на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Ян Пєкло

«Без демократичної України
не буде безпеки в усій Європі»

Польща є справжнім союзником України у сфері безпеки. А найважливішим фактором у протидії російській агресії та її гібридним діям є західні цінності та єдність. Про це заявив Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Ян Пєкло під час 11-го Київського Безпекового Форуму в Києві, – інформує сайт форуму.

«Найбільш важливий фактор протидії російській агресії та гібридній війні — це західні цінності. Нам потрібна єдність», – сказав Ян Пєкло.

Він додав, що протидіяти Росії нелегко, адже вона намагається дестабілізувати Європу, континент і увесь світ. Зокрема, згадав у цьому контексті про нинішню конфронтацію в Сирії, висловивши побоювання щодо можливої ескалації і на Донбасі.

Ян Пєкло також наголосив, що Польща намагається допомогти Україні, надто в безпековій сфері. Й додав: «Не забувайте, що Польща є дійсним та справжнім союзником України. Без демократичної України не буде безпеки в усій Європі».

Президент України Петро Порошенко під час свого виступу на форумі зазначив, що потрібна рішуча міжнародна реакція на дії Росії. А одним із необхідних кроків для припинення російської агресії має бути скерування на Донбас миротворчої місії ООН.

Окрім того, Петро Порошенко повідомив, що Україна має намір припинити всі стосунки зі Співдружністю незалежних держав.

«З огляду на те, що Україна ніколи не була і не є зараз членом СНД і відмову цієї структури засудити російську агресію, просив би, щоб ми спільно з урядом підготували пропозицію щодо офіційного припинення нашої участі в статутних органах СНД», – сказав Порошенко й додав, що планується закриття представництв України при цих органах.

Президент також поінформував, що найближчим часом внесе до Верховної Ради пропозиції щодо припинення в односторонньому порядку дії окремих положень «великої угоди» про дружбу і співробітництво з Росією.

«Йдеться, зокрема, про статті щодо стратегічного партнерства між Україною і Російською Федерацію, або про положення про двосторонню співпрацю в сфері військово-технічного співробітництва, або про положення про співпрацю з Росією в забезпеченні національної безпеки України», – уточнив він, зауваживши, що наразі не йдеться про розрив цієї угоди, оскільки вона містить положення про повагу до суверенітету і державної цілісності України.

11-й Київський Безпековий Форум триває у столиці України 12-13 квітня. Участь у ньому беруть понад 400 міжнародних і українських лідерів, представників політичних, ділових і громадських кіл із понад 20 країн світу. Вони обговорюють глобальні безпекові тенденції та виклики в сучасних міжнародних відносинах, а також важливість України для регіональної та європейської безпеки та демократії.

Захід проводять за підтримки Центру інформації та документації НАТО в Україні, Фонду Маршала, Фонду Віктора Пінчука, Королівського інституту міжнародних відносин «Chatham House» (Велика Британія), та Регіонального представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні. Щорічний міжнародний захід «Київський Безпековий Форум», започаткований Фондом Арсенія Яценюка «Відкрий Україну» у 2007 році.

13 04 2018

http://www.polukr.net/uk/blog/2018/04/bez-demokratichnoyi-ukrayini-ne-bude-bezpeki-v-usij-yevropi-yan-pyeklo/