на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Ґлен Ховард, президент Джеймстаунського фонду у Вашингтоні

Меркель тисне на Путіна по Донбасу,
але це Україні не допоможе

Якщо Росія отримає тотальний контроль над Азовським морем, це може закінчитися серйозним ударом для економічної системи на сході України. Крім того, російським угрупованням буде набагато легше провести військову операцію в будь-якій частині азовського узбережжя.

Разом з тим, канцлер Німеччини Ангела Меркель намагається домогтися від президента РФ Володимира Путіна якихось поступок на Донбасі, але врятувати регіон можуть тільки самі українці. Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів президент американського фонду Jamestown Foundation Глен Ховард.

 

Про ситуацію в Азовському морі

Ситуація дуже серйозна. Україна вже втратила Крим і зараз ризикує зовсім втратити контроль над Азовським морем - я маю на увазі не військові, а комерційні втрати. Якщо Україна залишиться без торгівлі сталлю з Маріуполя, це буде землетрусом для економічної системи Донбасу. І це дуже серйозно.

Тим більше, ми вже рік бачимо ці процеси. Коли Росія потихеньку будувала міст через Керченську протоку, то ми заздалегідь знали, що так буде. І тут у мене виникає питання: що робили люди в Києві - керівництво держави, Міністерство оборони, - чому вони не передбачали цю ситуацію? Чому Україна не звертала увагу ООН на це? Ніхто і руки не підняв. Ніхто не звертався з цим питанням до Держдепартаменту США, Ради національної безпеки. Навіть посол України в Вашингтоні жодного разу не підняв питання ситуації в Азовському морі і, навіть, в Керченській затоці. Чому Україна цього не зробила? Це велика загадка для мене.

 

Про Донбас

Українські військові повинні розуміти: якщо Росія має морську перевагу в Азовському морі, їм буде набагато легше провести військову операцію в будь-якій частині азовського узбережжя. Вони можуть відправити спецназ в будь-яку точку, і їхнє завдання набагато легше здійснити з повним контролем Азовського моря. Це великий мінус для військової стратегії України на Донбасі, тому що російські солдати можуть в будь-який час потрапити в будь-яку частину тилу.

 

Про зустріч Меркель з Путіним

США цьому не раді, і це важливо для стратегії щодо "Північного потоку-2", з приводу якого Німеччина, схоже, досягає угоди з Путіним. Є інформація, що така угода є. Але я можу стверджувати, чи правдива вона.

Меркель дуже незадоволена тим, як президент Трамп обходиться з Німеччиною. І багато союзників на кшталт Туреччини теж вкрай незадоволені. Це насправді криза у відносинах США з Європою і Німеччиною зокрема.

Меркель хоче, щоб Путін продовжував експортувати газ через Україну в обмін на завершення Німеччиною будівництва "Північного потоку-2". Меркель домагається, щоб Путін зробив щось на Донбасі. Але врятувати Донбас можуть тільки українці - українські військові. Отримати Донбас назад можна лише одним способом - забравши його назад військовим шляхом.

Владислав Кудрик

22 08 2018

https://apostrophe.ua/ua/article/politics/2018-08-22/merkel-davit-na-putina-po-donbassu-no-eto-ukraine-ne-pomojet/20105