на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Денис Рафальский, Юлия Забелина, Дмитрий Качура

Момент істини для леді Ю:
хто веде Тимошенко в президенти

Незважаючи на те, що літо – час відпусток, в партійних штабах уже щосили розгорнули активну діяльність. На загальному тлі варто виділити команду Юлії Тимошенко, яка, якщо вірити соціологічним опитуванням, зараз лідирує в президентських рейтингах. Втім, це зовсім не означає, що ця перевага дає стовідсоткову гарантію перемоги. Дуже багато чого буде залежати від ефективності її штабу, а також від підтримки місцевих "еліт" в регіонах. "Апостроф" дізнався, хто буде кувати Тимошенко перемогу навесні 2019 року.

 

Даєш молодь!

Співрозмовники "Апострофа" в команді Юлії Тимошенко стверджують, що на цей раз вона як ніколи націлена на перемогу. Її можна зрозуміти: президентські вибори-2019 для лідера "Батьківщини" – момент істини. Або вона після програшів президентських кампаній в 2010 і 2014 роках з третьої спроби все-таки стає господинею Банкової, або чергове фіаско автоматично переводить її в розряд "збитих льотчиків". Тому абсолютно не дивно, що на Турівській, 13 (де розташований головний офіс партії "Батьківщина") націлені на розширення свого електорату. Її нинішня основна цільова аудиторія – жінки передпенсійного віку, які проживають в невеликих містечках і селищах – дозволяє Тимошенко розраховувати на вихід у другий тур. Однак це не дає їй жодних гарантій на остаточну перемогу.

Форум "Новий курс України", що з помпою пройшов у Києві в середині червня, показав: у Тимошенко націлилися на те, щоб привернути до себе молодь, громадських активістів і креативний клас. Поява в її лексиконі слів "3D принтер" і "блокчейн" – явна спроба стати цікавою аудиторії до 30 років. Усе це відбувається паралельно з кардинальною зміною концепції зовнішньої реклами, де Юлія Тимошенко з'являється вже не в звичному образі жінки з косою, а в образі бізнес-леді з хвостом в стилі smart casual.

https://apostrophe.ua/uploads/image/024cd89b3b63ed8af52e9954c310301b.jpg

Білборд Юлії Тимошенко в новому амплуа

Фото: із відкритих джерел

Поряд зі зміною порядку денного один із аспектів, на якому роблять акцент соратники Тимошенко, - це побудова діалогу з народом. "Подивіться, хто ще, крім Тимошенко, готовий почати діалог з народом, радитися з ним, готовий надати покроковий план побудови країни? Ніхто. А ми хочемо будувати кампанію не на постійній критиці, а на тому, щоб надати українцям щось нове, це і є той самий новий курс України", - говорив "Апострофу" один із соратників Тимошенко буквально відразу після форуму. Підтвердженням цьому стала запущена Тимошенко акурат під вибори нова Конституція чи, як називає її сама Юлія Володимирівна, новий Суспільний договір.

Втім, це не заважає Тимошенко діяти за старою, добре перевіреною усіма українськими політиками калькою з критикою попередників і чинної влади в цілому. У публічних виступах політика і її оточення можна зустріти не одну згадку в негативному ключі чинного президента і його соратників.

Але, як відзначають співрозмовники "Апострофа" з "Батьківщини", тема розкрутки "Нового курсу" є пріоритетною. Як повідомили "Апострофу" джерела в партії Тимошенко, вже на День незалежності, 24 серпня, готується новий великий форум, присвячений новій Конституції, на якому буде виконувати соло Юлія Володимирівна. "Це буде вже інший зал, за форматом схоже, але буде присутня в основному наукова еліта", - розповів один з членів штабу.

"Форум зараз готує окрему підгрупу депутатів, такі заходи зазвичай готує Олена Кондратюк (нардеп і дружина гендиректора ICTV Олександра Богуцького, - "Апостроф"). Вона зараз займається і цим форумом", - говорить інше джерело в політсилі.

За допомогою цього заходу в штабі Тимошенко розраховують вбити двох зайців: по-перше, перебити інформприводи своїх конкурентів (зокрема, президента Петра Порошенка, який традиційно стане головною медіафігурою на військовому параді, який пройде в цей день в центрі Києва з нагоди свята), по-друге, знову закинути в інформпростір нові меседжі, заготовлені її штабом.

"Ну і позлити, і зіпсувати героїчний образ Порошенка 24-го числа Юля, звичайно ж, теж хоче", - зазначив "Апострофу" один з політтехнологів Тимошенко.

https://apostrophe.ua/uploads/image/6457c22cc3fc78fde4934d751b747757.jpg

Фото: tymoshenko.ua

 

Інформаційні гри

Хто продукує і відповідає за поширення меседжів Юлії Тимошенко в інформпросторі? Як вдалося дізнатися "Апострофу", кістяк команди складається з людей, які давно працюють з нею. Однак заради посилення в команду зайшли і нові персонажі. Головним за медіанапрямом в штабі Тимошенко називають давнього її соратника нардепа Олександра Абдулліна. Він завідує фінансовою складовою кампаній, а також курирує розробку виборчих технологій. За "картинку" і різні масові заходи на кшталт форуму відповідає згадана вище Кондратюк. Крім того, відразу кілька співрозмовників "Апострофа" в партії підтвердили інформацію про те, що до цієї команди приєднався давній спічрайтер Тимошенко Віталій Чепинога, який досі є народним депутатом від БПП і довгий час співпрацював з мером Києва Віталієм Кличком.

Якщо ж говорити про новачків, то, за інформацією "Апострофа", з кінця минулого року з Тимошенко активно працюють співробітники Інституту політичних і етнонаціональних досліджень імені Івана Кураса НАН України. Йдеться про докторів політичних наук Віктора Войналовича і Віктора Котигоренка. Обидва є представниками команди покійного політтехнолога, багаторічного керівника цього інституту Юрія Левенця. Інститут, що в різний час брав участь в загальноукраїнських кампаніях Леоніда Кучми і Віктора Януковича, пов'язують з екс-главою Адміністрації президента, а нині – депутатом від Опоблока Сергієм Льовочкіним. Зараз цю структуру очолює колишній заступник Льовочкіна за АП Олег Рафальський. Інститут вже виконує різні функції для "Батьківщини". "Наприклад, піраміду, яка скуповує голоси на вибори, вибудовують соратники покійного Левенця. Причому на округи приїжджають люди з Києва", - говорить співрозмовник "Апострофа", знайомий з роботою штабу Тимошенко. Технологів з інституту імені Кураса вже бачили в регіонах навесні цього року під час місцевих виборів в об'єднані територіальні громади.

У прес-службі Льовочкіна "Апострофу" факт зв'язку з Тимошенко і політтехнологами імені Кураса спростували. У прес-службі партії Тимошенко також запевняють у власній прозорості. "Батьківщина" і штаб Юлії Тимошенко ніколи не займалися підкупом виборців і займатися не будуть. Ми - демократична європейська партія, яка відстоює і виконує принципи прозорості і чесності виборчого процесу", - говорять в партії.

Говорили в ЗМІ і про іноземний слід. Однак жоден із співрозмовників нашого видання не зміг підтвердити інформацію про продовження контракту з американськими політтехнологами, найнятими Тимошенко з компанії Avenue Strategies. Аналогічна ситуація – зі співробітництвом з давнім технологом Тимошенко, росіянином Олексієм Ситниковим, якому на початку липня СБУ заборонила в'їзд в Україну.

Також серед відомих персон, які працюють в медіакоманді Тимошенко, слід виділити відомого телевізійника, колишнього члена партії СДПУ (о) і медіаконсультанта Партії регіонів Олексія Мустафіна, політологів Костянтина Матвієнка і Віталія Балу. Під вибори формується і команда "розмовляючих голів" – спікерів і псевдоекспертів для участі в ефірах телеканалів – на чолі з Сергієм Биковим, якого в політичних колах пов'язують з персоною Віктора Медведчука. Сам Биков спростовує свої зв'язки з Медведчуком, відзначаючи, що особисто навіть не знайомий з ним. У 2016 році журналіст Богдан Буткевич писав про те, що Биков співпрацює зі штабом політика. В судовому порядку ця інформація спростована не була.

 

Де можна побачити

У Тимошенко традиційно є певні проблеми з медіаресурсами. Справа в тому, що з газет у неї залишаються лише "Вечірні вісті". Якщо говорити про телебачення, то "на балансі" є лише два інтернет-канали – INTV (пов'язують з екс-главою фракції "Батьківщина" Андрієм Кожем'якіним) і UKRLIFE.TV (генпродюсером є дружина нардепа Григорія Немирі – Людмила).

Однак Тимошенко може розраховувати на підтримку багатьох загальнонаціональних каналів. Наприклад, її присутність можна часто спостерігати в ефірі каналу NewsOne, офіційним власником якого є нардеп Євген Мураєв. Є виходи у лідера "Батьківщини" і на ICTV. Досить акуратно, але лояльно працюють з нею "1+1", "Інтер" і "112 Україна".

https://apostrophe.ua/uploads/image/62f8f7f849e694e775e92a8efc6bc261.jpg

Лояльність пояснюється тим, що майже всі олігархи підтримують контакт з Тимошенко. Зокрема, ЗМІ неодноразово говорили про підтримку з боку Ігоря Коломойського. Але як говорить один з нардепів, знайомих з ситуацією, велика частина олігархів при цьому веде подвійну гру. "З Тимошенко складно щось прогнозувати, хоча вона і фаворит зараз, але, по-перше, все може змінитися, а по-друге, Порошенко більш прогнозований зараз, хоча і багатьом насолив", - коментує депутат "Апострофу". Така ситуація означає, що в найвідповідальніший момент майбутній кандидат в президенти може бути відключена від "рубильника"...

 

Хто біжить на корабель

Поки ж Тимошенко активно обростає союзниками. На різних дискусійних майданчиках, організованих Тимошенко щодо проекту нової Конституції, засвітилося чимало депутатів з інших політичних сил. Зокрема, член фракції "Народний фронт" Леонід Ємець відкрито бере участь в цих засіданнях. "Уже місяць як працюємо над новою Конституцією і Суспільним договором. Темп божевільний", - підписав він в липні одну зі своїх фотографій в Facebook. Співрозмовник видання в "Батьківщині" стверджує, що у депутата-мажоритарника Ємця тепер є всі шанси розраховувати на підтримку цієї партії на його окрузі в Києві. На форумі "Новий курс" також була помічена народний депутат від БПП Оксана Продан.

Бачили в "Батьківщині" і міністра екології та природних ресурсів Остапа Семерака, який отримав портфель за квотою НФ. "Нічого дивного: він же виходець з ПРП (партія "Реформи і порядок", - "Апостроф"). А Сергій Соболєв – один з наших "важковаговиків". Хто знає, можливо, побачите в наших лавах потім навіть Віктора Пинзеника (народний депутат від БПП, - "Апостроф")", - розповідає виданню співрозмовник, близький до Тимошенко. Нагадаємо, свого часу Соболєв і Пинзеник були лідерами ПРП, а нинішній політтехнолог президента Порошенка Ігор Гринів входив до правління партії. На питання "Апострофа" про нову партійну перспективу Пинзеник відрізав: "Я – безпартійний".

Як повідомили "Апострофу" в оточенні Тимошенко, зараз до політика знайти підхід намагається безліч депутатів, які бажають забезпечити собі подушку безпеки на майбутніх виборах. Серед них, наприклад, і одеський нардеп-фронтовик Павло Унгурян, що входить в орбіту впливу секретаря РНБО Олександра Турчинова, який разом із ще одним давнім соратником Тимошенко екс-нардепом Олександром Дубовим повинен займатися Одеською областю. Сам Унгурян відмовився прокоментувати "Апострофу" інформацію про його зустріч з лідером "Батьківщини".

Є бажаючі потрапити до Тимошенко і серед "біло-синього" табору. "Зараз багато хто з одіозних екс-регіоналів намагається домовитися, вони намагаються вийти на партійне керівництво "Батьківщини", на Юлію Володимирівну і домовитися, щоб "Батьківщина" просто не перешкоджала їм за гречку обиратися в окрузі. Яценко (Антон Яценко – нардеп, який перебіг з "Батьківщини" до Партії регіонів, - "Апостроф") крутиться на Турівській зараз. Також крутиться Геннадій Бобов – на секундочку, підозрюваний у вбивстві Сергієнка, який офіційно вважається одним із загиблих Небесної сотні", - розповів "Апострофу" один з нардепів "Батьківщини".

"Зараз до неї на уклін бігають всі – від депутатів-мажоритарників до міністрів, не один раз були зустрічі з Аваковим і Яценюком, але Тимошенко тепер з усіма акуратна, багато хто з них раніше її кидав", - стверджує в розмові з "Апострофом" співрозмовник в її оточенні.

https://apostrophe.ua/uploads/image/aab946dd5fd42d58417cc0aa9ccc3041.jpg

Юлія Тимошенко і Арсен Аваков

Фото: tymoshenko.ua

Джерело "Апострофа" на Банковій впевнене: їх союз вже оформлений, а значить, лідер "Батьківщини" може розраховувати на ресурси глави МВС. Вплив Авакова на країну, на думку народного депутата Сергія Лещенка, досяг рівня віце-президента, оскільки відомство Авакова грає важливу роль на всіх виборах, забезпечуючи охорону процесам голосування і підрахунку голосів.

Незрозумілим залишається і питання секретаря Ради національної безпеки і оборони Олександра Турчинова, який довгі роки був її найближчим соратником. Після розриву з "Батьківщиною" він не спілкується з Тимошенко, як запевняє співрозмовник в його оточенні. Але, як ми вже згадували вище, нардепи з його оточення зараз активно орієнтуються на Тимошенко.

 

Штаб і регіони

Обговорюючи роботу виборчого штабу Тимошенко, який уже неофіційно почав роботу, впливове джерело в "Батьківщині" порівняло Турчинова з нинішнім керівником штабу, першим заступником голови партії Іваном Кириленком. "Турчинов брав на себе фінансові питання. А Кириленко ухиляється від цієї відповідальності, перекладаючи все на лідера партії", - стверджує він.

Втім, член політради "Батьківщини" Андрій Павловський каже "Апострофу" про різні стилі роботи колишнього і нинішнього орговиків партії. "У Кириленка в цьому плані величезний досвід. Він довго працював в регіонах і на керівних постах в уряді. Просто у них різний стиль роботи. Олександр Валентинович – за натурою закрита людина. Він любив збирати наради у вузькому складі у себе в кабінеті на Турівській. Іван Григорович вважає за краще виїжджати на місця, щоб поспілкуватися з місцевим активом", - пояснює Павловський.

Власне, робота в регіонах – це головний "коник" Кириленка, який відповідає за це питання. Втім, не секрет, що сама Тимошенко теж раз на місяць збирає керівників місцевих осередків "Батьківщини", щоб дізнатися, чим дихає партія і про що говорять в областях. Вона ж ставить їм завдання. Щотижня проходять її наради з партійним активом, де обговорюються поточні завдання, останні події і реакція політсили і лідера на них.

Також питаннями комунікації (і не тільки) з регіональними осередками займається нардеп і юрист Сергій Власенко, якого в штабі охарактеризували як "корисну людину, який в потрібний час розряджає атмосферу". Зокрема, Власенко близький до керівництва "Батьківщини" в одній з ключових для Тимошенко областей – Київській. Тут головою облради є представниця "біло-сердешних" Анна Старикова, ставлениця екс-нардепа від "Батьківщини", голови місцевої облосередку партії Костянтина Бондарєва – одного з найбільш впливових політфункціонерів партії Тимошенко. Побічно його авторитет підтверджує історія, що трапилася в середині липня в аеропорту "Бориспіль", коли Бондарєва затримали, а на допомогу йому в терміновому порядку приїхала особисто Юлія Тимошенко з нардепом Олександрою Кужель.

Серйозні позиції в сусідній Житомирській області, де облосередок очолює екс-нардеп Анжеліка Лабунська – креатура олігарха Костянтина Жеваго, якого традиційно називають одним з вельми лояльних до Тимошенко політичних гравців. Цікава ситуація склалася у Львівській області, де головою обласної організації є Михайло Цимбалюк – екс-голова Львівської ОДА часів президентства Януковича. Втім, в партії неофіційно говорять про майбутнє посилення осередку. До Тимошенко дрейфують брати-нардепи з БПП Дубневичі, нібито скривджені за те, що їх вичавлюють з контрольованих ними бізнес-напрямків.

Залишилися на місцях в "Батьківщині" і "мастодонти". Зокрема, мова йде про тітку Тимошенко – Антоніну Ульяхіну, яка багато років очолювала "Батьківщину" в Дніпропетровській області. В особливо високі результати на виборах в рідному для Тимошенко регіоні це, втім, не конвертується.

Проте найбільш важливим для майбутньої претендентки на президентське крісло є Київ. Позиція столиці багато в чому визначає тренди для всієї іншої країни. Але тут у Тимошенко є нюанси. По-перше, справа в тому, що свого часу столична організація була віддана за квотою ПРП і її представнику Володимиру Бондаренку, який поводиться досить інертно. По-друге, незважаючи на досить добрі стосунки з нинішнім мером Києва Віталієм Кличком, спиратися відкрито на нього і його команду у неї поки не виходить.

14 08 2018

https://apostrophe.ua/ua/article/politics/2018-08-10/moment-istinyi-dlya-ledi-yu-kto-vedet-timoshenko-v-prezidentyi/19832