на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Юлія Забєліна, Марина Шашкова

"Праві" йдуть порізно:
чому Тягнибок і Білецький не поділили президентське крісло

Ідея лідерів партій правого спрямування висунути на президентські вибори єдиного кандидата - на межі зриву. Чому попри очікування лідер "Свободи" Олег Тягнибок та голова "Національного корпусу" Андрій Білецький так і не спромоглися домовитися, а також до чого тут Ігор Кривецький, відомий як "Пупс", дізнавався "Апостроф".

 

Зметикувати на трьох

Виборчий процес в Україні має одну цікаву особливість: в цей період переговори починають вести всі з усіма. Винятком не стали націоналістичні сили, які ще з минулого року всерйоз обговорювали свій спільний похід на вибори. Навесні 2017 року лідери трьох політсил - "Свободи", "Національного корпусу" і "Правого сектора" - підписали спільний Національний маніфест, в якому виклали свій план з реформування України. Підписанти пообіцяли домагатися заборони на продаж землі, створення покрокового плану зі звільнення Криму, деокупації частини територій Донецької і Луганської областей, вільного володіння зброєю тощо.

Ці три політсили стали основними учасниками переговорів щодо висунення єдиного кандидата від "правих" на президентських виборах. Дискусії з цього приводу тривають вже не один місяць. Як розповіли "Апострофу" джерела в цих партіях, в регулярних зустрічах беруть участь наступні гравці: "Національний корпус" представляють лідер руху Андрій Білецький та Сергій Коротких (він же "Боцман") - колишній "азовець", розвідник, якого називають другою людиною в партії. Він також є близьким другом сина міністра внутрішніх справи Арсена Авакова – Олександра. Від "Правого сектора" на закритих "курултаях" бере участь Андрій Тарасенко. Крім них також присутні представники "Свободи" - глава політсили Олег Тягнибок та "сірий кардинал" партії Ігор Кривецький. Останнього в ЗМІ неодноразово називали кримінальним авторитетом на прізвисько "Пупс". Від Кривецького, якого вважають одним з головних спонсорів "Свободи", розповідають партійці, залежать всі основні рішення в партії.

https://apostrophe.ua/uploads/image/7da0c020858028539b7a93ba0fcd3ec4.jpeg

16 березня 2017 року лідери ВО "Свобода", "Правого сектора" та "Національного корпусу" ‒ Олег Тягнибок, Андрій Тарасенко та Андрій Білецький підписали спільний Національний маніфест Фото: svoboda.org.ua

 

Об’єднувач "правих"

На "Свободі" вплив Кривецького на політичні процеси в країні не закінчується. За інформацією "Апострофа", колишній нардеп давно знайшов спільну мову з іншими політпроектами правого спрямування – з тим же "Нацкорпусом". Правда, сам Кривецький "Апострофу" відмовився відповідати на питання відносно його фінансової участі в цьому проекті. Також екс-нардепа пов'язують з "Конгресом українських націоналістів" і навіть "Народним рухом". "Він поставив перед собою амбітне завдання - об'єднати навколо себе всі праві сили. І цим активно займається", - зазначило одне з джерел в керівництві "Свободи".

Важливу роль відіграє негативне реноме Кривецького. Вперше зв'язки "Свободи" з кримінальними авторитетами Західної України публічно підтвердив Володимир Дідух, відомий в кримінальному середовищі як "Вова Морда". У 2014 році в одному з інтерв'ю він зізнався у фінансовій підтримці "Свободи".

"Я фінансував. Ми "Свободу" породили... Я їм дав 48 мільйонів доларів... Я став їх фінансувати, коли вони ще починали як депутати в місцевих радах. Вони тоді були голі й босі. Гроші давалися через Пупса", - розповів Дідух.

З його слів, з Тягнибоком його особисто познайомив Кривецький. До приходу "Свободи" в парламент у них була ідилія у відносинах. Але, як заявляє Дідух, в парламентських стінах Кривецький нібито отримав доступ до фінансів від оточення Януковича, і це серйозно вплинуло на їхнє спілкування.

https://apostrophe.ua/uploads/image/1c3edab54d05486191006ea02aa2ac4b.jpg

Олег Тягнибок та Ігор Кривецький Фото: УНІАН

"Коли вони зійшлися з людьми Януковича, наприклад, з Курченком, цим мільйонером-скороспілкою, і коли я говорив: "Свобода", він на мільярди під виглядом транзиту ввозить в країну бензин, а потім "топить" його всередині країни без сплати податків! Мочіть його! Ви повинні зупиняти такі "схеми", тому що ви – опозиція, опозиційна партія!" А Пупс мені сказав: "Він нам більше грошей дає", - згадує Дідух.

У партії не дуже люблять, коли у них запитують про зв'язки з кримінальними авторитетами. Особливо якщо ці розмови стосуються Кривецького.

"Немає жодного підтвердження в офіційних документах [про зв'язки Кривецького]. На "Свободу" постійно ллють бруд. Якби це була правда, то ця інформація про кримінальне минуле Ігоря вже була б відома. Навіть про кримінальних авторитетів можна щось знайти в інтернеті", - сказав в коментарі "Апострофу" нардеп-мажоритарник від "Свободи" Юрій Левченко. При цьому він поскаржився на те, що насправді партія – дуже бідна і грошей часто не вистачає.

Зараз Кривецький, побувши протягом одного терміну у Верховній Раді, вирішив перекваліфікуватися в бізнесмена. Він спільно зі своєю дружиною володіє готельними комплексами Edem Resort, також займається ресторанним бізнесом (ТОВ "Фієста-Фантастика"). Деякий час він володів 5% ТРЦ "Арена-Сіті", який знаходиться в центрі Києва, але пізніше продав свою частку.

Зараз Кривецький живе на два міста – Львів, звідки він родом, і Київ, де займається великою політикою. У "Свободі" "Апострофу" розповіли про те, що в столиці у нього є два офіси. Один – на вулиці Лютеранській, неподалік від Адміністрації президента. Другий, розповідають його партійці, він звів на Печерську – на розі вулиць Редутна і Лаврська, де часто проводяться збори партії, що оффрекордс підтвердив один з лідерів політсили.

Журналісти "Апострофа" побували біля цієї будівлі. Але охорона була налаштована агресивно і намагалася перешкодити фотозйомці. У коментарі "Апострофу" Кривецький всіляко заперечував своє відношення до цієї офісної будівлі, навідріз відмовившись відповідати на питання, що стосуються його діяльності в "Свободі".

https://apostrophe.ua/uploads/image/f69863f3b3abf325fee142769526aa7b.jpg

Офіс Ігоря Кривецького на Печерську Фото: Апостроф

Попри регулярні "планерки" в його партії так і не змогли відповісти, які політичні плани особисто у Кривецького. "Він говорив, що у нього немає бажання балотуватися в депутати. Але поки неясно", - розповів співрозмовник "Апострофа" в партії.

Тим часом Кривецький активно бере участь у всіх переговорах, де задіяна "Свобода". Він не дозволяє Тягнибоку вирішувати питання самостійно. Навіть на зустріч з президентом про підтримку Томосу партією, яка відбулася на початку літа, Тягнибок приходив з Кривецький, що "Апострофу" підтвердили в Адміністрації президента.

 

Об'єднання не вдалося

Спочатку кілька співрозмовників зі "Свободи" і "Нацкорпуса" стверджували "Апострофу", що висунення єдиного кандидата має відбутися вже 14 жовтня – на День Покрови - коли націоналісти традиційно влаштовують свої акції. Однак переговори, як стверджують не під запис кілька народних депутатів, знайомих з ходом переговорів, зайшли в глухий кут.

"Кривецький наполягає, щоб в президенти неодмінно висували Тягнибока, тому що він для нього передбачуваний на відміну від Білецького. В "Нацкорпусі" природно бачать єдиного кандидата в Білецькому. "Пупс" взагалі показує, що хоче тримати "Нацкорпус" під каблуком, але ви бачили "Нацкорпус" – хіба з ними це можливо?" - коментує "Апострофу" один з нардепів.

У "Нацкорпусі" не приховують, що бачать в "Свободі", скоріше, проблему, ніж надійних союзників. "Вони ("Свобода", - "Апостроф") постійно влаштовують нам дрібні "підстави". Крім того, якщо йти на парламентські вибори окремо, то тоді слід і на президентські теж йти окремо, щоб збільшити нашу впізнаваність. А інакше немає сенсу. Ми провели дослідження і зрозуміли, що у нас не виходить синергії. Електорат не перетікає", - коментує джерело.

https://apostrophe.ua/uploads/image/d1eb4cee30217b258c524dbdad787432.jpg

Фото: колаж Апостроф

У "Нацкорпусі" настільки не довіряють своїм потенційним партнерам, що минулого року навіть намагалися окремо вести переговори з громадським рухом ДІЯ, який очолює Дмитро Ярош. "Минулого року на Яроша від Білецького вийшла його подруга Тетяна Даниленко (телеведуча каналу ZIK, - "Апостроф"), щоб в обхід "Свободи" домовлятися з ним, оскільки вони побоювалися, що "свободівці" можуть їх "кинути". Потім до Яроша приїжджав сам Білецький, але переговори так нічим і не закінчилися", - говорить співрозмовник "Апострофа".

Крім того, до руху ДІЯ зверталися і з "Правого сектора", де раніше лідером був Ярош, оскільки на думку представників ПС, до них на переговорах ставляться як до "молодших партнерів", а їх це не влаштовує. Однак і ці переговори не увінчалися успіхом.

Офіційно ж представники політсил стверджують, що ніяких конфліктів між ними немає. "Підсумком цих переговорів по ідеї повинно стати висунення єдиного кандидата від націоналістів. Коли все це буде, хто це буде – я поки нічого не можу сказати. Як тільки переговори завершаться загальним консенсусом, це оголосять", - розповів "Апострофу" прес-секретар політичної партії "Правий сектор" Артем Скоропадський.

У "Свободі" визнають: процес переговорів триває, проте вони, як і раніше, планують спільну акцію на 14 жовтня. "Переговори в процесі. Коли буде визначено кандидата, ви про все дізнаєтеся", - прокоментував "Апострофу" нардеп зі "Свободи" Михайло Головко.

Поки представники націоналістичних політсил створюють видимість того, що переговори можуть увінчатися успіхом, деякі з них вже активно зайнялися пошуком спонсорів. Наприклад, "Нацкорпус", за словами обізнаного співрозмовника "Апострофа" в парламенті, зараз веде переговори мало не з усіма великими українськими олігархами. І не тільки зі згаданим вище Кривецьким, який, подейкують, давно співпрацює з "орлами" Білецького.

Кажуть в політикумі і про те, що "Нацкорпусу" допомагає впливовий нардеп від "Блоку Петра Порошенка" Олександр Третьяков. Їх стали пов'язувати ще з моменту створення громадської організації "Ми кияни" в 2014 році. Тоді по Києву активно поширювалася однойменна газета, в якій рекламувалося три прізвища – вже згадані Білецький і Третьяков, а також соратник останнього – нардеп від БПП і власник фармацевтичної компанії "Дарниця" Гліб Загорій. Тоді ж розглядався варіант висунення Білецького в мери столиці, однак планам не судилося збутися, а сам проект був згорнутий.

Проте, за інформацією "Апострофа", Третьяков досі не забуває про "Нацкорпус". Втім, сам нардеп на питання "Апострофа" вважав за краще відбутися жартами, відповівши, що він, мовляв, жадібний і вкладає тільки в себе і свою сім'ю.

А ось з Арсеном Аваковим, з яким спочатку пов'язували "Нацкорпус", зараз напружені відносини. "Пару місяців вони з Білецьким не спілкувалися, потім Аваков написав йому повідомлення і запропонував зустрітися. Вони зустрілися, але по факту таких теплих і робочих відносин, як раніше, вже немає", - коментує джерело.

Як кажуть в парламенті, все йде до того, що політсили підуть на президентські кожна окремо, а вже після, коли будуть зрозумілі реальні рейтинги кожного, будуть говорити про можливу синергію на вибори парламентські.

8 10 2018

https://apostrophe.ua/ua/article/politics/2018-10-08/pravyie-idut-porozn-pochemu-tyagnibok-i-biletskiy-ne-podelili-prezidentskoe-kreslo/21164