на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Костянтин Боровoй

Порохова діжка під Путіним:
на відносини України і Росії вплинуть два фактори

У 2019 році відносини між Україною і Росією залежатимуть від двох факторів: по-перше, це президентські і парламентські вибори в Україні, і, по-друге, ситуація, що нагнітає в Росії, при якій режим Володимира Путіна може впасти. Від цих факторів залежить, яким буде майбутнє в українсько-російських відносинах. Таку думку висловив російський опозиціонер Костянтин Боровoй.

 

Найсерйознішим і найважливішим фактором у розвитку ситуації між Україною і Росією є позиція президента України. Сьогодні його позиція - це спроба зберегти відносну стабільність. Погану, непотрібну Україні, невигідну, але стабільність. Очевидно, що стримується будь-яка активність на Донбасі. Це означає, що ситуація як була тухлою, такою й залишається.

Але в Україні, можливо, буде новий президент, у якого на початковому етапі може виникнути бажання якось вирішити цю ситуацію - вирішити зміною відносин між Росією і Україною. Можуть бути й радикальні зміни. Це питання багато в чому залежатиме від виборців, які приймуть рішення на виборах - що для них важливіше: стабільність чи підтримка цієї точки нестабільності, в якій, звичайно ж, зацікавлена Росія. Адже головним завданням Путіна було створення точки нестабільності і підтримання її.

Росія зараз не зацікавлена в розширенні цього конфлікту. Всі необхідні результати дає нинішній стан конфлікту - а зараз на Донбасі безперспективний стан і якихось змін ніхто не хоче. Україна не хоче якихось змін, тому що і військові, і спецслужби, і політики бояться погіршення. І в Росії загалом не хочуть якихось змін - те, що досягнуто, офіційна пропаганда називає громадянським протистоянням. Та й Україна офіційно визнала Росію так би мовити стороною, яка спостерігає - у нормандському і мінському форматах. По суті, це керований Росією конфлікт. Але у форматах, які визнані Україною, Росія є об'єктивною стороною, яка консультує. Тут все залежить від України.

Так, Росія названа в Україні агресором, оскільки створила цю конфліктну ситуацію, розвиває і підтримує її. Але цього достатньо з точки зору кремлівських експертів - мовляв, нестабільність впливає на всю ситуацію в Україні, та й на європейський континент Росія здійснює свій вплив через це.

У 2019 може відбутися наступне - якісь серйозні зміни в Росії, які автоматично призведуть до припинення цієї провокації, або серйозні дії України, які теж можуть привести до зміни ситуації. Але я не бачу з боку України бажання українських політиків кардинально вплинути на ситуацію. Можливо, новий президент і новий склад Ради постараються змінити ситуацію. Тому все залежить від України.

Що може статися в Росії? Невдоволення зростає, суспільство усвідомлює неможливість цієї влади проводити якусь адекватну політику, керувати економікою. Протести проявляються у різній формі. Поки це соціологічні протести. Згадаймо 1989 рік, коли розстріляли Чаушеску (президента Румунії, - "Апостроф"). Тоді вся ситуація розвивалася протягом доби - були регіональні протести, потім Чаушеску зібрав черговий мітинг на підтримку себе, на якому почалися протести, які вилилися на вулиці. І за два дні вже розстріляли Чаущеску. А в Росії вже зараз непередбачувана ситуація - протести зріють і це очевидно. Влада нічого не може запропонувати суспільству - і ситуація різко погіршується. Тому 2019 рік може стати визначальним. Поточний стан в Росії, коли влада не здатна керувати, а суспільство це розуміє і не хоче цієї влади - це порохова бочка. Тут може статися все, що завгодно. Повертаючись до мітингу на підтримку Чаушеску, з якого він втік - так ось, там вибухнула петарда, і почалися заворушення, які вилилися на вулиці Бухареста.

Чи можуть конфлікт на Донбасі припинити миротворці? Якщо за схемою, запропонованою Путіним, то, звичайно ж, ні. Тому що за сценарієм Путіна миротворці охоронятимуть бандитські формування від України. Це навряд чи призведе до якогось рішення. А миротворці на кордоні між Україною і Росією? Путін заперечує і такий сценарій поки не можливий. Якби це було можливо, то означало б виведення російських військ і озброєнь - а по суті, втрату контролю над Донбасом. А при такому сценарії (який сьогодні блокує Росія) діючий режим в Лугандоніі протримається дуже недовго.

3 01 2019

https://apostrophe.ua/ua/article/politics/foreign-policy/2019-01-03/porohovaya-bochka-pod-putinyim-na-otnosheniya-ukrainyi-i-rossii-povliyayut-dva-faktora/23035