на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Наталя Балюк

Звернення ієрархів - підґрунтя для капітуляції?

«Миротворче» відеозвернення лідерів різних релігійних конфесій, яке Зеленський оприлюднив на своїй сторінці у Фейсбук, скидається на якусь спецоперацію, в якій церковних ієрархів, швидше за все, банально використали. Дивно, що такі розумні діячі не побачили підтексту свого звернення... Лише глава Православної Церкви України Епіфаній виявився далекоглядним і не піддався на цю авантюру. Пізніше він пояснив, чому відмовився - не сподобався текст, який пропонували озвучити: «Хвилювався, що виглядатиме немов закликає до перемовин з лідерами бойовиків».
Формально мета відеозвернення цілком благородна - молитися за мир в Україні. Здавалось би, хто проти? Ось і моліться, для чого відеозвернення робити? І головне - до кого?
Формально воно адресовано мешканцям окупованих територій Криму і Донбасу. Але церковні діячі не можуть бути такими наївними, аби не розуміти, що від мешканців геть нічого не залежить. Може, у такий спосіб опосередковано звертаються до маріонеткових правителів тих територій? Але ж вони також нічого не вирішують. То чому ж релігійні діячі не звернулися до того, хто смикає за ниточки своїх маріонеток на Донбасі та у Криму? Тобто до Путіна. Чому не назвали речі своїми іменами, а займалися миротворчим словоблуддям? 
Невже не знають, від кого залежить мир?! І що для цього потрібно зробити? Окрім молитов до Бога, треба не так багато: щоб Путін забрав з тих територій свої війська і передав Україні контроль над окупованою частиною російсько-українського кордону. Але про це у зверненні ні слова! Як і згадки про війну і країну-агресора! Натомість є неодноразові заклики про «справедливий мир», «здоровий діалог» і «стіл переговорів». Оскільки звернення до «народу», то, очевидно, діалог треба вести з його формальними представниками, тобто таки з маріонетками Кремля. Це саме те, чого протягом усіх п`яти років війни намагається досягнути Росія! Путін прагне представити російську агресію як внутрішній український конфлікт. Як часто люблять повторювати кремлівські пропагандисти - громадянський конфлікт. У цьому контексті промовистою виглядає порада Коломойського з Тель-Авіву провести на окупованих територіях вибори. Це також давня мантра Кремля, яку не раз озвучував Медведчук. 
Отже, «миротворче» звернення церковників виглядає як підґрунтя для прямих переговорів новоообраного президента з «повстанцями» (нагадаю, саме так Зеленський назвав проросійських бойовиків під час дебатів з Порошенком). А, по суті, як підґрунтя для капітуляції. 
Якщо новообраний президент Зеленський справді має намір втілити «хотєлки» Кремля «заради миру», то отримаємо у здоровому тілі України ракову пухлину у вигляді автономії Донецька та Луганська, яка неодмінно пустить метастази по всій українській землі. Київ має годувати Донбас, як Кремль годує Чечню. Цей регіон економічно знищений, та найгірше, що за п`ять років окупації населення цих територій вчили ненавидіти Україну. Які це матиме наслідки - не важко спрогнозувати. Якщо коротко - маємо забути про наші євроанлантичні перспективи. Як і про економічний ріст та процвітання - гирі у вигляді зруйнованого Донбасу ляжуть непосильним тягарем на бюджет України. Платити доведеться кожному з нас.
Путін, звичайно, буде у шоколаді! Оскільки Київ піде на прямі переговори з «повстанцями», то Росія формально умиває руки. Відтак з`явиться шанс домогтися скасування західних санкцій. Мета, заради чого Кремль здійснив військове вторгнення в Україну, буде досягнута. Україна, по суті, капітулює. А п`ять років війни і тисячі людських жертв виявляться даремними...
Зеленський ще не приступив до виконання функцій президента України, а вже деякі найгірші побоювання починають справджуватися. На словах у нас з Росією лише «спільний кордон», а на ділі - спроба підготувати грунт для прямих переговорів з проросійськими бойовиками
P.S. У цьому зверненні предстоятель УГКЦ, блаженніший Святослав, перелічуючи окуповані міста (Донецьк, Луганськ, Сімферополь) чомусь назвав Львів! Львів, Богу дякувати, ще ніхто не окупував. Тому цей пасаж видається щонайменше дивним. Особливо у контексті недавніх спроб провокаторів представити Львів як сепаратистське місто. Якщо монтажери ролику слова Святослава спеціально вирвали з контексту чи «порізали» (а я таке цілком припускаю), то він мав би зробити відповідну заяву. Чекаємо...

14 05 2019