на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Френсіс Фукуяма

Чому західний світ повинен підтримати Україну

Знаменитий філософ і політолог Френсіс Фукуяма вважає Україну найбільш перспективною серед усіх країн, які прагнуть побудувати демократичну державу.

 

Про це він заявив в інтерв'ю Майклу Макфолу, директору Інституту міжнародних досліджень Стенфордського університету. 

«Обрання [Володимира] Зеленського і нового парламенту - це просто диво, - зазначив Фукуяма, розмовляючи з Макфолом у подкасті World Class. - Чи можете ви уявити, щоб країна позбулася двох третин свого парламенту і розпочала все заново з новими людьми, багатьом з яких ще немає 35 років?»

За словами Фукуями, Україна зараз у певному сенсі стоїть на роздоріжжі. З одного боку, вона може використати цю можливість для переходу до успішного реформаторського управління державою - або ж її зусилля зазнають невдачі й уряд розвалиться.

Звичайно, найкращому варіанту зовсім не сприяє той факт, що відносини України з її західними союзниками не так міцні, як раніше, вважає Фукуяма.

«Сполучені Штати були їхнім найсильнішим союзником, однак тепер Білий дім очолює президент, якому вони [українці] не дуже до вподоби, - пояснив політолог. - Я думаю, що Німеччина і Франція також послаблюють свою підтримку незалежної України, тому вона дійсно перебуває в складному становищі».

Фукуяма визнав, що до Помаранчевої революції 2004 року вважав Україну однією з країн, де найменш імовірна лібералізація в тому вигляді, в якому вона відбувається.

За його словами, в цьому сенсі одним з важливих факторів успіху України стало впровадження широких індивідуальних та політичних свобод - наприклад, українська преса залишалася активною протягом багатьох років, і країна може похвалитися чималою плеядою журналістів-розслідувачів.

«У певному сенсі це дуже вільне і відкрите суспільство з великим творчим потенціалом, - вважає Фукуяма. - [Тут] ви можете критикувати уряд. Насправді, мені здається, що вторгнення [Володимира] Путіна в Україну стимулювало український націоналізм - я думаю, це змусило громадян усвідомити, що їм дійсно є що втрачати».

Фукуяма знає про Україну не з чуток - за останні п'ять років він відвідав країну шість разів. Востаннє - в листопаді 2019 року, коли він провів експрес-курс з держуправління для 50 українських парламентарів.

Він назвав цей досвід «наснажливим» і зазначив, що побачив у новообраних нардепах бажання побудувати справжню демократію і викорінити корупцію в країні. При середньому віці народних депутатів у 41 рік Верховна Рада дев'ятого скликання - наймолодший парламент в історії України, нагадують у Стенфордському університеті.

«Мені здається, що ми, мешканці [розвинених] демократичних держав просто зобов'язані підтримати народ України, - сказав Фукуяма. - Тому що якщо вони зазнають невдачі, то це обернеться наслідками далеко за межами України».

16 12 2019

https://nv.ua/ukr/ukraine/politics/ukrajina-putin-i-zahid-dumka-fukuyami-novini-ukrajini-50059474.html