на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Ігор Семиволос, директор Центру близькосхідних досліджень

США тиснуть на країну НАТО:
до чого тут Росія

Нещодавно турецький президент Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що США намагаються завдати Анкарі "удар в спину". А офіційний представник президента Туреччини Ібрагім Калин вважає, що США можуть остаточно втратити Туреччину як свого союзника на тлі введення санкцій за арешт американського пастора.

Разом з тим, обвал турецької ліри не пов'язаний з погіршенням відносин з США. До таких наслідків призвела слабка економічна політика Ердогана. Таку думку висловив "Апострофу" директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

 

Очікування турецького правителя щодо розвитку економіки були дещо завищені і, відповідно, інвестування у великі проекти зазнало краху. Але це не перший і не останній раз, коли турецька валюта переживає важкі часи.

Що стосується санкцій, то ситуація неприємна для обох країн. Але і Туреччині, і США доведеться знаходити якісь компроміси. Після брязкання зброєю і гучних заяв все одно доведеться домовлятися, і у Ердогана немає великих можливостей для маневрів. Розмови про те, що Туреччина знайде нових партнерів, зокрема російських - це, всього-на-всього, частина торгів і спроб турецького президента натиснути на больові точки США. Відверто кажучи, Росія знаходиться не в тому економічному стані, щоб якось допомогти Туреччині.

У свою чергу США демонструють свою значущість і силу, ніби кажучи: "З нами треба рахуватися". Це показовий виступ не тільки для Туреччини, але й інших країн. І, перш за все, для Росії.

У Туреччині виходу немає - відмовитися від співпраці з Америкою не вийде. Звичайно, Ердоган намагатиметься поліпшити відносини з Європою, почнуться розмови, що Німеччина повинна врятувати Туреччину. І варто згадати, що нещодавно турецький президент говорив про Меркель, про уряд Німеччини, про ЄС. І була криза європейсько-турецьких відносин. Сьогодні ми бачимо, що ситуація інша. В політиці немає постійних друзів чи ворогів. Існують інтереси, і відповідно до цього Анкара і буде діяти. Але нікуди вони з підводного човна не подінуться.

14 08 2018

https://apostrophe.ua/ua/article/politics/foreign-policy/2018-08-14/ssha-davyat-na-stranu-nato-pri-chem-zdes-rossiya/19933