на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

В`ячеслав Масний

Кінець Трампу? На вибори в США йде медіамагнат і мільярдер

На арену політичного протистояння в США вийшла важка артилерія в особі мільярдера та медіа-магната Майкла Блумберга, який офіційно оголосив про намір висунути свою кандидатуру на пост президента Сполучених Штатів від Демократичної партії. "Апостроф" дізнався, які шанси у Блумберга обійти конкурентів-демократів та відібрати у Трампа Білий дім в 2020 році.

 

Вакантне місце у стані демократів

Довгий час колишній віце-президент США Джо Байден із "поміркованою" політичною позицією вважався головним претендентом на перемогу в демократичних праймеріз та кандидатом, здатним "втоптати в грязюку" Дональда Трампа на виборах 2020 року. Але, слабкі виступи на дебатах, цілеспрямована робота Білого дому та головне - постійні згадки імені Байдена поряд зі словом "корупція" під час "Українагейту" підточили рейтинг Джо. І хоча в загальнонаціональних опитуваннях він лідирує, на прогнозах перших праймеріз Байден періодично програє лівим кандидатам - Елізабет Воррен, Берні Сандерсу та Піту Буттіджичу. І у "старих" демократів і партійного керівництва це викликає серйозне занепокоєння.

Здавалося б, ну буде проти Трампа не Байден, а інший демократ, хай і лівих поглядів. Рейтинги у президента не найкращі, та ще й процедура імпічменту сильно б’є по його популярності. Але, справа в тому, що коли розпочнеться реальне виборче протистояння в 2020 році, республіканцям буде набагато легше побудувати ефективну кампанію проти лівого кандидата, аніж проти поміркованого. До того ж, як свідчить опитування центру Five Thirty Eight, понад дві третини виборців-демократів при виборі кандидата на праймеріз орієнтуються не на його політичні погляди, а в першу чергу на спроможність перемогти Трампа на виборах. Що відкриває дорогу до політичного Олімпу кандидатам із більш-менш центристськими позиціями.

Через терни до кандидатства в президенти

Найбільш серйозною фігурою серед таких кандидатів беззаперечно є Майк Блумберг - екс-мер Нью-Йорка, мільярдер-медіамагнат, який оголосив про свій намір брати участь у виборах від Демократичної партії США. І його заявка виглядає дуже перспективною, хоч і з оглядом на неоднозначні обставини.

"З одного боку, у Блумберга - величезний фінансовий ресурс і непогане реноме з часів перебування мером Нью-Йорку. Він позиціонує себе як центрист, що важливо у світлі посилення лівого флангу. З іншого, однозначного лідера перегонів немає, і Блумберг ще більше розтягне голоси. Його висування є пробним кроком, розвиток подій покаже його реальні шанси", - сказав "Апострофу" американіст, професор КІМО Сергій Галака.

https://apostrophe.ua/uploads/image/2fc73906aa528bff740187978795037b.jpg

Майкл Блумберг Фото: Getty images

Неоднозначно на висунення Блумбмерга реагують і американські оглядачі. Зокрема, редактор Los Angeles Times Джон Хейлі зазначив, що "попри те, що Блумберг - мільярдер і доволі впізнаваний по всій країні, опитування демонструють, що виборці-демократи набагато більш схильні підтримувати ліберальних кандидатів, а не поміркованих, окрім Джо Байдена". Багато прихильних до демократів ресурсів висловлюють побоювання, що Блумберг лише нашкодить поміркованому крилу Демпартії, якому краще було б об’єднатися навколо Байдена. Тим не менш, існують і голоси "за" Блумберга. Зокрема, його сильною стороною оглядач National Review Кевін Вільямсон назвав те, що "насправді, у Блумберга є що запропонувати і ліберальним, і консервативним виборцям".

Невтішні перспективи Трампа

Як вже зазначалося, найперше, що цікавить виборців-демократів, а саме вони на праймеріз вирішують, хто, власне, буде кандидатом у президенти, є спроможність перемогти Трампа. А з цим у Блумберга буде набагато менше проблем, аніж у його конкурентів. Його фінансові та медійні ресурси цілком можуть скласти конкуренцію президентським, відсутність контроверсійних, за американськими міркам, ідей, як у Елізабет Воррен та Берні Сандерса, чи нетрадиційної сексуальної орієнтації, як у Буттіджича значно утруднюють ведення кампанії проти нього. До того ж всі останні роки Білий дім концентрувався на Байдені, як вірогідному головному опоненті, і розробляти стратегію проти Блумберга доведеться ледь не з нуля.

"Перемогу Блумберга на виборах не можна виключати, адже у нього є перспектива залучити як більш лівих, так і більш правих виборців. Зрештою, навіть у лівих Воррен та Сандерса, зважаючи на опитування, є всі шанси перемогти Трампа. Але багато що буде залежати від результатів процедури імпічменту", - переконаний Сергій Галака.

"Коли Трамп балотувався в 2016 році, він нахвалював свої мільярди особистого багатства та свої рекорди у бізнесі. І багато виборців купували те, що він продавав. На місці демократів я б насолоджувався видовищем з його спроб використати це проти Майкла Блумберга, мільярдера, який зробив себе сам, без низки бентежних банкрутств казино. Проти людини, яка могла б купити і продати Дональда Трампа десяток разів, за словами самого ж Трампа", - зазначив Кевін Вільямсон.

Дуже серйозним активом на рахунку Блумберга, яким Воррен і Сандерс і близько не можуть похвалитися, є його шанс перетягнути на свою сторону прихильників республіканців, які не надто задоволені президентом.

"Якщо в 2020 році все зведеться до боротьби за голоси поміркованих жителів передмість (у нас більш відомих як "прості американці", - "Апостроф"), Блумберг буде на коні", - додав Кевін Вільямсон.

Отож, незважаючи на те, що рейтинг начебто головного конкурента - Джо Байдена - не показує див, Дональду Трампу не варто розслаблятися. Якщо Блумберг продереться через праймеріз, а з його ресурсами і запасом часу (перші праймеріз відбудуться на початку лютого 2020 року) це не буде проблемою, Трамп отримає надзвичайно могутнього суперника, у якого цілком вистачить сил відібрати крісло в Овальному кабінеті в одіозного республіканця.

25 11 2019

https://apostrophe.ua/ua/article/world/america/2019-11-25/konets-trampu-na-vyiboryi-v-ssha-idet-mediamagnat-i-milliarder/29340