на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Халявщиків знов обдурили

Нарешті сталася подія, за яку я можу похвалити ЗЕкоманду. Уряд Гончарука відмінив постанову прем’єра Гройсмана №560 від 29 червня 2019 р. «Про граничні тарифи на опалення і водопостачання». Уряд Гончарука прилюдно і офіційно визнав – казка закінчилася. Коні перетворилися на щурів, карета – на гарбуза, а Попелюшка – на служницю-бридулю.

Халяви – не буде. Про тарифи Зеленський таки жартував. Не даремно про зменшення тарифів на комуналку (а цього на момент президентських виборів бажало 40% населення) в передвиборчій програмі Зеленського – ані мур-мур.

Власне, уряд Гончарука зробив правильно. Стається те, про що порохоботи криком кричали напередодні виборів, зменшити тарифи на комуналку не можна. Єдиний шлях зменшення тарифів на комуналку – це влягтися під Москву і покірно віддатися на її волю і бажання. Тарифи на комуналку як у Європі (а ми і зараз їх не платимо) – це ціна за Незалежність. І ще це стимул для розвитку газових родовищ та альтернативних джерел енергії. Що й відбувалося протягом 5 років.

Казка закінчилася – на заміну їй прийшла сувора реальність. Тарифи на комуналку не зменшилися – вони зросли. З пільгами на комуналку вже під маркою «монетизації» почався мухльож – ветерани про це уже криком кричать. Разом з пільгами, пішов мухльож із субсидіями під виглядом перевірок, а скільки обурення викликав сам факт впровадження субсидій? Все це – нові обличчя. Всім цим наш народ, який бажав казкаря, муситиме ласувати до кінця опалювального сезону. І наступні роки.

Казок не буває. Бувають ефективні і неефективні керівники. Економікою треба ВМІТИ керувати. Той, хто горлає «вас дурять», як раз і мріє вас обдурити, а винні в тому ви, бо замість запитати «які ваші докази?» ви зразу ж вірите нахабній брехні. Тож, опинившись в дурниках, не дивуйтеся.

І так. Ще одна сувора реальність полягає в тому, що українці НЕ здатні економічно утримувати власну країну. Рок за роком ми позичаємо-позичаємо-позичаємо… Так борги ми віддаємо – президенти, які забезпечують повернення боргів (Ющенко, Порошенко) для українців стають ворогами №1. Жадаючи отримувати всі переваги від Незалежності, українці категорично не хочуть нести зобов’язання і жертвувати. Саме через це раз за разом вони стають ошукані та пошиті в дурники. Щоразу як вірять веселим хлопцям і дівчатам, які обіцяють їм неміряні обсяги халяви. Інакше не буває.

Постанова, яку щойно відмінив уряд Гончарука, – доказ. І так, не вийде прив’язати до тої постанови п’ятого президента Порошенка, на 29 червня 2019 р. Петро Порошенко не був президентом ані де-юре, ані де-факто. Постанову прийняв прем’єр Гройсман, аби попіаритися перед виборами до Верховної ради, але профіт з неї отримала партія «Слуга народу» Зеленського.

Можна було б порадіти з того, що народ здобуває важкий, але вкрай необхідний урок. Але… Халявщика вухо до навчання глухо. Рейтинг Зеленського зменшується, натомість рейтинг Петра Порошенка не росте. Ростуть рейтинги Бойка та Тимошенко. Народ-халявщик думає не про те, що не так зробив він. Він продовжує шукати нового казкаря на заміну казкареві «несправжньому». Здається, саме так народ-халявщик свого часу знайшов врешті решт казкарів в образі московських царів та більшовиків.

Гірко усвідомлювати, що за сотні років не змінилося нічогісінько.

17 11 2019

https://tverezo.info/post/106712