова", - сказав Петренко.

Крім того, Ахметов просуватиме своїх людей за мажоритаркою. "Ахметова цікавлять, наприклад, Волинь і всі області, близькі до кордону та видобутку бурштину. І, незважаючи на те, що Ахметов підтримуватиме Порошенка, в них вже зараз намічається конфлікт щодо мажоритарки з Банковою", - підкреслив політолог.

https://apostrophe.ua/uploads/image/7ddb08771b2b3598d9cb89e59161cafc.jpg

Віктор Пінчук Фото: EPA/UPG

Про відомого своєю прозахідною позицією Віктора Пінчука співрозмовники найчастіше говорять одне: багатовекторність. Тобто олігарх підтримуватиме багато команд і багатьох політиків.

"Пінчук однозначно підтримуватиме депутатське об'єднання єврооптимістів. До речі, він такий не один, їх може підтримати і бізнесмен Василь Хмельницький. А взагалі Пінчук - "темна конячка", він буде ставити як на умовно нових політиків, так і підтримувати нинішню владу й президента. Крім того, він у підсумку може підтримати Тимошенко і її політсилу теж", - сказав "Апострофу" один з позафракційних депутатів.

"Він також може просувати Святослава Вакарчука. Швидше за все, також у допомогу Банковій, оскільки той може і повинен розмивати електорат лібералів. Як самостійного гравця його навряд чи хтось розглядає. Плюс він проштовхуватиме своїх депутатів за мажоритаркою", - вважає Ігор Петренко.

Ще один бізнесмен, одіозний учасник переговорного мінського процесу та кум президента РФ Володимира Путіна Віктор Медведчук, на думку гравців політичного ринку, буде ставити на умовно проросійські сили.

"Тут може йти мова і про Опоблок, і про партію "За життя" Рабіновича-Мураєва", - підкреслив Ярослав Макітра.

В цілому всі опитані "Апострофом" політики та експерти впевнені, що українські олігархи як ніхто інший зацікавлені в захисті свого бізнесу й інтересів, а тому в період виборів будуть намагатися загравати з багатьма і просунути своїх людей в кожну політичну силу.

2 03 2018

https://apostrophe.ua/ua/article/politics/2018-03-02/poroshenko-raskolol-oligarhov-na-kogo-sdelayut-stavki-kolomoyskiy-ahmetov-i-kum-putina/17213