на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Василь Богдан, ветеран зовнішньої розвідки України, генерал-лейтенант

Путін загнав себе в глухий кут,
але вже не може перейти через червону лінію

На тлі оприлюднення журналістського розслідування про причетність найближчого оточення Петра Порошенка до корупції в українському військово-промисловому комплексі президент заявив про те, що Росія стягує сили на кордон з Україною та готується до можливого вторгнення. Про те, чи є зв’язок між розслідуванням та заявою, а також якими можуть бути плани Кремля, розповів експерт з питань безпеки, ветеран зовнішньої розвідки України, генерал-лейтенант Василь Богдан.

 

Про те, що Росія накопичує сили на кордоні з Україною, особливо в місцях можливого прориву для широкомасштабної військової агресії, говоримо вже впродовж майже року. І особливо активно почали говорити з липня-серпня минулого року, коли Росія доукомплектовувала ці дві армії за 200-250 км від кордоні з Україною, доставляючи туди зенітно-ракетні комплекси. Це не є новиною і спробою перебити інформацію про корупцію в секторі оборони. Вважаю, що Порошенко просто в черговий раз наголосив на реальних загрозах. І я це вважаю нормальним – про це треба постійно говорити з метою мобілізації суспільства, щоб відкрити суспільству очі, бо дезінформації зараз дуже багато і в Україні, і з боку Росії.

До завершення президентських і парламентських виборів Путін не вживатиме жодних заходів ні з виконання Мінських домовленостей, ні назустріч врегулюванню ситуації на сході України та в Криму. А от після виборів – подивимося. Я не думаю, що перемога проукраїнських сил на президентських і парламентських виборах в Україні (а я в неї вірю) спонукає Путіна до якоїсь широкомасштабної агресії. Але така загроза є.

Росія стягує війська з єдиною метою – залякати українське суспільство та Європу, продемонструвати свої військові м’язи і якимось чином вплинути на український електорат.

Путін прекрасно розуміє, що військово-технічний, професійний та моральний потенціал українських збройних сил суттєво зріс. І, головне, все очевидніше стає, що Захід у випадку масованої агресії не стоятиме осторонь. Ротаційні рейди кораблів НАТО в Одесу та Чорне море, спостереження розвідувальних літальних апаратів в ареалі Чорного моря яскраво засвідчують, що Захід вже зрозумів силу загрози з боку Росії і не допустить ескалації напруги в Чорноморському регіоні та в Україні.

Росія поступово загнала себе у глухий кут своїми агресивними діями, в тому числі в Україні. Вони зрозуміли, що тут їм особливо нічого не вдасться. Тому вони блефують, пускають пилюку в обличчя та надувають щоки. Вони прекрасно розумію, де межа, яку їм переступати не можна – цю "червону лінію" їм визначили. Інформаційно-психологічними атаками Росія намагається ввести в оману світову спільноту, своє суспільство та якось вплинути на український електорат.

3 03 2019

https://apostrophe.ua/ua/article/politics/2019-03-03/putin-zagnal-sebya-v-tupik-no-uje-ne-mojet-pereyti-cherez-krasnuyu-liniyu/24158