на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Андрій Піонтковський

Є спосіб примусити Путіна до миру, він розуміє,
чим загрожує велика війна з Україною

Україні не варто всерйоз сприймати слова президента США Дональда Трампа про "російський" Крим. Що стосуєтьсяпитання денуклеаризації Північної Кореї, то тут вирішальну роль грає Китай. Що цікаво, на даний процес зовсім не впливає Кремль.

Про те, як Трамп підігрує Володимиру Путіну, про ефективний спосіб примусити РФ до миру й те, чому Росія не піде великою війною проти України відразу після футбольного чемпіонату світу, в інтерв'ю "Апострофу" розповів російський політолог і публіцист АНДРІЙ ПІОНТКОВСЬКИЙ.

 

- Президент США Дональд Трамп на зустрічі лідерів "Великої сімки" начебто заявив, що Крим по праву є російським, тому що там всі жителі розмовляють російською мовою. Як ви вважаєте, Трамп підіграє Кремлю?

- Він напевно це говорив, тому що це витік від учасників обіду представників "Великої сімки". І ще він з подивом запитував європейських лідерів, чому вони підтримують Україну в цьому конфлікті.

По-перше, Трамп - ідіот. І це вже відомо всій Америці. А по-друге, він не просто ідіот, а в чомусь дуже сильно залежний від Путіна. Ну не може людина, яка не соромиться у своїх висловлюваннях, сварячись зі своїми союзниками, нічого критичного сказати про Путіна, і тільки весь час говорить те, що може йому сподобатися. Америка до цього вже звикла.

Україну я закликаю не перейматися через слова Трампа. Ну ось такий він, завербували його росіяни. І прийшло росіянам в голову, що вони схопили Бога за бороду. Але в Москві просто не розуміють американської політичної системи, оскільки тут працюють інститути. Звичайно, президент є важливим чиновником, який може на щось впливати, але ні Конгрес, ні традиції не дозволяють йому бешкетувати.

Політику США на українському напрямі оприлюднює Курт Волкер. Не тільки оприлюднює, але й здійснює. І ця політика настільки проукраїнська, що до ухвалення закону про окуповані території (так званого закону про реінтеграцію Донбасу, - "Апостроф") заяви Волкера були більш проукраїнськими, ніж заяви українського керівництва.

Але є в США така людина, як Трамп - така реальність.

https://apostrophe.ua/uploads/image/0d82e6971227bf88d6f0976373a0ad33.jpg

Дональд Трамп на зустрічі лідерів "Великої сімки", 9 червня 2018

Фото: EPA/UPG

- І все ж. Чи є на сьогоднішній день підстави вважати, що США можуть змінити свою політику щодо України?

- Трамп може бути чимось корисним Путіну в якихось дрібницях. Але в принципі він не може повернути вектор ставлення до Кремля. Ось чудовий приклад - 29 січня після таємничого візиту трьох вищих чекістів із РФ йому вдалося всю фінансову інформацію доповіді Мінфіну США (про росіян, які можуть потрапити під санкції, - "Апостроф"), яка повинна була бути оприлюднена, перевести в секретну частину. Але 6 квітня були заморожені активи 24-х товаришів Путіна (російських олігархів і чиновників, - "Апостроф"), 5 з яких є його найближчими соратниками, в тому числі зять, що є формальним власником "Сургутнефтегаза", яким володіє Путін. Наступним кроком буде конфіскація цих активів.

І ця політика триватиме. Так, вона може гальмуватися, якось пом'якшуватися Трампом, але вектор не буде змінений.

На українському напрямі, як я вже говорив, справами давно займається Волкер. А сьогодні (розмова відбулася 14 червня, - "Апостроф") відбулася ще одна подія - Путін знову призначив Суркова головним переговірником щодо України. Це демонстративний жест того, що він не піде ні на які поступки. А Волкер, найімовірніше, не розмовлятиме з Сурковим, оскільки прекрасно його зрозумів, провівши кілька зустрічей. Він знає, що Сурков - військовий злочинець. Є ж записи телефонних розмов і електронне листування Суркова під час так званої "русской весны", де він особисто організовував заворушення і захоплення державних об'єктів.

Так що Трамп Трампом, а американська політика не змінюється.

- На початку тижня Трамп провів історичну зустріч з Кім Чен Ином. Ця подія позначиться на світовій геополітичній карті?

- Позначиться, тому що тут вирішальну роль відіграють китайці. Невипадково [держсекретар США Майк] Помпео (після зустрічі) відразу ж полетів назад до Пекіна доповідати про результати. Китайцям з багатьох причин теж не потрібна ядерна Північна Корея. Найголовніша причина - якби американці примирилися з ядерною Кореєю і перейшли до такої ж політики стримування, як з Росією і Китаєм, то японці негайно б стали ядерною державою. А Китаю це вкрай неприємно.

Загалом, Китай чинить необхідний тиск на Корею, оскільки теж зацікавлений в денуклеаризації, але з боку китайців йде щось на зразок торгівлі з Америкою. Він продає це Трампу як свою велику послугу і вимагатиме якихось поступок від Америки: у торгових питаннях, у питаннях американської військової присутності в Південно-Східній Азії.

Тобто ми бачимо гру двох світових гігантів - США і Китаю. Але оскільки обидві сторони зацікавлені в денуклеаризації Кореї, то справа буде просуватися.

Цікаво, що за бортом опинився Путін, який і створював корейський ядерний арсенал, щоб він був його ядерним офшором. Цього разу Путіна "прокинули" з його звичайною тактикою: спочатку створювати проблеми, а потім пропонувати свої послуги рішали. Американці та китайці обійшлися без цього рішали.

https://apostrophe.ua/uploads/image/d18466acae009772d4c5bb1909623eed.jpg

Зустріч Трампа з Кім Чен Ином відбулася в Сінгапурі, 12 червня 2018

Фото: EPA/UPG

- В експертному середовищі кажуть, що Трампу вдалося примусити Кім Чен Ина до миру. Також були розмови, що і Путіна можна примусити до миру. Наскільки це взагалі можливо?

- Розумієте, тільки зовні виглядає, що Трамп примусив Кіма до миру. А насправді до відмови від ядерної зброї Кіма насамперед примусив Китай.

Але і так звана дружба Путіна з Китаєм - це теж міф, який так хотіли би бачити в Москві. Йде практичне поглинання Далекого Сходу і Сибіру Китаєм. На якомусь етапі, якщо Китаю це стане вигідним, він розмовлятиме з Кремлем більш жорсткою мовою.

Але тут є прямий шлях, як примусити Путіна без усякого Китаю. Це один трильйон доларів російської верхівки в Америці і один трильйон доларів російської верхівки у Великобританії. Ці гроші треба заморожувати, тоді це буде безпосередній прямий вплив.

- А чи вдасться Трампу затягнути Путіна назад у "Велику вісімку"?

- Це жодним чином йому не вдасться, тому що більшість учасників його не приймуть. Так, в Італії прийшли до влади практично напівфашистські сили, які можуть підтримати цю ідею. Але, по-перше, більшість "Сімки" буде категорично проти, а по-друге, це ж Трамп намагається, а не американський політичний істеблішмент. Проти цього будуть його держсекретар, міністр оборони і хто завгодно. Треба менше уваги звертати на Трампа.

- І питання щодо українсько-російського конфлікту. Росія зосереджує в Азовському морі досить великі сили. Тепер і Кримський міст використовують для перекидання військ, техніки. Чи не готується Путін проводити військову операцію з моря, щоб пробити сухопутний коридор в анексований Крим?

- Він показує таку можливість, лякаючи Україну. Але я не думаю, що він на це піде. Сподіваюся, що він прекрасно розуміє, в усякому разі його оточення розуміє, що реакція Заходу буде дуже жорсткою на будь-яку подальшу військову ескалацію.

По-друге, на носі президентська передвиборча кампанія в Україні, потім і парламентська. І якщо Москва плануватиме якісь провокації, вони будуть пов'язані з передвиборчим періодом.

Я не поділяю ті прогнози, в яких йдеться про те, що щойно завершиться чемпіонат світу, Путін одразу полізе на Україну. Ні, не полізе.

Адриан Радченко

17 06 2018

https://apostrophe.ua/ua/article/politics/2018-06-17/est-sposob-prinudit-putina-k-miru-on-ponimaet-chem-grozit-bolshaya-voyna-s-ukrainoy---andrey-piontkovskiy/18951