на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Марина Шашкова

Як уникнути санкцій:
для чого Медведчук завів на NewsOne свою людину

Як тільки Верховна Рада проголосувала за постанову з пропозицією ввести санкції проти телеканалів "112-Україна" і NewsOne, на останньому оперативно змінили власника. Замість сімейства Мураєва, яке до цього часу володіло корпоративними правами каналу, завідувати роботою NewsOne тепер буде нардеп від "Опозиційного блоку" Тарас Козак, давно і тісно пов'язаний з Віктором Медведчуком. Є серйозна підозра, що після таких хитрощів з власником каналу, влада не захоче йти до кінця і відключати "рубильник" для кума Путіна. Чому Мураєв продав свій канал і як це може допомогти уникнути санкцій, розбирався "Апостроф".

 

За останні два місяці телеканал NewsOne двічі пережив вимушену зміну керівництва. В останніх числах серпня стало відомо про те, що екс-"регіонал", власник каналу Євген Мураєв раптом вирішив призначити керуючим NewsOne колишнього заступника глави адміністрації президента Віктора Януковича Андрія Портнова терміном на три роки. За умовами угоди, протягом усього цього часу Мураєв не мав права втручатися в роботу призначеного керівника або в односторонньому порядку припиняти договір.

Поява Портнова на NewsOne в ЗМІ пов'язали з намірами Віктора Медведчука, який перед цим офіційно вступив у партію "За життя", остаточно і безповоротно отримати цей канал. Завдання Портнова, який знаходиться за межами України, за словами джерел "Апострофа" в Опоблоці, головним чином зводилося до того, щоб служити подразником для влади. Схоже, стався перебір...

Результативне голосування Верховної Ради минулого четверга за постанову про введення санкцій призвело до чергових кардинальних пертурбацій на каналі. Вже наступного дня, 5 жовтня, Мураєв публічно повідомив, що він більше не є власником каналу, а корпоративні права тепер належать нардепу Тарасу Козаку з Опоблоку – одному з найближчих соратників Медведчука. Зокрема, Козак "засвітився" на посаді екс-заступника голови громадської організації "Центр Правового Держави", головою якої був саме Медведчук.

https://apostrophe.ua/uploads/image/f23f4cd7726a82562ba51d0f45b5ad11.jpg

Народний депутат від "Опозиційного блоку" Тарас Козак Фото: із відкритих джерел

За логікою речей Мураєв повинен був продати телеканал Портнову. "Якщо власник захоче продати канал, за умовами договору він повинен пріоритетно запропонувати його мені", - написав у кінці серпня на своїй сторінці в Facebook Портнов. Зараз, після заходу на канал Козака з управління каналом вийшов і Портнов, не скориставшись "правом першої ночі" і швидко відскочивши. "На рішення про зміну структури власності я вплинути не можу і не вважаю коректним висловлюватися з приводу доцільності і можливих наслідків. У зв'язку цим, я ініціював розірвання договору про управління NewsOne", - повідомив він в соцмережах.

Цікаво, що 3 жовтня канал також змінив директора. Ним став Юрій Будяк, який згідно з офіційними реєстрами, з березня 2013 року і до сих пір є директором "112-Україна". По суті, це призначення стало остаточним підтвердженням того, що тепер за обома каналами перебуває саме Медведчук і його команда.

Після голосування у Верховній Раді про звернення до РНБО щодо позбавлення медіа-ліцензій NewsOne і "112-Україна", зміна керівництва першого каналу була необхідним рішенням, вважають експерти.

"Портнов ховається від українських слідчих органів за кордоном, проти нього порушено кримінальні виробництва. І цілком можливо, що на підставі цього могли базуватися якісь рішення щодо "каналу" (тут і далі це слово взято в лапки на прохання автора цитати, - "Апостроф"). Козак же є депутатом, і раніше до нього не було претензій. Є розрахунок на те, що і зараз їх не буде ні до нього, ні до "каналу", - сказав у розмові з "Апострофом" політолог Михайло Басараб.

При цьому він не виключає, що РНБО все ж таки прийме рішення щодо санкцій відносно телеканалів. "Можливо, будуть знайдені докази їх роботи в інтересах ворога, поширенні фейків, маніпуляцій. Або ж інший підхід – виявлення шляхів джерел фінансування "каналів", - говорить він.

На "112-Україна" особливо не приховують, хто насправді стоїть за цим медіа-ресурсом. У квітні 2018 року відбулися зміни в його керівництві. Новим власником став громадянин Німеччини Едуард Катц – продавець підтриманих автомобілів. Журналісти без особливих зусиль зуміли з'ясувати, що Катц - підставна особа, а всі шляхи ведуть до Віктора Медведчука. І справа не тільки в появі комплементарних сюжетів до нього. На початку червня канал офіційно заявив про призначення нового генерального продюсера. Ним став Артем Марчевський, який в 2015 році на місцевих виборах в Київську міськраду балотувався від партії "Право народу" разом з прес-секретарем Медведчука Олегом Бабанін. Сама ж політсила мала співзвучне назву з політсилою Медведчука "Український вибір - Право народу".

https://apostrophe.ua/uploads/image/7ae0ffc0d660f8a5e443e037dc3bdf3c.jpg

Новим власником медіа-ресурсу "112-Україна" став громадянин Німеччини Едуард Катц

Правда, є серйозні сумніви в тому, що влада захоче діяти до кінця. Дивний збіг: наближений до президента нардеп від "Блоку Петра Порошенко" Сергій Березенко має цікаві зв'язки з оточенням Козака. Справа в тому, що свою кар'єру депутат починав в компанії ЗАТ "Тект-Брок", яка належить Вадиму Грибу – скандально відомому бізнесмену і не менш скандального екс-чиновнику. Син останнього, Роман Гриб, працює помічником-консультантом нардепа Козака.

Так що для президентської команди, швидше за все, не буде великою проблемою домовитися з новим керівництвом каналу. Більш того, своїм зверненням до РНБО парламент повністю розв'язав руки президенту, вважає нардеп Сергій Лещенко.

"Тепер президент може прийти до Медведчука і запропонувати захист від нападів з боку активістів, а натомість просити лояльне ставлення каналів до нього", - сказав він "Апострофу". Він сумнівається у введенні будь-яких санкцій. За його словами, "Медведчук і Порошенко давно діють спільно".

Схожу позицію озвучили і в "Батьківщині", де в офіційній заяві партії назвали Порошенко "реальним господарем" NewsOne. У свою чергу в БПП звинуватили Тимошенко у співпраці з цим каналом. На тлі цих обопільних звинувачень залишається незрозумілим один момент: чи будуть і справді введені санкції по відношенню до телеканалів, пов'язаним з Медведчуком? Адже навіть якщо вони будуть введені, то неясно, як будуть реалізовуватися ці санкції з урахуванням відсутності відповідної правової процедури, про що неодноразово говорили експерти з медіа-права...

7 10 2018

https://apostrophe.ua/ua/article/politics/2018-10-07/kak-izbejat-sanktsiy-dlya-chego-medvedchuk-zavel-na-newsone-svoego-cheloveka/21158