на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Денис Казанський

Будь-який мир з Росією закінчиться хаосом і крово­пролиттям

Відомий журналіст і блогер ДЕНИС КАЗАНСЬКИЙ в інтерв'ю "Апострофу" розповів про феномен перемоги Володимира Зеленського у першому турі виборів президента, пояснив, чому шоумен йде від дебатів з Петром Порошенком, а Юрій Бойко набрав багато голосів у східних областях.

 

- Тема другого туру виборів, яка вже перетворилася на реаліті-шоу, вас як журналіста веселить або насторожує?

- Не веселить, а трохи втомлює. Я як людина, що постійно працює з інформацією, трохи призвичаївся до цього. Розумію, що неможливо сприймати весь цей натиск трешу, який йде з новин, тому дуже ретельно фільтрую інформацію. І навіть не читаю те, що не має реального значення - наприклад, метушня навколо аналізів, коли починається масова істерія. Спершу все проходить інформаційним сплеском, потім приходить в норму. І, як правило, якщо ти не прочитаєш ці 20 новин, то нічого не втратиш, тобто інформованість від цього білого шуму не постраждає. Тому я це не читаю взагалі.

- Зараз все крутиться навколо того, чи відбудуться дебати. Ми постійно бачимо, як Зеленський висуває одну умову за іншою. Він таким чином тікає від дебатів або йому важливі ці умови?

- Це тролінг, тому що сама кампанія Зеленського і його специфіка як кандидата полягає в тому, що він тролить традиційну політичну тусовку, всіляко її висміює, намагається виставити в якомусь дурному світлі. Факт в тому, що результати першого туру показали, що його виборці від нього цього чекають. Тому він так і робить.

Кампанія Зеленського взагалі дуже відрізняється тим, що проходить в основному в соцмережах - він не ходить на ток-шоу, не проводить прес-конференції, а звертається до своїх шанувальників через Instagram і Facebook. А демонстровані його командою ролики - це формат соцмереж. Це хайп, який потрібен для мобілізації саме тієї аудиторії, яка у нього є в соцмережах.

- Дебати відбудуться чи ні?

- Дебати, звичайно, важливі. Завжди краще дізнаватися ближче своїх кандидатів, дізнаватися краще тих людей, за яких збираєшся голосувати. Не дарма дебати використовуються у всьому світі - я говорю про цивілізовані країни. Але не беруся гадати, чи відбудуться вони в Україні, тому що все абсолютно непередбачувано, а будь-яка людина, яка намагається щось аналізувати з серйозним обличчям, потім виглядає безглуздо. Тому може статися все, що завгодно. Вони можуть як вийти на стадіон і дебатувати з Порошенком, так і висунути багато дрібних безглуздих нездійсненних умов, які в підсумку призведуть до того, що дебати будуть зірвані.

- Може Зеленський і зовсім боїться дебатів, тому що не зможе відповісти на низку питань?

- Є відчуття, що він побоюється. Коли я бачу його відео, то його манера спілкування нагадує мене самого, коли я навчався в університеті. Наприклад, я відповідав, не знаючи відповідей. І коли він відповідає, складається враження, що перед нами студент на іспиті. І це виглядає невпевнено.

Інше питання - його аудиторії це все подобається. Плюс, ми ж не знаємо його стратегію на дебати. Як би там не було, будь-який більш-менш адекватна людина може дебатувати з Порошенком, принаймні знає, що йому сказати.

За 5 років накопичилося дуже багато претензій до Порошенка - йому є що поставити в провину. Його можна тролити навіть його власними цитатами і роликами, де він говорить, наприклад, що курс гривні до долара не може бути 10, а буде знову 8, його обіцянками, які не виконувалися, наприклад, коли він давав два тижні, щоб зупинити нелегальний видобуток бурштину. Про бурштин він говорив у 2015 році, а до цього дня його продовжують грабувати.

Тобто я, наприклад, знав би, що сказати Порошенку, якби опинився з ним на дебатах. І не думаю, що Зеленський настільки дурна людина, що цього не розуміє - і він може цими або іншими питаннями атакувати Порошенко.

- Також кажуть, що у нього дуже сильна команда.

- У нього вочевидь креативна команда, оскільки те, що вони вигадують, має успіх у його аудиторії. Очевидно і те, що за Зеленського не проголосує електорат Порошенко. Але він і не ставить перед собою мету переконати тих людей, які до нього налаштовані негативно або скептично, працюючи з тими, хто хоче послати подалі всю нашу політичну тусовку, всіх тих людей, які за 20 років при владі.

Виросло покоління, при якому той же Порошенко весь час був при владі - то депутатом, то працював в уряді, то очолював РНБО, а потім став президентом. Людям це просто остогидло, тому вони і голосують за Зеленського. Це ірраціональне голосування, тобто тут не потрібно думати, що йому треба якось дебатувати, говорити якісь красномовні речі.

Якщо пам'ятаєте, у Зеленського була кампанія "ідіть у сраку" - це, можна сказати, головне гасло всієї його передвиборної кампанії, нехай він його не озвучує і не пише на бордах. І люди сприймають Зеленського і все, що він робить, як "ідіть у сраку", адресований нашій традиційній політичній тусовці.

- Повертаючись до першого туру виборів, зазначу цікавий факт: після поїздки Бойка до Москви його рейтинг виріс і йому велику підтримку надали в Луганській і Донецькій областях. Чому так сталося?

- Це було розраховано на тих людей, які не бачать в цьому кроці нічого поганого. За Бойка проголосували близько 2 мільйонів людей. А хто сумнівається, що в Україні є 2 мільйони проросійськи налаштованих громадян? Ніхто - для всіх це очевидно. Плюс є величезна кількість людей пенсійного віку, які вважають, що у нас громадянська війна, Путін молодець, Крим пішов сам, тут фашизм, нацизм тощо.

На жаль, є такі люди. Але їх в той же час не дуже багато - якщо це 10-15 відсотків, то не так вже й страшно. Це набагато менше, ніж було раніше. Тому потрібно боротися за те, щоб таких людей було якомога менше.

- Ці люди вважають, що потрібно вести діалог з Росією, щоб настав мир?

- Люди не настільки дурні, щоб не розуміти ситуацію. Зрозуміло, що Бойко, як і Медведчук, ніякої самостійності не мають, а повністю зав'язані на Росію. Адже що означає настання миру? Його ж можна здобути по-різному. Перемога у війні - це мир, а й капітуляція - це теж мир. Але це зовсім різний мир.

Звичайно, щоб здатися за три дні - багато розуму не треба. Зрозуміло, який мир хоче Бойко - піти на всі умови Путіна. Так, у нас буде мир з окупаційними військами, і якоюсь українською Чечнею. ОРДЛО перетвориться на територію, яку формально буде зафарбовано в українські кольори. Але там нічого не буде українського, можливо, крім гривні, яка повернеться туди в якості валюти. А так там пануватиме хаос, беззаконня і те ж саме, що й зараз - легалізація незаконних бандформувань. Такий мир вони і пропонують.

Але є й інший мир, який пропонують патріотичні кандидати - зачистити території військовим шляхом і тоді теж настане мир. Наприклад, якщо Україні вдасться дотиснути Росію в дипломатичному протистоянні, тобто змусити Росію в якийсь момент плюнути і піти з розорених районів Донецької та Луганської областей. Мовляв, "Бог з ними, нехай знімають санкції, і ми залишаємо цю територію України". І такий варіант може бути, але його набагато складніше добитися - це дипломатичне протистояння, санкції, постійний тиск на Росію, очікування, зокрема фінансові втрати. Але це не поразка і не капітуляція.

Важливо розуміти, що український народ не прийме капітуляцію, хто б її не підписував і під яким би соусом її не подавали. Якщо українському народу спробують підсунути якогось троянського коня у вигляді ДНР-ЛНР, то почнеться черговий Майдан. І це не принесе мир. Будь-які спроби злити під Росію ситуацію на Донбасі тільки призведуть до розколу в українському суспільстві - тут почнеться стрілянина на вулицях. Якщо хтось вважає, що таким чином можна домогтися миру, то це дуже небезпечна омана. Таким чином можна тільки помножити хаос і кровопролиття.

Екатерина Шумило

9 04 2019

https://apostrophe.ua/ua/article/politics/2019-04-09/lyuboy-mir-s-rossiey-zakonchitsya-haosom-i-krovoprolitiem---denis-kazanskiy/25062