на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Ганна Гончаренко

Нафтове цунамі:
як світові спекулянти б’ють по гаманцях українців

За два місяці бензини і дизпаливо на українських АЗС подорожчали на 2,8 грн, крокуючи за зростаючим курсом долара і підвищенням цін на нафту. Але нинішні розцінки – ще не межа

Світовий ринок нафти продовжує зростання і чорному золоту пророкують котирування на рівні 100 дол. за барель. Як цей ривок може вдарити по українській економіці і чи є у нього підстави?

Чому нафта дорожчає?

·         Динаміка. Зростаючий тренд з незначними коригуваннями йде з липня 2017 року. Тоді Brent ще йшла по 42 дол. за барель. У травні вона вже торгувалася по 80 дол., а у вересні перевалила за цю позначку.

28 вересня барель йшов по 81,75 дол. (ф’ючерси на листопад). Котирування близькі до рекорду за своєю тривалістю. У 2006-2007 рр. вони росли протягом шести кварталів. Нинішній тренд триває п’ять кварталів і, схоже, не збирається розвертатися.

Вартість бареля нафти марки Brent з осені 2017 р.

https://politeka.net/wp-content/uploads/2018/09/%D1%84%D1%8C%D1%8E%D1%87%D0%B5%D1%80%D1%81%D1%8B_%D0%B1%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%82-640x167.jpg

Дані The Wall Street Journal

·         Прогноз. Як показують оцінки зарубіжних експертів, вони певненістю в показаннях не відрізняються. Наприкінці 2017 р аналітики Goldman Sachs, JP Morgan, Citigroup, Barclays, Moody’s на 2018 рік давали коридор від 50 до 60 дол. за барель. Реальність виявилась іншою.

 Уже в травні звіт Bank of America Merill Lynch давав прогноз про середньорічну ціну на рівні 75 дол. за барель марки Brent. При цьому було припущення, що до 100 дол. може вирости до кінця року. Але якщо в першій половині року нафтовидобувачі, синхронно з аналітиками, давали прогноз про 60 дол., то зараз і вони заговорили про позначку в 100 дол. Це максимальне значення за останні чотири роки.

·         Причини. Це потенційний дефіцит в 1,5 млн барелів на добу через американські санкції відносно Ірану. Наміри оголосити санкції прозвучали ще в травні, частково вони вступили в силу в серпні. Але нафтова складова запрацює з 4 листопада і це б’є по ф’ючерсах.

Перекрити майбутній брак енергоресурсу хотіли за рахунок збільшення поставок із Саудівської Аравії. Але 27 вересня там заявили, що збільшать експорт на 200-300 тис. барелів на добу. Як вважають світові фінансові аналітики, цього недостатньо, щоб покрити дефіцит. В результаті і ціни пішли вгору, і прогнози змінилися.

https://politeka.net/wp-content/uploads/2018/09/%D0%BD%D0%B5%D1%84%D1%82%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%8B%D1%87%D0%B0-640x359.jpg

Гра на нервах

«Прогнози виключно спекулятивні – там немає фундаментальних підстав, – упевнений директор спеціальних проектів Науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев. – За великим рахунком, зараз йде торгівля ризиками. Якщо ж говорити про фундаментальне співвідношення попиту та пропозиції, від яких відштовхувалися раніше, то зараз нафти видобувається більше, ніж споживається.

Тільки очікується, що споживання буде зростати, а виробництво – зменшуватися. Це виключно операції фінансових інститутів, які не мають відношення до виробників і споживачів нафти.

Ця відірваність біржових торгів від реального ринку товарів шкодить реальному сектору економіки в світі. Особливо тим, хто залежить від імпорту енергоресурсів, як Україна».

Але для українських споживачів відрив світового ринку нафти від реальності нічого не означає – все одно ціни ростуть.

https://politeka.net/wp-content/uploads/2018/09/%D0%BD%D0%B5%D1%84%D1%82%D1%8C_%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%8B-640x512.jpg

На скільки подорожчає пальне?

·         Співвідношення трьох головних складових в ціні «на пістолеті» – це не константа. Але орієнтовний розподіл виглядає так: 40% – ціна самого імпортного палива, 45% -податки, а решта – витрати і прибуток мереж.

·         Але Україна закуповує нафтопродукти, а не сиру нафту. Отже частка безпосередньо чорного золота в тих розцінках, які ми бачимо на стелах АЗС, – близько 15%.

·         Якщо нафта злетить в ціні до прогнозованих 100 дол., Це буде подорожчання на 24% від нинішніх котирувань і підстава підняти ціни на пальне на 1,2 грн. Але не відразу.

·         По-перше, сплеск може бути короткостроковим і тому не вдарить в один момент. По-друге, на біржах торгують ф’ючерсами -майбутніми поставками, і ціни вказані на сиру нафту. Її потрібно переробити і відправити на ринок нафтопродуктів, а звідти – на склади наших мереж. Тобто навіть якщо сьогодні нафта дорожчає, до того, як це позначається на вартості «на пістолеті», проходить кілька тижнів. Але в Україні моментально вистрілює інша підстава для подорожчання – курс.

·         На 85% ціна палива залежить від вартості інвалюти. Податки сплачуються в ній, за долари йде закупівля нафтопродуктів. Але курс гривні теж не радує і прогнози песимістичні: падіння до 30 грн за дол. У той же час за оцінками експертів кожні мінус десять копійок в курсі дають підставу підвищити ціну на пальне на 7-8 копійок.

Зміна курсу до 30 грн за долар додавє до вартості літра пального мінімум на 1,3 грн. Разом довгострокове подорожчання нафти до 100 дол. і зниження курсу до 30 грн за дол. дозволяють прогнозувати подорожчання бензину А-95 на 2,5 грн – на 8%.

https://politeka.net/wp-content/uploads/2018/09/%D0%B0%D0%B7%D1%81-640x414.png

Що потягнеться за нафтою?

·         Наслідки для держави. Близько 80% нафтопродуктів на українському ринку – це імпорт. Коли нафта росте в ціні, збільшуються і витрати на покупку нафтопродуктів. А платіжний баланс у нас і так негативний – імпортуємо більше, ніж експортуємо.

Збалансувати показник може інший наслідок подорожчання нафти – загальне підвищення цін на сировинних ринках. Сировинний експорт – особливість української економіки і наші експортери можуть наростити прибуток і збільшити потік валюти в країну.

·         Наслідки для споживачів. Там, де бюджетні показники можуть пропетляти, буде непереливки звичайним людям. Подорожчання пального – перший удар по гаманцях. Але ж, в ціні багатьох продуктів закладена та чи інша частка палива.

У ціні продовольства в середньому 7% – паливна складова. Якщо пальне зросте на 8%, то продукти – майже на 1%. Але тут ми знову повертаємося до подорожчання сировини. Наприклад, коли українське зерно продається дорожче на світових ринках, ціна зростає і в Україні. І прогнози про підвищення цін на хліб на 10-30% вже прозвучали.

Додадуть перцю і розцінки на природний газ. Поки уряд розмірковує про підвищення цін для населення, промисловість купує за ринковими. Витрати, природно, закладають у вартість товарів і послуг.

«Прямої залежності між котируваннями нафти і природного газу немає, але тренди збігаються, – уточнює Геннадій Рябцев. – Якщо врахувати, що ми прив’язані до паритету імпорту, ціни на газ будуть безумовно зростати».

Подорожчання вже є. З січня по липень 2018 року Україна купила 5,3 млрд кубів газу. І якщо в травні тисяча кубів йшла по 263,5 дол., то в липні – вже по 309 дол. Ось тільки складно передбачити куди і як високо далі піде ціна на світових ринках.

«Ми, на жаль, і тут прив’язані до спотового спекулятивного ринку. Тому про підвищення у відсотках складно говорити. Можна лише констатувати, що і тут тренд висхідний. Там немає обмежень, і якщо в даний конкретний момент спекулянти вирішать, що вигідно грати на підвищення, то вони це будуть робити, поки обличчя не лусне, – констатує Геннадій Рябцев. – Якщо раптом вирішать, що на зниження, то і нафта, і газ можуть подешевшати до реальних цін.

Зараз точка беззбитковості видобутку нафти в середньому по світу – нижче 35 дол. за барель. Фактично, ціна повинна бути 40 дол. – не більше того».

28 09 2018

https://politeka.net/ua/reading/analytics/744164-neftjanoe-cunami-kak-mirovye-spekuljanty-bjut-po-...-